Evde koronavirüs salgınına karşı neler yapılabilir? sorusu koronavirüs salgınının (Covid-19) tüm dünyada devam ettiği bu günlerde en sık araştırılan sorulardan biri.
Daha önce “Virüsler yüzeylerde ne kadar yaşar?” sorusunun yanıtını vermiştik. Plastikten çeliğe, kumaştan kartona kadar uzmanlar hangi yüzeyde koronavirüsün ne kadar yaşadığını duyurmuştu.
Türk Tabipler Birliği (TTB) koronavirüse karşı evde yapılabilecekleri açıkladı. İşte evde koronavirüs önlemleri hakkında merak edilen soruların yanıtları…
YÜZEY YA DA EŞYALAR KORONAVİRÜSE KARŞI NASIL TEMİZLENMELİ?
TBB’nin açıkladığı önlemlere göre yüzey, malzeme ya da eşyada bulunan yabancı maddeler, toz ya da toprak öncelikle kuru ve temiz bir bezle silinerek uzaklaştırılmalı.
Kirli yüzeylerde dezenfeksiyon işleminden önce temizlik yapılmalı.
Daha sonra kritik olmayan mobilya ve zeminlerde deterjan ve su ile temizlik yapılması yeterlidir. Herhangi bir dezenfektana gerek yoktur.
Temizlik malzemelerini birbirine karıştırmamaya dikkat edin. Temizliğin ardından dezenfektan kullanımı gerekiyorsa sulandırılmış çamaşır suyu kullanılabilir. Bu sırada çamaşır suyunu solumamaya dikkat etmelisiniz.
Temizleyeceğiniz bölge için çamaşır suyu uygun değilse en az yüzde 60 alkol içeren solüsyonlar kullanabilirsiniz.
TUVALET VE BANYO NASIL TEMİZLENMELİ?
TTB özellikle tuvalet ve banyo temizliğine dikkat çekerek bu bölgelerin temizliğinin aksatılmaması gerektiğine değindi. Buna göre tuvalet, mutfak tezgahı, banyo gibi yüzeyler 100 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karışımı ile temizlenmeli. Yani 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu yeterli.
Deterjan ya da çamaşır suyu ile temizliğinizi nemli bir bezle yapmalısınız ve su ile durulamalısınız.
Kokulu dezenfektan kullanımından kaçınmalısınız.
VİRÜS BULAŞMA RİSKİ YÜKSEK YÜZEYLERDE ÇAMAŞIR SUYU MİKTARINI ARTTIRABİLİRSİNİZ
Virüs bulaşma riskinin yüksek olduğu düşünülen yüzeylerde kullanılacak çamaşır suyu miktarı artırılabilir. Ancak böyle bir risk yoksa miktarı arttırmaya gerek yoktur.
PÜSKÜRTME İLE TEMİZLİK UYGULAMASI
Püskürtme şeklinde uygulama sadece genel temizlikle ulaşılamayan bölgelerde kullanılmalı, diğer bölgelerde kullanılmamalıdır.
TELEFON, KLAVYE GİBİ BÖLGELER GÜNLÜK OLARAK TEMİZLENMELİ
Yüksek temas riskli bölgeler (telefon, klavye, kumanda, masa, kapı kolu, kulp, ışık vb. düğmeler/anahtarlar, tırabzanlar, musluk, lavabo, evye, mutfak tezgâhı, tuvaletler ve banyo armatürleri) günlük olarak temizlenmeli ve /veya dezenfekte edilmelidir.
KULLANMA SIKLIĞINA GÖRE TEMİZLİK SIKLIĞI DA ARTMALI
Temizlik ya da dezenfeksiyon uygulamasının etkisi tekrarlayan temaslarla azalarak kaybolduğu için uygulama sıklığı, temasın sıklığı ve kirlilik düzeyine göre artırılmalıdır.
HASTA ODASI NASIL TEMİZLENMELİ?
Hasta bir kişinin odası ve eşyalarının temizlik ve dezenfeksiyonu farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bu açıdan bu konuda sağlık çalışanlarının önerileri dikkatle takip edilmelidir.
Virüsler yüzeylerde ne kadar süre kalır? Plastik, çelik, kumaş ve diğerleri
Evde Corona Virüsü hastası varsa ne yapılmalı? Karantina önlemleri ve hasta odası