Enerji veren bitkiler, ortama pozitif enerji yayarak kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlar. Bunlardan 10 farklı çeşidi bir araya getirdik. Evinizin bir köşesinde bu bitkilere yer verebilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evin havasını temizleyen 30 bitki: NASA öneriyor!
1- ALOEVERA
Aloevera güneşe uzun süre maruz kaldığında yapraklarının rengi kahverengileşir. Bu bitkinizin öleceği anlamına gelmez. Sadece çok uzun süre ve dik açıyla güneşe maruz kaldığı için bitki strese girer. Rengini değiştirerek “beni gölgeye alın” demek ister. Özellikle yaz mevsimindeki güneş yakıcı etkiye sahip olduğu için yarı gölge bir konumda bakabilirsiniz. Ayrıca yapraklarının dik ve dolgun olması için güneşten de faydalanması gerekir. Gün içinde sabahtan öğlene kadar ya da öğleden akşam güneşine kadar yarı güneş alabilir.
Aloeveranın gövdeye doğru büyümesini istiyorsanız bitki boyunun yarısını bir dairenin yarı çapı olarak kabul ederek bu çapta bir saksı tercih edebilirsiniz.
Aloevera nemli, aydınlık ve havadar ortamları çok sever. Evin içinde bakıyorsanız mutlaka evin en nemli ve en çok havalandırılan bölümü mutfağı tercih edebilirsiniz.
Detaylar: Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!
2- ADAÇAYI
Ada çayı Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Bu nedenle çok soğuk iklimli bölgelerde bakım sağlamak isteyenler iç mekanda uygun şartları sağlayıp bakım sağlayabilir. Ada çayını dikmek için ilkbahar ya da sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Ada çayı bitkisini evde yetiştirmek aslında düşünüldüğü kadar zor bir işlem değil. İşe öncelikle sağlıklı bir ada çayı tohumu bularak başlamanız gerekiyor. Ada çayını tohumdan yetiştirmek biraz zaman alabilir. Çünkü bitkinin olgunlaşması ve hasat için uygun yaprak yetiştirmesi için bir yıldan fazla bir süre beklemeniz gerekebilir. Yine de tohumdan adaçayı yetiştirmek istiyorsanız, alt tabanı hava delikli steril bir saksı ve yine steril uygun bir toprak karışımı edinmeniz gerekecektir. Dış mekandan ya da bahçeden temin ettiğiniz topraklarda başka otlar mevcut olabilir. Bu da tohumun gelişimini etkileyebileceği gibi sizi filizlenme konusunda yanıltabilir. Bazı seralardan satın aldığınız tohumlar uyku halinde yani çimlenmeye müsait halde olmamış olabilir.
Detaylar: Ada çayı faydaları nelerdir? Zararı var mı? Uzmandan yanıtlar
3- POTHOS SARMAŞIĞI
Salon sarmaşığı bitkisinin anavatanı Büyük Okyanus’taki Fransız Polinezyası denen adalar topluluğunda, Haiti yakınındaki Mo’orea adasıdır. Araceae familyasına aittir.
Bilimsel adı Epipremnum aureum’dur. Sürekli tırmanmak isteyen sürünücü özellikli uzun ömürlü bir bitkidir.
Az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol ışık alarak yaprak gelişiminde gözle görünür değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekanda yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı daha minik yapraklı gelişir. Görüntüsü nedeniyle evleri adeta bir orman havasına sokmaktadır
Eğer saksıda bakım sağlanacaksa tutunucu özelliği nedeniyle destek çubukları kullanmanız bitkinin formu açısından daha iyi olacaktır. Yine sürünücü ve tutunma isteği nedeniyle toprağa ne kadar temas ederse o kadar sağlıklı gelişim gösterecektir.
Kışları havanın eksiye düşmesiyle bitki koruma altına alınmalıdır. Bakımı en zahmetsiz bitkilerden biridir. Sulanmamaya dayanıklı, az ışık ile yaşayabilen bu süreçte bile sürekli yaprak üreten bir bitkidir. Yaprak yüzeyinde eğer farklı renk tonları oluşursa bu bitkinizin biraz daha ışığa ihtiyacı olduğunu gösterir.
Detaylar: Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları
4- ORKİDE
Pencere önü çiçeği olarak tabir edilen Orkide filtelenmiş gün ışığı olan her yeri çok sever. Eğer bitkinin yerini sevdiğini nasıl anlayabilirim diyorsanız yeşil yapraklarının gün ışığına eğilimini gözlemleyebilirsiniz. Orkide yaprakları dik ve dolgun yapıda olmalıdır.
Orkide bitkisi bakımında şeffaf saksı tercih ederseniz kökler ve bitkinin gelişimi açısından güzel sonuçlar elde etmiş olursunuz. Gün ışığına ihtiyacı çok fazla olan orkidenin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli husus güneş ışığına dik açıyla maruz kalmamalıdır.
Orkide toprağı ayrıdır. Yetiştirirken bu özel toprağı kullanmanız gerekir.
Orkide bakımında en önemli noktalardan biride toprak nemini dengeli bir şekilde korumaktır. Kökleri çürütmeyecek şekilde sulama yapılmalıdır.
Detaylar: Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?
5- AREKA
Areka, palmiyeyi andıran yapraklarıyla iç mekan dekorasyonunda sıkça yer alan bitkilerden biridir.
Areka bakımı birçok bitki bakımına göre daha fazla özen ister. İç mekanda sağlıklı bir gelişim göstermesi için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli kural vardır. Bu kuralların hepsine uyulması çok önemlidir.
Areka bitkisinin toprağı yılda bir defa değiştirilmelidir. Bitkinin gelişiminde topraktan alacağı mineral çok önemli olduğu için her sene toprağı yenileyerek sağlıklı gelişimine önemli bir destek sağlanmış olunur.
Hiçbir cisme temastan hoşlanmaz. Yaprak uçlarındaki kurumalardan birinin nedeni budur.
Cereyan, esinti, aşırı sıcak/soğuk ortamları sevmez. Yine yaprak ucu kurumaları görülür ve gelişimini durdurur.
Detaylar: Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Sulama ve püf noktalar
6- YASEMİN
Kokusuyla büyüleyen akdeniz ve ege bölgesinde yaz aylarında bolca karşılaşabileceğiniz bitkilerden biridir yasemin çiçeği.
Nem oranı yüksek topraklarda yaşamayı sever. En fazla ilkbahar ve yaz aylarındaki nemli toprağı sever. Aydınlık ve havadar bir ortamda sağlıklı gelişim gösterir.
Hassas bir bitki olduğu için bitlenmeye müsait bir bitkidir. Yasemin bitkisi güneşi çok sever. İç mekanda günde en az dört saate kadar güneş aldığından emin olun. Eğer evinizin içi güneş almıyorsa mutlaka balkonda güneşlendirmeyi ihmal etmeyin.
Hafif kumlu, humuslu, iyi drenajlı toprakları sever.
Detaylar: Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır?
7- BARIŞ ÇİÇEĞİ
Barış çiçeğinin parlak yaprakları ve kaşık şeklindeki ilginç beyaz çiçekleri, her ortama stil katar. Düşük ila orta ışık koşullarında iyidirler. Ancak parlak ışıkla daha iyi çiçek açarlar. Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir.
Barış çiçeği toprakta bakılabileceği gibi suda da bakılabilir. Bir fanus içerisinde gelişimine şahit olabilirsiniz. Aydınlık, filtrelenmiş gün ışığına sahip ortamları çok sever.
Detaylar: Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? Solmuş barış çiçeği nasıl canlandırılır?
8- FESLEĞEN
Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasından fesleğen (ve reyhan) Ocinum cinsinin O. basilicum türündendir. Türkçede genelde kullanılan adı fesleğendir. Bazı yörelerde sadece reyhan derler ve fesleğen adını bilmezler. Ege’de “fesliken” denir. Fesleğenin ana vatanı Hindistan’dır. Reyhan bitkisi güzel kokusuyla sevilen bir bitkidir. Sıcağı seven, soğuk ve rüzgar görmemesi gereken bir bitkidir. Ilıman iklimlerde iyi yetişir. Saksıda ve bahçede bakılmak için uygundur.
Tek yıllık ve otsu bir bitkidir. Fesleğene göre yapraklarının aroması biraz acımsı gibi ve keskindir. Direkt güneşin ve sıcak havanın fazla olması reyhanın kokusu daha da keskinleştiriyor.
Güneşi seven bir bitkidir.
Detaylar: Fesleğen bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?
9- BİBERİYE
Biberiye, havayı temizleyen bir özelliğe de sahiptir. Gün ışığından faydalanmayı seven bir türdür.Çok fazla sulanmayı sevmez. İç ve dış mekanda bakım sağlayabilirsiniz. İster saksıda ister bahçenizde rahatlıkla bakım sağlayabilirsiniz. Bakımı kolay bir türdür.
İlginizi çekebilir: Bitki çayı tarifleri ile hastalıklardan korunun
10- KAKTÜS TÜRLERİ
Kaktüsler son yıllarda evlerde çeşitli türleriyle yerlerini almaya başladı. Özellikle de bakımının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor. Dikensiz türleri yani bilinen adıyla sukulentlerde en çok tercih edilenlerden.
Kaktüs ayrıca radyosyonu emdiği için hemen hemen herkes bulunduğu mekanlarda bakımını sağlamaya başladı.
Yeryüzünde 2000 den fazla kaktüs türü olduğu söyleniyor.
Kaktüs bakımında saksı ve toprak seçimi çok önemlidir. Özellikle saksının mutlaka hava deliklerinin bulunması gerekir.
Çiçek toprağı ve kalın taneli kumu karıştırarak elde edeceğiniz kaktüs toprağını ister kendiniz ister kaktüs toprağı adı altında satın alarak temin edebilirsiniz. Suyu bünyesinde tutmayan bir toprak türü olması çok önemlidir. Kaktüs sulanmayı sever.
Kaktüs bakımını iç mekanda yapacaksanız bulunduğu ortamın düzenli havalandırılması ve aydınlık olması bitkinin gelişimi açısından daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Detaylar: Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki