Dresuar nedir? Nerede konumlandırılmalı? EDDA Architecture Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz dresuar modelleri ile ilgili merak edilen soruların yanıtını verdi. Dresuar hangi odalarda kullanılabilir? Hangi eşyalarla kombinlenebilir? A’dan Z’ye dresuar ile ilgili tüm detaylar şu şekilde;
DRESUAR NEDİR?
Dresuar; kelime kökeni olarak Fransızcaya dayanmaktadır. İngilizce ’de hem şifonyer, hem konsol masası, hem makyaj masası, hem de vitrin anlamına gelen sideboard olarak karşılık bulmaktadır. Bu doğrultuda dresuarı tanımlarken; “Antre, salon, yatak odası gibi evlerimizin farklı mekânlarına hizmet eden, sehpa ailesinin daha gelişmiş modeli olan, derleyip toparlayıcı bir işlev üstlenen çok işlevli bir mobilya türüdür.” demek mümkündür.
DRESUAR EVİN HANGİ ODALARINDA KULLANILABİLİR? NASIL KULLANILMALI?
Dresuar çeşitlerinin en yaygın kullanım alanı antrelerdir. Yine de dresuarların işlevsel ve pratik olması birçok mekânda kullanıma uygun olan bir mobilya çeşidi olmasını sağlar.
Evlerimizin giriş bölümü olan antrelerde konumlandırılan dresuarlar, genellikle evden çıkmadan önce yanımıza almamız gereken cüzdan, anahtar ve çanta gibi eşyalarımızı koymak için kullandığımız ideal alanlardan biridir.
Ayrıca dresuarlar eve gelen misafirlerimizi ilk karşılayan mobilyadır. Bu nedenle tasarımına da dikkat edilmesi gereken dekoratif bir objedir.
Dresuarları antre dışında yatak odası, yemek odası ve banyolarda da kullanabiliriz.
Dresuarların yatak odası mobilyası olarak görevi ise; çoğunlukla makyaj masası gibi makyaj ya da elimizin altında bulunmasını istediğimiz malzemeleri taşıyacak bir konsol olmasıdır.
Yemek odalarındaki dresuarlar ise bardakları, masa örtülerini ve yemek takımlarını depolamak amacıyla kullanılır. Yemek odasında yer alan dresuarlar, yemek masasının arkasında konumlandırılır.
Dresuarları büyük banyolarda da görmek mümkündür ve çoğu zaman havluları ya da diğer banyo gereçlerini saklamaya yardımcı olurlar.
KULLANIŞLI BİR DRESUAR MODELİ NASIL OLMALI?
Dresuarlar, elimizin altında tutmayı istediğimiz eşyaları depoladığımız için kolay ulaşılabilir olmalıdır.
Uzun ayaklı dresuarların yüzeyine ulaşılması oldukça kolay olmalı ancak, çocukların ya da evcil hayvanların ulaşamayacağı şekilde yerden yüksek olmalıdır.
Salon, yemek odası, yatak odası gibi yerlerde kullanılmak üzere tercih edilen dresuarlar, çeşitli eşyalarımızı depolama görevini üstlendikleri için çekmeceli olmaları, onları kullanışlı ve dekoratif birer mobilya haline getirir.
DRESUAR ÖLÇÜLERİ NASIL OLMALI?
Dresuarlar, orijinal tasarımları baz alınırsa eni dar, genişliği uzun, düz bir yüzeye sahip mobilyalardır. Bu doğrultuda enini 35-50 cm arasında, genişliğini ise 90-120 cm arasında düşünebiliriz, tabi mekanlarımıza göre bu ölçüler değişiklik gösterebilir. Uzun ayaklı modeller için yükseklik ölçüleri de 80-90 cm arasındadır.
DRESUAR YAPIMINDA HANGİ MALZEMELER KULLANILIYOR?
Dresuarları birçok malzeme ile üretmek mümkündür. Tek bir malzeme kullanarak daha yalın bir model ortaya çıkarabildiğimiz gibi, birkaç malzeme ile daha gösterişli dresuarlar üretmek de mümkün. Taşıyıcı olarak, ahşap, metal, ferforje, bunun yanında gövde için, bu malzemelerin yanı sıra cam, mdflam, lake, mermer, ince doğal taş kaplamalar; üst yüzey ve kapaklar için ise ayrıca çeşitli kumaş dokuları, deri, hasır, hazeran ya da renkli çiniler kullanılabilir. Tasarımlarımız doğrultusunda seçeceğimiz malzemeler tamamen hayal gücümüze bağlıdır.
DRESUAR İLE UYUMLU OLMASI GEREKEN PARÇALAR
Öncelikle amacımız her şeyin denge içinde olmasıdır. Dresuarları ayna ile tercih edebileceğiniz gibi bir büyük tablo ya da birkaç küçük tablo ile dengeleyebiliriz. İkisi de ortamın havasını değiştirecek ve alanın güzel görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca dresuarın sağ ve sol yanlarını da dekoratif objelerle zenginleştirerek görsel dengeyi güçlendirebiliriz. Bunun için ise estetik görüntüye sahip mumluklar, sütun mumlar, çiçek dolu uzun bir vazo, dekoratif bir sepet, fotoğraf çerçeveleri, mücevher kutusu veya uzun bir ev bitkisi kullanmak mantıklı birer seçenek olabilir.
Özellikle uzun ayaklı dresuar modellerinde arka planda kalan duvar güzel tasarlanırsa estetik açıdan iş bitirici olabilir. Bu duvarları çeşitli duvar kağıtları, çini ve seramikler ile kaplatabilir ya da özgün tasarlanmış şekilleri olan bir duvar boyası ile boyayarak etkileyici bir hale getirebilirsiniz.
EDDA Architecture Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz