Güneş ışığı almayan antre, mutfak, banyo gibi biraz karanlık alanlarda bitki yetiştirmek istiyorsanız, gölgede yetişebilen, direkt güneş ışığı sevmeyen bitkileri tercih etmelisiniz. Sizler için direkt güneş ışığı almayan alanlarda yetiştirilebilecek bitkileri sıraladık. İşte karanlık alanlarda da yetiştirilebilen çiçekler/bitkiler…
BROMELIADS AİLESİ
Guzmanya, hava bitkisi, ananas gibi çeşitleri olan Bromeliads ailesinden bitkiler, çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. İç mekanlarda yetiştirmek için mükemmel bitkilerdir. Florasan lamba ışığında bile büyüyebilirler.
- Guzmanya bakımı hakkında detaylar için “Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu tip bitkiler az sulanmalıdır. Toprak kurudukça, her zaman nemli kalacak şekilde sulanır. Hava bitkisi için tahta saksılar uygundur. Bitkinin bakımı kolaydır. Topraksız olarak da spreyle sulanarak yetiştirilebilir. Direkt güneş ışığını sevmezler.
- Hava bitkisi bakımı için “Hava çiçeği bakımı nasıl yapılır? Tillandsia özellikleri nelerdir? İşte püf noktalar” yazımızı inceleyebilirsiniz.
DRACAENA (DRACAENA)
Dracaena, evinizde bakımı kolay, yaygın bir ev bitkisidir. Bu bitkinin birçok çeşidi vardır ve raflarda, masa üstlerinde ve zemin dekorunda harika görünür. Dracaena massangeana gibi daha büyük çeşitler, ağaç benzeri bir görünüme sahiptir.
Dracaenas en iyi parlak, dolaylı ışıkta büyür. Ancak gerekirse düşük ve orta ışıkta hayatta kalabilir. Dracaena’lar ayrıca evinizdeki toksinleri filtreleyebilen en iyi hava temizleyici bitkiler arasındadır.
MAIDENHAIR FERN (EĞRELTİ OTU)
Eğrelti otu çeşidi bitkiler de direkt güneş ışığı almayan alanlarda yetiştirilebilen bitkilerdir. Bir eğreltiotu türü olan aşk merdiveni evlerde, bürolarda, iş yerlerinde iç mekan süs bitkisi olarak kullanılabilir. Venüssaçı bitkisi de yine bu türdendir.
- Aşk merdiveni bakımı hakkında detaylı bilgi için “Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma nasıl yapılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
DİFENBAHYA (DiEFFENBACHIA)
Dieffenbachia, genellikle hem evleri hem de ofis alanlarını süsleyen güzel bitkilerdir. Bitkinin tüm kısımları zehirli olduğu için bunlara dilsiz baston denir. Bu nedenle bu bitki evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutulmalıdır. Tüketilirse şişlik ve başka sorunlara neden olabilir ve özü cilde temas ederse kaşıntıya neden olabilir. Minimum temasla uygun şekilde kullanıldığında, bu bitkinin tehlikesi en aza indirilir. Düşük ve yüksek filtrelenmiş ışık arasında gelişebilir. Filtrelenmiş ışık, sırf perde veya pencere gibi başka bir şeyin içinden geçen güneş ışığını ifade eder. Çoğu tür düşük filtrelenmiş ışıkta hayatta kalabilir. Ancak türe bağlı olarak büyümeye devam etmeyebilir.
Detaylar: Difenbahya bakımı ve sulanmasının püf noktaları…
PARLOR PALM (DAĞ PALMİYESİ-SALON PALMİYESİ)
Salon bitkileri arasında en popüler bitkilerden biri olan dağ palmiyesinin bakımı oldukça kolaydır. Her ortamda kolaylıkla yetişebilir. Işığa çok ihtiyacı yoktur. Loş hafif karanlık yerlerde bile yetişebilir. İlkbahar mevsiminde küçük sarı çiçekler açar. Su ihtiyacı da azdır.
Umbrella Papyrus (Şemsiye Palmiyesi) de yine güneş ihtiyacı az olan bitkilerdendir.
- Dağ palmiyesi bakımı hakkında detaylı bilgiye “Dağ palmiyesi (Chamaedorea Elegans) bakımı nasıl yapılır? Ne kadar büyür?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
CENNET KUŞU BİTKİSİ (STARLİÇE)
Görüntüsüyle son zamanlarda herkesin ilgi gösterdiği starliçe sıcak sevgi anlamı taşır. Güneşi direkt görmeyen yarı gölge alanlarda yetiştirilebilir.
Daha önce bahsedilen yeşilliklerden daha az bakım gerektiren bir cennet kuşu, tropikal bir görünüme sahiptir ancak çok fazla bakım gerektirmez.
Toprak nemli olmalı ancak asla ıslak olmamalı, bu nedenle uygun drenajlı toprak seçtiğinizden emin olun. Üstteki toprak kuru göründüğünde sulayın.
Detaylar: Starliçe bakımı nasıl yapılır? Starliçe çiçeği nasıl çoğaltılır?
PHILODENDRON (DEVE TABANI)
Deve tabanı da güneş ihtiyacı olmayan bitkilerden biridir. Hava akımı olmayan ve geniş alanlarda, sulama zamanları atlatılmadan bakılan deve tabanı bitkisi, rahatlıkla direkt güneş ışığı almayan alanlarda yetiştirilebilir. Yine de bir köşeye atıp ilgisiz bırakmamalısınız.
- Deve tabanı bakımının detayları için “Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Çiçek özellikleri” yazımızı inceleyebilirsiniz.
TAVUS KUŞU BİTKİSİ (PEACOCK PLANT, CALATHEA MAKOYANA)
Calathea makoyana bitkisi birçok isimle bilinir: katedral pencereleri, çıngıraklı yılan bitkisi veya zebra bitkisi. Bu isimler, bazılarının bir tavus kuşunun tüylerinin güzelliğine benzediğini söylediği güzel yeşilliklerinden kaynaklanmaktadır. Üst sınıfı dua çiçeğidir.
Calathea makoyana bitkileri çok gösterişli ve özenli oldukları için bilinir. Nemli sıcaklıkları, damıtılmış veya yağmur suyunu ve nemli toprağı tercih ederler. Calathea makoyana bitkileri düşük ila orta ışığı tercih eder. Yapraklardaki soluk lekeler, bu bitki için çok fazla güneş ışığının bir işaretidir. Bir Calathea makoyana bitkisi satın alırken daha sağlıklı bir tür seçmek için kahverengi yapraklı küçük bitkilerden kaçınmak en iyisidir.
DUA ÇİÇEĞİ (CALATHEA)
Dua çiçeği bakımı detayları için “Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma” yazımızı inceleyebilirsiniz.
PAŞA KILICI
Paşa Kılıcı çiçeği son derece sert yapraklara sahiptir. Kötü şartlara dayanabilir ve en az sulamaya en iyi yanıtı verir.
Bu bakımı kolay bitkinin bir avantajı da, hava temizleme özelliğine sahip olması. Gün boyunca oksijen depolayan Paşa Kılıcı, geceleri bu oksijeni serbest bırakır. Bundan yararlanmak için bitkiyi yatak odanızda tutmanızı öneririz.
Rob Stirling’den profesyonel ipucu: Mutlu olduğunda bazen bitkinin tabanından güzel kokulu bir çiçek açar.
Detaylar için tıklayın
PEPPEROMIA
Esas olarak Güney ve Orta Amerika’da bulunan 1000’den fazla peperomi türü vardır. Bu bitkiler kuru toprağı tercih ederler ve kalın yaprakları sayesinde birkaç gün sulanmamaya dayanabilirler. Yapraklar gri, kırmızı, krem ve yeşil gibi renklerde gelişir.
Bu bitkiler parlak, dolaylı ışığı tercih ederler ve yine de flüoresan ışıklar altında da gelişebilirler. Peperomias, gerekirse kısmen gölgeli alanlarda da gelişebilir. Yanmış yaprakları caydırmak için doğrudan ışıktan kaçının.
Detaylar: Peperomia Hope bakımı ve çoğaltmanın püf noktaları (Umut çiçeği)
KURDELE ÇİÇEĞİ
Kurdele çiçeği bakımı ile ilgili detaylara “Kurdele çiçeği bakımı ve çoğaltma detayları: Kurdele çiçek açar mı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
FİTTONİA (SİNİR BİTKİSİ)
Sinir bitkileri (fittonia), parlak ışık sever. Fakat düşük ışıkta da rahatlıkla yaşayabilir. Fakat az ışıkta gösterişli yapraklarının renkleri daha az parlak görünebilir.
Detaylar: Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma
ZEZE ÇİÇEĞİ /ZAMIOCULCAS
Zeze çiçeği bakımı ile ilgili detaylı bilgiye “Zamia bitkisi bakımı nasıl yapılır? Zamia (zeze) çiçek açar mı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
BARIŞ ÇİÇEĞİ / YELKEN ÇİÇEĞİ
Barış çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
SALON SARMAŞIĞI
Pothos fazla güneş ışığı istemez. Aynı zamanda çoğaltılması en kolay bitkilerden biridir.
Salon sarmaşığı bakımı hakkında detaylı bilgiye “Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İNGİLİZ SARMAŞIĞI (HEDERA HELIX)
İngiliz sarmaşıkları, herhangi bir sıkıcı duvarı yeni bir sanat eserine dönüştürebilen güzel tırmanma bitkileridir. Sarmaşık ayrıca kafeslerde, çitlerde ve sarmaşıklarının büyümesine izin veren diğer yerlerde harikadır. Bununla birlikte, tohumdan büyütüyorsanız sarmaşıkların büyümesinin birkaç yıl aldığını unutmayın.
İngiliz sarmaşığı parlak dolaylı ışığı tercih eder. Ancak düşük ışığı tolere edebilir. Bu sarmaşık ne kadar çok ışık alırsa, yapraklarından o kadar güzel renk görünecektir. Bununla birlikte, doğrudan ışık onun ölümüne yol açabilir.
ÇİN HERDEMYEŞİLİ / CHINESE EVERGREEN
Çin herdemyeşili bakımı hakkında detaylı bilgiye Çin herdemyeşili bakımı ve özellikleri nelerdir? (Aglaonema) yazımızdan ulaşabilirsiniz.
ŞEFLERA (SCEFFLERA ARBORICOLA)
Schefflera Arboricola bitkileri, harika bir düşük ışıklı bitki seçimidir. Parlak ışığı sevmezler ve yavaş büyürler.
Detaylar: Şeflera bakımı püf noktaları: Nasıl çoğaltılır? Çiçek açar mı?