evde-adaçayı-yetiştirmek-Salvia

Evde ada çayı yetiştirmek için yapılması gerekenler

Evde ada çayı yetiştirmek çok kolay. Ada çayı bitkisini evde yetiştirmek aslında düşünüldüğü kadar zor bir işlem değil. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

İşe öncelikle sağlıklı bir ada çayı tohumu bularak başlamanız gerekiyor. Ada çayını tohumdan yetiştirmek biraz zaman alabilir. Çünkü bitkinin olgunlaşması ve hasat için uygun yaprak yetiştirmesi için bir yıldan fazla bir süre beklemeniz gerekebilir.

EVDE ADA ÇAYI YETİŞTİRMEK (TOHUMDAN)

Yine de tohumdan ada çayı yetiştirmek istiyorsanız, alt tabanı hava delikli steril bir saksı ve yine steril uygun bir toprak karışımı edinmeniz gerekecektir. Dış mekandan ya da bahçeden temin ettiğiniz topraklarda başka otlar mevcut olabilir. Bu da tohumun gelişimini etkileyebileceği gibi sizi filizlenme konusunda yanıltabilir. Bazı seralardan satın aldığınız tohumlar uyku halinde yani çimlenmeye müsait halde olmamış olabilir. 

ADA ÇAYI NE ZAMAN DİKİLİR?

Evde ada çayı yetiştirmek

Ada çayı Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Bu nedenle çok soğuk iklimli bölgelerde bakım sağlamak isteyenler iç mekanda uygun şartları sağlayıp bakım sağlayabilir. Ada çayını dikmek için ilkbahar ya da sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Dilerseniz tohumları önce ayrı kaplarda filizlendirip daha sonraki süreçlerde saksıya aktarabilirsiniz. Filizlenme sürecinde her saksıya üçer adet tohumu belli bir mesafede dikebilirsiniz. Toprağın nemli olması bu süreçte çok önemlidir. Yine filizlenme sürecinde ortam ısısı çok soğuk olmamalıdır. Filizlenme başladıktan sonra fideleri çok soğuk olmayan bir ortamda bakım altına almalısınız. Yoksa fideler gelişemeden ne yazık ki olumsuz etkilenecektir. Eğer sıcak iklimli bir bölgede yaşıyorsanız fidelerinizi direk dış mekana alıp bakım sağlayabilirsiniz.

ADA ÇAYI TOHUMLARI NASIL EKİLİR?

Tohumlar çok derin olmayacak şekilde yüzeye yakın dikilmeli ve ince bir tabaka toprak ile örtülmelidir. Böylelikle filizlerin yüzeye ulaşması kolaylaşacaktır. Filizlenme gerçekleştikten sonra başka saksılara aktarım yapılabilir. Filizlerin boyu yaklaşık 20 cm olduğunda aktarım gerçekleştirilebilir. Eğer küçük saksıda bakıma devam ederseniz kök geliştikçe sıkışacak ve bitki gelişemeyecektir. Bu nedenle saksı aktarımı önemlidir. Toprak olarak süzek, suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen özellikte bahçe toprağı kullanılabilir. Fakat steril bir toprak olmasına önem verilmelidir.

SULAMA

İlk zamanlarda büyümesini desteklemek adına sık sulama yapılmalı, toprağın uzun süre kuru kalmasına müsaade edilmemelidir. Ada çayı sulanmayı sever. Büyüme evresinden sonrada sulamasına özen gösterilmelidir. Toprağının nemli olması önemlidir.

ADA ÇAYI BUDAMA

Ada çayı bitkisini budamakta çok önemlidir. Budama zamanı yaz mevsiminde havanın en sıcak olduğu dönemlerde Temmuz ve Ağustos aylarında yapılabilir. Budama işlemi için destek alabileceğiniz gibi burada bahsedeceğimiz adımları da uygulayabilirsiniz. Bu dönemlerde taç yaprakların 5 cm kadar altından taze ve orta yaşlı filizleri sterilize edilmiş bıçak ya da makas yardımıyla kesebilirsiniz. Budanan dalda en az 3 yaprak bırakın ve su içerisinde köklendirmeye bırakabilirsiniz.

Köklenme süreci yaşadığınız yerin iklimine göre farklılık gösterebilir. Yaklaşık iki hafta sonunda kökler kendini gösterebilir. Budanan dallardan böylelikle bitkiyi yeniden çoğaltmış olacaksınız. Alt tabanı birden fazla hava delikli bir saksıya, geçirgen, süzek, organik maddelerce zengin bir toprak içerisine dikim gerçekleştirebilirsiniz.

Limon çekirdeği filizlendirme – Limon çekirdeği ne zaman ekilir?

Evde ananas yetiştirme: Adım adım yapılması gerekenler

Evde avokado yetiştirme ve bakım detayları