limon-ağacı-bakımı

Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir?

Limon ağacı, huzurlu görüntüsü nedeniyle son yıllarda iç mekanda sıkça yer verilen bitkiler arasında yerini almaya başladı. Meyveleriyle iç mekanda renkli bir görüntü oluşturan limon ağacını, ister fide olarak ister çekirdekten üreterek bakım sağlayabilirsiniz.

Çekirdekten filizlendirmek için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta organik bir limon çekirdeği olmasından emin olmanız. Yine yetiştireceğiniz fide ne yazık ki limon olarak filizlenmiyor. Turunç olarak büyüyen fide, odunsu gövdeye sahip olduktan sonra aşılama ile limon ağacı elde ediliyor.

limon ağacı

Peki limon çekirdeği nasıl filizlendirilir?

LİMON ÇEKİRDEĞİ NASIL FİLİZLENDİRİLİR?

Öncelikle iklimin etkiside limon filizlendirmek adına çok büyük bir etkendir. Soğuk iklimli bölgelerde olumlu sonuç elde etmek daha zordur. Bu nedenle soğuk iklimde yaşayanlar ‘meyer’ denilen limon türü çekirdeğini filizlendirerek deneme yapabilir.

Limon çekirdekleri kurumak üzere bir tabak içerisinde bekletilir. Kuruyan çekirdeklerin dış zarı soyulur. Bir peçete tamamen açılır ve minik kare içerisine en az 4 adet çekirdek yerleştirilir. Peçete kat izleri esas alınarak yeniden katlanıp kapatılır. Katlanan peçete su püskürtücü yardımıyla nemlendirilir. Nemlenen peçete kilitli bir poşet içerisine yerleştirilir. Yaklaşık iki hafta boyunca poşetin ağzı hiç açılmadan güneşe maruz kalmayacağı, aydınlık bir konuma limon çekirdekleri yerleştirilir ve filizlenmeye bırakılır.

İki hafta sonrasında çekirdekten meydana gelen filizler gözlemlenmeye başlanıyor. Minik boy saksı ya da alt tabanına hava deliği açılan pet bardak içerisine ikişer adet filizlenen çekirdekleri dikebilirsiniz. Dikimi yüzeye yakın şekilde gerçekleştirmeye çalışın. Filizlenen çekirdeklerin üzerini iki parmak kalınlığında toprakla örtebilirsiniz.

EN AZ 6 ÇEKİRDEK FİLİZLENDİRMELİSİNİZ

Limon çekirdeklerinin bazıları filizlenmeyebilir. Bu nedenle bu işlemi gerçekleştirirken birden fazla çekirdekle denemenizi öneririz. Yine belli bir  boya ulaşan fideler yine bakım koşullarını sevmediği zaman hayata veda edebiliyor. Bu koşullar nedeniyle en az 6 adet çekirdek filizlendirmeniz daha iyi olacaktır.

limon ağacı

TOPRAĞINI NEMSİZ BIRAKMAYIN

Limon nem sever. Bu nedenle toprağını nemsiz bırakmamaya çalışın. Yoksa hemen yapraklarını kurutur ya da soldurur. Toprak olarak herhangi bir saksı toprağı kullanabilirsiniz. Fakat daha iyi bir gelişim gözlemlemek istiyorum derseniz vermikülit, perlit, organik gübre gibi destekleyiciler kullanabilirsiniz. Yine çok sert toprak tercih etmemeye çalışın. Torflu ya da geçirgen özelliği yüksek toprak tercih edebilirsiniz.

Limon, sıcak iklimde yetişen bir bitki olduğu için güneşi ve sıcak havayı sever. Fakat sıcak iklim, nem, toprak, hava gibi ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde birlikte yerine getirmeniz gerekmektedir. Yoksa düzgün bir sonuç elde edemeyebilirsiniz.

YAZIN AKŞAM SERİNİNDE SULAMA YAPIN

Yaz döneminde akşam serinliğinde sulama yapmanız bitkinin gelişimi için etkilidir. Kış döneminde soğuktan korumak için iç mekanda güneş alabileceği bir konumda bakım sağlanmalıdır. Bahar dönemiyle birlikte hava ihtiyacı bolca karşılanmalıdır.

Fideler belli bir büyüklüğe geldikten sonra ve odunsu bir gövdeye sahip olduktan sonra sağlıklı bir limon ağacından aşılama yöntemi uygulanması gerekir. Çünkü limon çekirdeklerinden elde ettiğimiz her fide turunç olarak çıkmaktadır. İlk aşılama için uzman birinden yardım alabilirsiniz.

LİMON AĞACI BUDAMA

Limon ağacı düzenli budanmayı sever. Budaması kademeli olarak yapılmalıdır.

Limon ağacı hastalıkları bitkinin bağışıklığının düştüğü d önemlerde meydana gelir. Bu durumda aklınıza topraktan artık yeteri kadar verim alamadığı, takviye veya toprak yenileme gelmelidir. Hastalık olarak genelde yaprak biti ve kırmızı örümceğe maruz kalabilir. Doğal yöntemlerden biri olan arap sabunlu su yöntemi ile zamanında müdahale ile bu bitleri uzaklaştırabilirsiniz.

ÇEKİRDEKTEN LİMON AĞACI YETİŞTİRME

Soru: Merhaba. Çekirdekten yetiştirdiğim limonum ikinci yılına girdi. Balkonumuzda, büyüdükçe değiştirdiğim saksısında bizimle birlikte. Adana’da yaşadığımız için iklim de uygun. Eğer aşılama yapmazsam turunç vereceğini söylediler. Aşılamayı ne zaman yapmalıyız? Balkonda yetiştiği için budama yöntemiyle bodur kalmasını sağlayabilir miyiz?

Cevap: Bahar başlangıcında tomurcuklar patlamadan aşı yapmanız gerekir. Bitkiyi bodur bırakmanız için hem budamasına hem de beslemesine dikkat etmelisiniz.

Limon ile temizlik yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte kullanım alanları

Limon çamı nasıl budanır? Bakımı ve çoğaltması nasıl yapılır?