Drape nedir? Drape, giysinin ya da kumaşın çeşitli yerlerinde yatay dalgalanmalarla oluşturulan dökümlü duruş. Drape herhangi bir kıyafet türünde katlanarak dikilmiş kısımlara verilen isimdir.
Kumaşın, ince katlar halinde aşağı doğru salınmasını sağlayan kumaş kıvrımı özelliğidir; çoğunlukla eteklerde, elbiselerde, gömleklerde ve bluzlarda tercih edilir. Her kumaşta drape olmaz bu yüzden satın almadan önce drapeyi kontrol edin. Aynı zamanda büzü ve pliseler tarafından drapeler yapılabilir.
TARİHTE DRAPE
Drape nedir? sorusunun yanıtını incelerken tarihine de kısa bir bakış atalım. İnsanoğlunun korunma ve rahatlık amacıyla örtünme ihtiyacı duyduğu ilk zamanlarda, bu iş için bulunabilecek tek malzeme hayvan derisiydi. İnsanlar hayvan derilerini vücutlarına oturtmak için değişik yollar buldular. Bunun sonucunda da drapaj tekniği doğdu. Bu giyim tarzı yüzyıllar boyunca sürdü. Dokuma tezgâhları ile kumaş üretimi dönemi başladığında, Yunan ve Roma kültürleri ilk insanın giyim tarzının çok ötesine giderek, drapeyi estetik bir giyim için kullandılar.
Kumaş; düz, verev, pilili gibi farklı şekillerde katlanarak dikilir ve bu şekilde kıyafete model verilir. Drape, sözcük anlamı olarak kıvrımları güzel düşürmek şeklinde açıklanabilir. Kumaşın yapısına ve dokusuna bağlı olarak yapılan pililerin vücudu sararak dökülmesi anlamına gelmektedir. Drapeler tutturularak yapılabileceği gibi, kumaş kendi düşüş şekline göre de bırakılabilir. Drapeler tutturulurken şeklin bozulmaması ve dikişin görülmemesi önemli hususlardandır.
DRAPE PERDELER
Dekoratif amaçlı kullanılan perde türüdür. Ancak drape perde modelini yaptıracağınız mekanın büyük ve ferah olması gerekmektedir. Çünkü drape perde modeli büyük salonların, otel lobilerinin, tiyatro sahnelerinin vb mekânların perde modelidir. Seçeceğiniz kumaşın rengi mobilya ve diğer dekorasyon öğeleriyle uyum sağlamalıdır. Drape perde modelleri genelde kumaşlardan tercih edilir. Bunlar şönil, ipek, keten soft, kadife vb olarak sıralanabilir.
DRAPE PERDE ÇEŞİTLERİ
Drape nedir? sorusunu yanıtladık. Peki drape perde çeşitlerini biliyor musunuz? Balon perde, fon perde, katlamalı perde, dikey perde ve italyan fon perde bazı drape perde çeşitlerindendir.
BALON PERDE
Balon Perde modası geçmeyen bir perde modelidir. Pencerelerinizi zarafetle süsleyen, şık bir görünüme sahiptir. Bir mekana Balon Perde uygulamak için pencere yapısı ve ölçüleri uygun olmalıdır. nü açık ve manzaralı pencerelerde tercih edilir. Ayakta iken göz hizasında dışarıdaki manzarayı rahat görecek şekilde uygulanır. Fonksiyonel dekoratif bir modeldir.
Balon Perde, isteğinize göre; mekanizmalı, motorlu veya sabit uygulanabilir. Mekanizmalı model tercih ettiğinizde yükseklik ayarı dilediğiniz boyda ayarlanabilir.
Balon Perde, ütü gerektirmeyen düz veya etekleri nakış işlemeli, küçük serpme desenli tüllerden uygulanabildiği gibi küçük desenli kumaşlarla da uygulanabilir. Değişik renk seçeneklerinin yanında, parlak simli ve Balon Drape İp Perde modelleri de mevcuttur.
Balon Perde modelinde hacimli bir görüntü için, daha tok ve sık dokunmuş tüller veya kumaşlar tercih edilir. Dökümlü bir görüntü için ise; yumuşak dokunmuş fransız tül ve kumaşlar seçilmesi daha doğrudur.
KATLAMALI PERDE
Katlama Perde modası geçmeyen perde modelleri arasındadır. Pencerelerinizi süsleyen, şık bir görünüme sahiptir. Katlamalı Perdeler; modern ve net bir görünüm için önü açık ve manzaralı pencerelerde tercih edilir. Fonksiyonel dekoratif bir modeldir. Katlamalı Perde, isteğinize göre mekanizmalı, motorlu ve sabit uygulanabilir.
Çubuklu Katlamalı Perde ve Çubuksuz Katlamalı Perde olarak iki şekilde üretimi bulunmaktadır. Mekanizmalı ve motorlu modeller tercih edildiğinde, yüksekliği dilediğiniz boyda ayarlanabilmektedir.
Katlama Perde, tül ve kumaşlardan üretilmektedir. Keten ve çizgili tüllerden, geometrik desenlere ve ipek kumaşlara kadar geniş yelpazeye sahiptir. Katlama Perde uygulamalarında, hacimli bir görüntü için tok ve sık dokunmuş tüller/kumaşlar seçilmesi daha uygun olacaktır. Katlamalı Perde fiyatları, ürün cinsine ve türüne göre değişiklik göstermektedir.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki