Hangi deterjanı tercih etmeli? Çamaşır makinesi için toz deterjan mı, sıvı deterjan mı yoksa jel kapsül mü kullanmak daha iyi bir tercih olur? Lekeleri çıkarmak için nelere dikkat etmeli? İşte yanıtlar…
TOZ, SIVI, JEL. HANGİ TÜR DETERJANI TERCİH ETMELİ?
Annelerimizden kalan toz deterjan alışkanlığı yeni nesil çamaşır yıkama yöntemleri içinde şimdilerde yerini sıvı veya jel deterjana bırakıyor. Bunları kıyaslamak gerekirse jel kapsüllerinin ve sıvı deterjanların kullanım kolaylığı sağladığı tartışılmaz. Taşıma kolaylığı da cabası.
Toz deterjanlarda çamaşır makinesinin deterjan gözünde zamanla kalıntılar oluşur, bunları temizlemek de zor olabilmekteydi. Makinenin direkt haznesine yerleştirilen jel kapsüller ve sıvı deterjanlar sayesinde makinenizin deterjan gözü artık tertemiz kalabilir.
Üstelik jel kapsüller sayesinde kullanmanız gereken doğru dozu her yıkama için ayrıca düşünmek zorunda kalmayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
TOZ, SIVI, JEL DETERJAN FARKLARI
- Suyun sert olduğu bölgelerde sıvı deterjan kullanılması öneriliyor. Çünkü toz deterjanlar, sıvı deterjana göre suyla daha zor temas eder.
- Toz deterjanın leke çıkarma özelliği sıvılara göre daha azdır.
- Toz deterjanlar, sıvı deterjana göre daha düşük maliyetlidir.
- Toz deterjanın raf ömrü sıvıya göre daha uzundur.
- Toz deterjanlar çok fazla miktarda kullanıldığında, çamaşırlarınızda kalıntı bırakabilir. Ayrıca düşük sıcaklıklarda yıkama yapmak uygun değildir.
- Sıvı deterjanlar daha çabuk çözüldüğü için çamaşırlarınızda kalıntı bırakmaz. Düşük sıcaklıklarda en iyi yıkama sonuçlarına sıvı deterjanlarla ulaşabilirsiniz.
- Peki sıvı deterjan makinenin neresine konur? Çoğu çamaşır makinesinin ana yıkama gözü olan birinci göze deterjanınızın kullanma talimatında tavsiye edilen ölçüde koymanız yeterlidir.
ÇAMAŞIRLARDAKİ LEKELER NASIL ÇIKARILIR?
Giysileriniz üzerinde çeşitli nedenlerle oluşan lekelerle baş etmenin türlü yolları vardır. Piyasada bu amaçla sunulan çok sayıda leke çıkarıcı ürün mevcuttur. Pek çok çamaşır makinesi deterjanı da lekelerle mücadelede etkili sonuçlar sağlamaktadır.
Bu noktada kendi kişisel tecrübelerinizden yararlanarak lekelerle mücadelede beklentilerinize göre en etkili ortaklarınızı kendiniz belirlemelisiniz! Ancak kesin olan ve ilk başta dikkat etmeniz bazı noktalar vardır ki: Lekeleri çamaşırlarınızı yıkamadan önce çıkarmalı ve asla bekletmemelisiniz. Lekeli bir giysiyi de asla ütülememelisiniz.
- Oluşan lekeleri çıkarma amacıyla giysilerinizi yıkama işlemini leke oluşumundan sonra mümkün olan en kısa zamanda yapın.
- Lekeyi ne kadar bekletirseniz kumaşa daha fazla nüfuz etmesi ve inatçı bir hal alması o kadar söz konusudur.
- Leke çıkarıcı üzerinde yazan talimatlara mutlaka dikkat edin.
- Renkli kumaşlara asla beyazlatıcı kullanmayın.
- Beklemiş inatçı bir lekeyse leke çıkarıcıyı uygulayın ve bekleme süresini uzatın. Daha sonra her zamanki şekilde yıkamak için makineye atın.
- Leke çıkarıcıları deterjan gözüne diğer çamaşırlarda gözle görmediğiniz küçük le-
- keleri de etkilemesi için direkt olarak ekleyebilirsiniz.
- Beyazlar için önerilen leke çıkarıcılar hem lekeleri çıkarır hem de beyazların üstünde zamanla oluşan gri katmanın yok olmasını sağlar.
- Yıkamadan sonra giysiyi soğuk veya ılık suyla durulayın.
- Çok inatçı lekelerde mücadeleyi en iyisi işin uzmanlarına bırakın ve giysinizi kuru temizlemeye verin.
HANGİ PROGRAMI SEÇMELİ?
Çamaşırları makineye atmadan önce kirlilik derecesine göre de ayırmak gereklidir. Az kirlileri ve çok kirlileri birlikte atarsanız ortalama bir programda çok kirli çamaşırlar yeterince temizlenmeyecek, az kirliler ise uzun süre yıkanmadan dolayı gereksiz yere yıpranacaktır. Bu nedenle az kirli çamaşırlarınız için kısa programları, çok kirli çamaşırlarınız için daha uzun programları tercih etmelisiniz.
Uzun programlar genellikle pamuklu kumaşlar, iç çamaşırları veya nevresim takımları için idealdir.
Kısa programlar ise renklilerde mümkün olan en az deterjan miktarı ile uygulanmalıdır. Bu tercihiniz hem sudan, hem elektrikten hem de deterjandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Üstelik çevreye de daha az zarar vermiş olacaksınız.
Hangi kumaş nasıl yıkanır? Kadife, ipek, kot, şifon ve dahası
Hangi sıcaklık Corona Virüsüne karşı etkilidir? Çamaşırları kaç derecede yıkamalı?
Çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler
Çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz şaşırtıcı şeyler