Evinizi alerjenlerden arındırın

Günümüzde her yaş gurubundan pek çok insanın alerjisi ve alerjik astımı var. Bu sebeple alacağımız bazı küçük önlemler ve ürünlerle, evinizde nefes alanınızı yükseltebilirsiniz.

ALERJİLER NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Alerjenler hava yoluyla alınarak, besinler ve ilaçlar şeklinde ağızdan yutularak, deri veya mukozadan temas ya da enjeksiyon yoluyla vücuda girer. Alerji belirtileri alerjenlerle ilk temas esnasında oluşmaz. Yaşamımızın başlangıcında organizmamız, yabancı maddelerle karşılaştığında bağışıklık sistemimiz onları tanır ve belleğine kaydeder. Ardından antijen dediğimiz bu yabancı maddelere karşı antikorlar üreterek yanıt verir. Bu süreç duyarlılaşma olarak bilinir.

Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle aynı yanıt başlar. Atopik yani “alerjik bünyeye sahip” kişilerde, alerjenlerle bağışıklık sisteminin tekrarlayan karşılaşmaları sonucunda, alerjenlere karşı IgE tipinde antikorlar oluşur. Bu IgE antikorları da çevrede bulunan ve normalde zararsız olan alerjenlerle (polenler, ev tozları vb) etkileşime girerek alerjik reaksiyonu başlatır.

Bu olaylar mast hücresi ve bazofiller adı verilen ve üzerinde alerjene özel IgE antikoru taşıyan bir grup hücrenin salgıladığı mediatörler aracılığı ile gelişir. Bu mediatörlerin etkisi ile hedef organlara ait (gözler, burun, solunum yolları gibi) alerji bulguları ortaya çıkar.

KAPALI MEKANLARDA HAVA KİRLİLİĞİ VE ALERJİYE NELER SEBEP OLABİLİR?

Odun, kömür gibi yakıtlar, sigara içmek ya da pasif içici olmak özellikle kapalı alanlarda alerjilerin artmasına sebep olabilir. Ayrıca evinizde sağlık problemleri yaşamamak için toz akarlarından, evcil hayvan tüylerine, duvarlarda kullanılan boyalardan, halılar, kimyasal temizleyiciler ve hatta yaktığınız mumlara ve oda kokularına kadar dikkat etmeniz gerekiyor.

Nefes alan mikrofiber dokumalı hijyenik Air Up yastık, Lova Sleep.

TOZ AKARLARI BİZİ GERÇEKTEN HASTA EDİYOR MU?

Yataklarda ortalama 2-3 milyon arasında toz akarı bulunuyor ve onların dışkıları astım, rinit ve egzamayı tetikleyebiliyor. Etkilerini azaltmak için nevresim takımlarınızı 55 dereceden daha sıcak suda düzenli olarak yıkayın, yataklarınızı temizleyin ve üzerinde mutlaka alez kullanın. Ayrıca anti-alerjik yatak da kullanabilirsiniz.

PENCEREYİ AÇIP TEMİZ HAVA GİRMESİNE İZİN VERMEK ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

İyi bir havalandırma, kapalı alandaki karbondioksit seviyesini düşürür, nemi sınırlandırır ve küf oluşumunu azaltır. Ancak pencereyi açıp evinizi havalandırdığınız saatlere dikkat edin, eğer hava kirliyse daha zararlı maddeleri evin içine davet edebilirsiniz.

Dacron Hallofil Allerban yastık, Yataş.

BİTKİLER İÇ MEKANIN HAVASINI TEMİZLEYEBİLİR Mİ?

Evet… Örümcek bitkisi ve eğrelti otları havadaki formaldehit ve ksileni toplarken, Dracaena ise havadaki benzen, trikloretilen, ksilen ve formaldehit miktarını azaltır. Ancak bu bitkiler zehirli oldukları için, eğer evcil hayvanınız varsa ondan uzak tutun.

HAVA TEMİZLEYİCİSİNE YATIRIM YAPMAYA DEĞER Mİ?

Özellikle saman nezlesinden muzdaripseniz yaşam kalitenizi artıracağı kesin. Çok ince parçacıkları yakalayan hepa filtreli bir model tercih edin. Özellikle uyurken kullanacaksanız mümkün olduğunca sessiz bir model olmasına dikkat edin.

Thermoclean antimayt yorgan, Penelope.

MOBİLYA TERCİHİNİZİN SAĞLIĞINIZ ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MI?

Duvardan duvara halı ve kumaş perdeler ne sıklıkta temizlik yaparsanız yapın, evdeki toz miktarını artıracaktır. Eğer ciddi seviyede bir alerji hastasıysanız, sert zemin ve stor perdeler sizin için daha uygun olacaktır. Tozların eve girmesini önlemek için bir kapının dışında, bir de içeride olmak üzere iki adet paspas kullanabilirsiniz.

TEMİZLİK YAPARKEN BUNLARI ATLAMAYIN

  • Hava yoluyla yayılan polenleri ve alerji yapan maddeleri evinizden uzaklaştırmak için klima filtrelerini temizleyin, havalandırma kanallarının tozunu dikkatlice alın.
  • Banyo, tuvalet gibi ıslak ve nemli alanlardaki küf ve mantarları zehirli madde içermeyen temizleyicilerle temizleyin. Bu mantar ve küf hassasiyeti olan kişilerde alerjilere hatta daha ciddi hastalıklara sebep olabilir.

HAZIRLAYAN: GÜNSELİ BÜYÜKSAĞİŞ

Evde alerji yapan şeyler | Evinizi nasıl anti-alerjik yaparsınız?

Ekolojik ol, sağlıklı yaşa – Evde sağlıklı yaşam nasıl sağlanır?