Güveç bakımı ve temizliği nasıl yapılır? Tarihi bir değere sahip olan güveç, ağır ağır pişmiş lezzetli yemekler için oldukça idealdir. Isıyı eşit bir şekilde dağıtması sebebiyle birçok kullanıcı tarafından sevilerek kullanılan güveç, oldukça dikkatli kullanım gerektiren bir mutfak gerecidir. Güveçlerin temizliği, diğer mutfak gereçlerine göre oldukça farklıdır. Mutfakta sıklıkla kullanılan gereçler, genellikle çeşitli temizlik malzemeleri ile temizlenir. Fakat aynı durum güveçlerde geçerli değildir. Güveç, doğal malzemeler kullanılarak oldukça dikkatli bir şekilde temizlenmesi gereken bir mutfak gerecidir. Siz de aşağıdaki adımları takip ederek güvecinizin bakımını ve temizliğini yapabilirsiniz;
Güveç bakımı ve temizliği nasıl yapılır?
- Güvecinizi temizlemeye başlamadan önce içerisinde bulunan yemek artıklarını tamamen boşaltmalısınız.
- Yemek artıklarından arındırdığınız güveci belirli bir süre soğumaya bırakmalısınız.
- Ardından güvecinizin içini ılık su ile dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz.
- Güvecin içerisinde yapışmış ya da kurumuş olan inatçı lekeler mevcut ise bu noktada temiz bir bezden, süngerden ya da fırçadan yardım alabilirsiniz.
- Güvecin içini tamamen arındırdıktan sonra güvecin içine yüksek sıcaklıkta su doldurmanız gerekir.
- Güvecin içini kaynar su ile doldurduktan sonra ağzını kapatmalı ve belirli bir süre beklemelisiniz. Bu süre güvecinizin büyüklüğüne ve kir miktarına göre farklılık gösterebilir.
- Kaynar su ile lekeleri iyice yumuşayan güvecinizin içini boşalttıktan sonra kurumasına izin verebilirsiniz.
Güveç/Çömlek Kokusu Nasıl Giderilir?
Düzenli olarak temizlediğiniz güvecinizde bazen koku oluşumuna rastlayabilirsiniz. Güveçlerde sık sık karşılaşılan problemlerden biri olan koku problemi, yine doğal ürünlerden faydalanılarak giderilebilir. Güveçte oluşan kokuyu gidermek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
- Güvecinizde oluşan kokuyu gidermek için karbonattan faydalanabilirsiniz. Bunun için güvecinizin büyüklüğünü de göz önünde bulundurarak bir miktar karbonat temin etmelisiniz.
- Güvecinizin içerisine eklediğiniz karbonata azar azar su eklemeli ve macun kıvamına gelmesini sağlamalısınız.
- Macun kıvamına getirdiğiniz karışımı güvecin içine, dışına ve özellikle kokunun daha fazla olduğu kısımlara sürebilirsiniz.
- Macun karışım ile güveci tamamen temizledikten sonra güvecinizi ılık suyla dikkatli bir şekilde durulamalısınız.
- Tamamen duruladığınız güveci ters bir şekilde muhafaza ederek kurumaya bırakabilirsiniz.
Güvecinizin içine, dışına ve kapağına yağ sürüp kullanarak koku sorununu en aza indirgeyebilirsiniz.
Güveç/Çömlek Neden Küflenir?
Güveçlerin küflenmesinde etkili olan birtakım sebepler bulunur. Genellikle yanlış kullanım sonucu oluşan küflenme sorununu bazı noktalara dikkat ederek önleyebilirsiniz. İşte güveçlerin küflenmesine sebep olan nedenler..
- Güveçlerin küflenmesine sebep olan temel problem, güveç temizliğinde güçlü deterjanların kullanımıdır. Yukarıda da görüldüğü üzere, güveç temizliği yalnızca doğal maddeler ile yapılmalıdır. Güçlü deterjanlar ile temizlenen güveçler, içerisindeki toprak ve kil vasıtası ile tüm deterjanı içerisine çeker. Güvecin içerisine nüfuz eden deterjanlar, doğal olarak doğrudan temizlenemez. Böylelikle güvecin içerisinde zamanla küf oluşur. Bu hususun insan sağlığı için de olumsuz olduğu unutmamalıdır.
- Güveci bulaşık makinesinde yıkamak da küf oluşumunu tetikleyen temel sebeplerdendir. Bulaşık makinesinde yıkanan güveç, yüksek sıcaklığın etkisi ile makine deterjanını tümüyle emecektir. Aynı zamanda bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık güvecinizin çatlamasına sebebiyet verecektir.
- Güveci yanlış bir şekilde temizlemek de küf probleminin oluşmasına sebebiyet verir. Güveç temizlik talimatları doğrultusunda temizlenmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da güveç temizliği yapmadan önce güvecin tamamen soğumasını beklemektir. Sıcak bir şekilde temizlenen güveçte zamanla küf oluşumu görülür.
- Güvecin küflenmesinin nedenlerinden biri de tamamen kurumadan muhafaza edilmesidir. Temizlik işlemine tabi tuttuğunuz güveci ters çevirerek kurumaya bırakmalısınız. Güvecin tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra yerine kaldırmalısınız. Aksi takdirde ıslak olarak muhafaza edilen güveçlerde zamanla küflenme sorunu görülür.