Glayöl çiçeği bakımı hakkında püf noktaları anlatıyoruz. Glayöl çiçeği (Gladiolus) özellikle son yıllarda daha fazla kullanılmaya başlanan bir çiçektir. Bu güzel çiçeği yaz bahçelerinizde, saksılarınızda ve vazolarınızda doya doya seyretmek istemez misiniz? Çiçek tarhlarında harika bir görüntü oluşturur. Uzaktan baktığınızda renkleriyle içine çeker sizi. Koyu ebruli rengi ve değişik çiçekleriyle çok çarpıcıdır. Tabii her çiçek gibi glayölün de istekleri, arzuları vardır.
GLAYÖL NEDİR?
Soğanlı kök yapısı ile tanınan Glayöl bitkisi, zarif bir görünüme sahiptir. Güçlü yaprak yapısına sahip bir bitkidir. Çiçeği göz alıcı bir güzelliğe sahiptir ve genelde yaz sonunda kendini gösterir. Ayrıca yine renkleriyle ve kokusuylada büyüleyicidir.
GLAYÖL NE ZAMAN DİKİLİR?
Nisan-haziran arası nitelikli ve geçirgen toprağa dikin. Ertesi yıl bahar aylarında çiçek açacaktır. Geçirgenliği sağlamak için dikim sırasında soğanlı yumruların en altına ince çakıl taşı döşeyebilirsiniz. Soğansı yumruların yanlarında beliren yavruları ayırın. Bakımını ihmal etmeyin sakın, sonra boynunu büker.
Yaprakları solduğu zaman söküp yaprakları dibinden kesin ve bir mantar ilacıyla pudralayarak kuruması için iki hafta kuru bir yerde saklayın. Bitkiyi, etiketinde belirtilen boyun yarısına geldiği zaman potasyum açısından zengin bir gübreyle besleyin. Çiçekleri kendini göstermeye başladıktan sonra gübreleme işlemini her 15 günde bir tekrarlayın.
GLAYÖL ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?
İsmi ‘Gladiolus’tan gelen, yani bir diğer anlamıyla ‘Gladyatör’ ten gelen bir bitkidir ‘Glayöl’. Görsel olarak gladytör kılıcına benzeltildiği için bu ismi almıştır. Bir diğer adı ise ‘Kuzgun Kılıcı’dır.
GLAYÖL ÜLKEMİZDE EN ÇOK YETİŞTİRİLEN KESME ÇİÇEKLERDEN BİRİDİR
Glayöl çiçeğini genelde saksılardan çok kesilmiş olarak vazolar içerisinde daha sık görürüz. Ülkemizde en çok yetiştirilen kesme çiçekler sıralamasında gül ve karanfilden sonra Glayöl çiçeği gelir.
Peki saksıda ya da bahçede Glayöl bitkisine nasıl bakılır, ne zaman çiçek açar? Gelin hep birlikte inceleyelim.
GLAYÖL NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Ağustos ayı yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bir aydır. Genelde bitkilerin çoğu sıcak havadan dolayı gösterişli görüntüsünü kaybeder. Fakat glayöl tüm bitkilerin aksine yaz sıcağında gösterişli çiçekleriyle ortaya çıkar.
GLAYÖL NASIL BİR ORTAMDA YETİŞİR?
Bol ışık alan ve hava sıcaklığının en az 10 derece en çok 25 derece olduğu ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Kış boyunca bu ortam sıcaklığının sağlanacağı yerlerde bakımı yapılmalıdır.Yoksa bitkiler kalitesiz ve sağlıklı gelişim gösterir. Güneşe dik açıyla maruz bırakılmamalıdır. Glayöl kış boyunca uykuya yatar. Yaza doğru bitki uyanmaya başlar.
GLAYÖL NASIL SULANIR?
Glayöl çiçeği bakımı püf noktalarından biri sulamadır. Düzenli sulanmayı sever. Yağmurlama yöntemiyle sulanmalıdır. Toprak kurudukça sulama yapılmalıdır. Fakat günlerce toprağı kuru bırakmamanız gerekir. Bunun için kendinize periyodik bir sulama planı gerçekleştirebilirsiniz.
SAKSI SEÇİMİ
Saksı olarak derin ve iyi bir drenaja sahip özellikte seçim yapmalısınız. Saksınızın mutlaka alt tabanında birden fazla hava deliği olmalıdır.
TOPRAK SEÇİMİ
Toprak olarak gübre ile çeşitlendirilmiş toprağı çok sever. Toprak ph 6-7 olmalıdır. Gübreleme işlemini sonbaharda gerçekleştirebilirsiniz. Kök yapısı soğanlı olduğu için doğru saksı ve toprakta bakım sağlarsanız kendiliğinden soğan üretmeye devam edecektir. Fakat bunların dışında uygun ortam koşullarının diğer hepsine de uymanız gerekmektedir.
GLAYÖL ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Tohumla çoğaltılması zor ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu nedenle hazır yetiştirilmiş olarak satın alıp bakmanız daha iyi olacaktır.
Glayöl çiçeğinin soğanları 6 hafta önceden kazılmış ve hazırlanmış uygun toprağa yaklaşık 10 cm derinlikte ve 10-15 cm mesafelerle dikilir. Rüzgar almayan bir konumda ve destek çubuklarıyla bitki desteklenerek filizlenmesi beklenir.
Glayöl çiçeği soğanı gerçek soğan değildir. Glayöl soğanına ‘korm’ adı verilir. Gövdenin besin biriktirerek şişmesi sonucu oluşmuş bir yapıdır. Glayöl bitkisini yetiştirmek için soğan orta büyüklükte olmalıdır. 6-12 cm çevre uzunluğuna sahip olmalıdır.
Gazanya çiçeği bakımı, özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenler