Evi klimasız serinletmenin yolları: Klimasız ev nasıl soğutulur?
Evi klimasız serinletmenin yolları nelerdir? Klimasız ev nasıl soğutulur? Sizler için birkaç pratik fikrimiz var. İşte klimasız soğutma yolları.
Evi klimasız serinletmenin yolları nelerdir? Sıcaklarda klimaya mahkum olmak istemiyorsanız sağlıklı serinleme yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Yazı çok seviyorum ama sıcağı değil! Geçtiğimiz beş seneyi Türkiye’nin en sıcak illerinden birinde geçirmiş olmam bu konudaki fikrimi perçinledi. Tabii daha öncesi de var. Ne zaman bir kaplıca ya da saunaya girsem
ya da babamın çok sevdiği Pamukkale’ye gitsem sıcaktan fenalaştığımı hatırlıyorum. Kısacası sıcak benim için asla bir “kapris” değil, sadece dayanamadığım fiziksel bir durum!
Sizin yazınız nasıl geçiyor bilmiyorum ama benim yazım çoğunlukla sıcakla mücadele etmekle geçiyor. Klima tabii ki özellikle kapalı alanlarda imdadımıza yetişiyor ancak evde hiç kapatmadan klima çalıştırmak konusunda aklıma takılanlar var ve bu yüzden sıcakla mücadeleyi doğal yollarla vermek istiyorum. Ama nasıl? İşte benim klimasız, doğal serinlik için fikirlerim:
EVİN YAPISINI VE KONUMUNU İNCELEYİN
• Her evin yapısı ve konumu birbirinden farklı olacağı için kendi evinize en uygun sağlıklı, doğal serinletici yöntemi kendiniz keşfetmeli ve uygulamalısınız.
HAVANIN SERİNLEDİĞİ GECE EVİ HAVALANDIRIN
• Evinizi havalandırma işlemini havanın serinlediği gece yapın, tüm pencereleri açarak nispeten serinleyen havanın evinizi soğutmasını sağlayın. Aynı işlemi sabah erken kalktıysanız tekrarlayabilirsiniz. Çapraz havalandırma yöntemini kullanarak evin bir köşesinden giren havanın diğer tarafından çıkmasını sağlayın. Ardından pencere ve kapıları günün en sıcak saatleri öncesinde kapatarak sıcak havayı dışarıda tutun.

BAMBU PANJURLAR KULLANIN
• Eviniz müstakilse ya da yazlık evinizi serinletmeyi planlıyorsanız bambu panjurlar kullanın. Bu tip bir panjuru balkon ve pencerelere taktırabilir, gün içerisinde panjurları ıslatarak evinizin daha serin olmasını sağlayabilirsiniz.
STOR VE GÖLGELİK KULLANIN
• Stor ve gölgelik kullanın. Storlar evin içindeki havanın % 20 daha serin olmasını sağlar.
ÇATI İZOLASYONU YAPTIRIN
• Sıcağa karşı çatı izolasyonu yaptırın. Eğer eviniz müsaitse sahte tavan ekleyerek bunu yapabileceğiniz gibi, sazlardan yaptırabileceğiniz doğal panellerle de çatınızı serin tutabilirsiniz. Aynı şekilde camlarınıza yalıtım yaptırabilir ya da çift cam tercih edebilirsiniz.
ELEKTRONİK EŞYALARI KAPATIN
• Evi klimasız serinletmenin yollarından biri de sıcaklığa neden olan elektronikleri kapatmak. Isı üretimine yardımcı olan beyaz ve elektronik eşyaları kullanmadığınız zamanlarda kapatın ya da fişini çekin.

KALIN VE AĞIR PERDELER KULLANMAYIN
• Güneş ışığını kesmek için kalın ve ağır perdeler kullanıyorsanız, vazgeçin. Perdelerinizi hafifleterek evinizi havadar hale getirebilir, açık renk perdelerle ısıyı daha fazla geri yansıtabilirsiniz.
AMPULLERİ DEĞİŞTİRİN
• Sarı ışık kaynakları sıcak, mavi ışıklarsa tersine daha serindir. Evinizdeki ampulleri floresan lambalarla değiştirebilir, aydınlatma sayısını da yaz döneminde minimuma indirebilirsiniz.
YEŞİL BİTKİLERE EVİNİZDE YER AÇIN
• Fotosentez yaparken odadaki ısının düşmesine yardımcı olan yeşil bitkilere evde daha fazla yer açın. Mekanlarınızı elinizden geldiğince yeşil tutun. Özellikle balkon ya da camlara yakın kısımlara fazladan yeşil yapraklı bitkiler ekleyin.
SÜS HAVUZU YA DA ŞELALE YERLEŞTİRİN
• Evi klimasız serinletmenin yolları ile ilgili son maddemiz ise şu şekilde: Balkon kapısı gibi esintili bir yere ufak bir süs havuzu ya da şelale yerleştirebilirsiniz. Su evinizin daha serin kalmasına yardımcı olur. Ancak
güzel bir görüntü için su kaynağınızı düzenli olarak temizlemelisiniz.
Klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalar
Bahçede sıcağa karşı pratik çözümler: Gölge alanlar nasıl oluşturulur?
2 Yorum
-
İİbrahim Bozkaya22 Mayıs 2021, Cumartesi
İyi güzelde bu yazılanlar Çukurova için fazlaca utopik,Adana,Tarsus,Mersin için tek çıkar yol;gitme imkânı olanlar için yayla,gidemeyenler için klima,diğer alternatifler geçerli görünmüyor.Saygılar.
-
İİbrahim30 Temmuz 2021, Cuma
Klima alırım daha iyi
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Filizlenmiş sarımsak yiyebilir misiniz? Evet ama bir detay var… -
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur? -
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler -
Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir? -
Yoga matı nasıl temizlenir? Yoga matını kimyasallar olmadan temizlemenin kolay yolu -
Mart ayında evde yapılması gerekenler -
Çarşaflar nasıl yıkanır? Kaç günde değiştirilmeli? -
Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma -
Evde güve neden olur? Güvelerden nasıl kurtulabilirim?
Yorum Yaz