Hanım çantası çiçeği bakımı, çoğaltma ve püf noktalar

Hanım çantası çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Hanım çantası çiçeği (çanta çiçeği) nasıl çoğaltılır ve özellikleri.
Hanım çantası çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Hanım çantası çiçeği (çanta çiçeği) nasıl çoğaltılır, özellikleri nelerdir? Çeşitleri, sulama, toprak seçimi ve merak edilen tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hangi mevsimde hangi çiçek dikilmeli? Mevsime göre çiçek yetiştirmek
HANIM ÇANTASI ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Calceolaria biflora, Şili ve Arjantin’e özgüdür. Bilimsel adı Calceolaria Biflora olan hanım çantası çiçeğinin bilinen diğer isimleri cüzdan çiçeği, çanta çiçeği, hanımın çantası ya da terlik çiçeğidir.
Calceolaria biflora, oval, dikdörtgen veya mızrak şeklinde, dişli, tüylü, koyu yeşil yaprakları ve kese benzeri, parlak sarı çiçeklerden oluşan gevşek salkımları taşıyan kısa, ince sapları olan, hasır oluşturan, yaprak dökmeyen çok yıllık bir bitkidir. Çiçeğinin üstünde benekler yer alır.
Calceolaria bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.
HANIM ÇANTASI ÇİÇEĞİ BAKIMI
Hanım çantası çiçeği ya da cüzdan çiçeği, eşit derecede nemli fakat iyi drene edilmiş toprakta büyür ve gölgeli bir kaya bahçesindeki pozisyona uygundur. Sıcak ikindi güneşinden koruyun.
Bol miktarda kompost ve turba yosunu ile zenginleştirilmiş, iyi drene edilmiş bahçe toprağına ekilmelidirler.
Calceolaria biflora ev bitkileri olarak yetiştirilirken, turba yosunu bazlı bir saksı karışımına ekilmelidirler.
Çiçekler en iyi şekilde serin, bol miktarda parlak, dolaylı ışık alacakları, ancak tam güneş almayan, cereyansız bir alanda sağlıklı büyürler. Sürekli esinti, cereyana maruz kalırsa ne yazık ki bitki olumsuz etkilenecektir.
Calceolaria biflora bitkisini yetiştirmede en önemli kural özellikle kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerekir.
HANIM ÇANTASI NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Hanım çantası çiçeği bitkisi yaz aylarında çiçek açmaktadır. Kış aylarında ise çiçeklerini dökerek dinlenme sürecine girmektedir. Kırmızı, sarı, turuncumsu tonlarda çiçekler açar.
HANIM ÇANTASI ÇİÇEĞİ (CALCEOLARIA BIFLORA) NASIL ÇOĞALTILIR?
Hanım çantası çiçeği (Calceolaria biflora), yaz ortasından sonuna kadar alınması gereken kök ucu kesimleri ile çoğaltılabilir. Yaz mevsiminde bu çoğaltma yöntemi uygulanarak çiçeğin fazla dalları başka saksıya geçirilebilir. Böylece çiçeği çoğaltmış olursunuz.
HANIM ÇANTASI ÇİÇEĞİ TOHUMU NASIL EKİLİR?
Calceolaria biflora tohumları çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar. Sadece 5-10 gün süren çimlenmeye kadar bulunduğu ortamın sıcak olmasına dikkat edilmelidir. Böylelikle daha hızlı ve sağlıklı bir çimlenme gerçekleşecektir. Çimlenmeden sonra toprak nemi dengeli olacak şekilde toprağın çok kurumasına izin verilmeden sulama yapılmalıdır.
SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?
Hanı çantası çiçeği bakımı için saksı değişimi de önemlidir. Saksı değişimi yılın sıcak dönemlerinde yapılmalıdır. Özellikle mayıs ayı saksı değişimi için en ideal aylardan biridir.
HASTALIKLARI NELERDİR?
En sık rastlanan hastalıklar beyaz sinek, yaprak bitleri ve örümcek akarı problemidir. Doğal yöntemlerle bu sorunlardan kurtulabileceğiniz gibi zirai ilaç satan yerlerden de destek alabilirsiniz.
Saksı bitkilerinde hangi böceklenmeler olur? Kurtulma yolları
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Burcunuza göre kişiliğinizi yansıtan, enerjinize iyi gelen bitkiler -
Bakımı zor 10 iç mekan bitkisi -
Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları -
Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? -
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? -
Az ışık alan ya da ışık almayan banyolarda yetiştirilebilecek bitkiler -
Sinerelya çiçeği bakımının püf noktaları: Hikayesi ve özellikleri -
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı? -
Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi -
Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar -
Atatürk çiçeği neden solar? -
Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi
Yorum Yaz