Horoz ibiği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Horoz ibiği neden solar ve solarsa ne yapmalı? Görüntüsü ile dikkatleri üzerine toplayan horoz ibiği çiçeği (Celosia) çoğaltma detaylarını, ne kadar büyüdüğünü ve merak edilen tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
HOROZ İBİĞİ ÇİÇEĞİ BAKIMI
Horoz ibiği çiçeği kuraklığa dayanıklıdır ve sıcak, güneşli bir yere ihtiyaç duyar. Horoz ibiği çiçeği gelişmek için günde altı ila sekiz saat güneş ışığından faydalanmak ister.
Horoz ibiği çiçeği tam bir güneş bitkisidir. Bakımında maksimum büyüme için her gün en az 8 saat güneş ışığı alacağı bir yere yerleştirin. Kısmi gölgeyi de tolere edebilir. Ancak tam güneş konumu en iyi sonuçları verir ve daha fazla çiçek üretmesine yardımcı olur.
Bitkinin dikim zamanı ilkbahar ve yaz mevsimidir. Çiçeklerini yaz ve sonbahar mevsiminde açar.
Horoz ibiği çiçeği bakımı iyi yapıldığında epey uzayabilen bir bitkidir. Boyu yaklaşık 90 cm’ye kadar ulaşabilir.
Horoz ibiği çiçeğinin bazı türleri mevcuttur. Celosia, amaranth ve argentea en bilinen türleridir.
Horoz ibiği çiçeği orta derecede kuraklığa toleranslıdır. Toprağın üst tabakasını kuru hissettiğinde bitkinizi sulayın. Horoz ibiği çiçeği kök çürümesine eğilimli olduğundan, toprağı asla ıslatacak şekilde bolca sulamayın, sadece nemli olmasını sağlayın.
Yaz aylarında haftada bir veya iki kez, kışın ise haftada bir kez sulayabilirsiniz. Fakat yine de sulama aralarında toprak nemini kontrol etmeyi unutmayın! Çünkü toprağın kuruma süresi bitkinin bulunduğu ortam koşullarına göre farklılık gösterir.
Fideler olgun bitkilerden daha fazla suya ihtiyaç duyar. Tekrar dikilene kadar toprağı hafif nemli tutmayı ihmal etmeyin.
HOROZ İBİĞİ ÇİÇEĞİ MEVSİMLİK ÇİÇEK Mİ?
Horoz ibiği çiçeği gösterişli çiçeklere sahip bir bitkidir. Görünüşü horoz ibiği, alev görünümüne sahiptir. Tek yıllık bitkilerdir. Tohumlarından bir sonraki yıl için yeni filizler elde edebilirsiniz.
HOROZ İBİĞİ ÇİÇEĞİ NEDEN SOLAR?
Horoz ibiği çiçeği bakımı konusunda en sık yapılan hatalardan biri sulamadır. Sulamanın fazla yapılması solmasına ve çürümesine neden olur. Ayrıca yeterince güneş ışığı görmemesi de yine solmasına neden olan etkenlerden biridir.
HOROZ İBİĞİ ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA
Horoz ibiği çiçeğini tohumdan çoğaltmak mümkündür. Tohumlar birbirinden belli bir uzaklıkta dikilmelidir. Sık ekildiği durumda çiçekleri zayıf gelişecektir. Tohumlar arası mesafe en az 15 cm olmalıdır. Ve yüzeye yakın bir dikim gerçekleştirilmelidir. Tohumların küçük boyutta olması sizi yanıltmasın. Mesafeli dikimi dikkat etmenizde fayda var.
Horoz ibiği çiçeğini tohumdan çoğaltmak çok kolaydır. Son don olaylarından altı hafta önce tohumları çimlendirmeye başlayabilirsiniz. Tohumları nemli bir toprağa yapın. Tohumlar minik boy ve yüzeye yakın dikileceği için bol sulama ile etkilenmemesi adına sprey şişe yardımıyla ilk sulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Filizlenme süreci için oda sıcaklığı uygun olacaktır. Bu nedenle iç mekanda rahatlıkla filizlendirebilirsiniz. Bitki filizlendikten sonra toprak nemini koruyacak şekilde sulama yapmayı ihmal etmeyin! Son don olayların bitmesiyle birlikte filizleri dış mekandaki saksılara ya da bahçeye aktarabilirsiniz. Çiçekleri yaklaşık 90 gün içerisinde kendini göstermeye başlayacaktır.
HOROZ İBİĞİ ÇİÇEĞİ YENİLEBİLİR Mİ?
Birçok ülkede gıda olarak tüketilen horoz ibiği çiçeğinin tadının ıspanağa benzediği söylenmektedir. Fidanlıklarda yetiştirilen Horoz ibiği çiçeğini tüketmekten kaçının. Çünkü burada satılan çiçekler tüketim için güvenli olmayan kimyasallarla işlenmiştir.
Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sulamada nelere dikkat edilmeli?