Hoş kokusu ve yemeklere kattığı lezzetle mutfaklarda sıkça kullandığımız fesleğeni evde de yetiştirebilirsiniz. Sizler için birkaç önerimiz var.
FESLEĞEN ÖZELLİKLERİ
Fesleğen 20-30 santimetre boylanma yapar. Beyaz ya da pembe çiçekleri vardır. Mor ve yeşil yapraklı olan türleri en çok rastlananlardır.
FESLEĞEN NE ZAMAN EKİLİR?
Bahar döneminde tohumlarını ekerseniz, yazın yeşil yapraklarıyla tanışırsınız. Yemyeşil yaprakları sonbahar ve kış aylarında da size eşlik eder.
FESLEĞEN BAKIMI
- Güneşe bayılır.
- Geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
- Bahçede yetiştiği gibi saksıda da sağlıklı büyür.
- Mutfağınızda elinizin altında bulundurabilirsiniz.
- Taze olarak da kurutulmuş olarak da yemeklerde kullanabilirsiniz.
- Hoş kokulu ve lezzetli bir baharattır.
FESLEĞEN FAYDALARI
- Fesleğen, ayrıca yatıştırıcı ve idrar söktürücü bir bitkidir.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Antimikrobiyal etkisi vardır.
- İştah açar, antiseptiktir.
- Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar.
- Böbrek kumunun dökülmesine yardımcı olur.
- Hamilelikte, tek başına ve yüksek miktarda kullanmamak gerekir.
- Ayrıca, kokusunun sivrisinekleri kovduğu söylenir.
FESLEĞEN ÇOĞALTMA
Fesleğen doyurucu ve suda yeniden yetişmek için kolay bir bitki türüdür. Keserek çoğaltabilirsiniz. Çiçek açan fesleğen kullanmamak en iyisidir ve alt yaprakların kullanılması gerekir.
Keserek çoğaltabileceğiniz bitkiler: Çeliklerle çoğaltılabilen 10 bitki
Köfteli spagetti tarifi (5 kişilik)
Saksıda domates nasıl yetiştirilir? Domates ekimi ve bakımı nasıl yapılır?