Doğru LED lamba nasıl seçilir?
Doğru led lamba nasıl seçilir? Philips’ten LED seçim önerileri geldi. Lambanızı seçerken bu önerileri de aklınızda bulundurmalısınız.
Doğru led lamba seçimi nasıl olmalı? Lamba seçerken nelere dikkat edilmeli? LED lambalarının nasıl seçileceği konusunda Philips’in önerilerine göz atın.
DUY TİPİNİ SEÇİN
Lambalar farklı duy tiplerine sahiptir ve hepsi aynı armatüre uymaz. Ampulü değiştirirken mutlaka uygun duy tipini seçin. Kutunun üzerinde duy tipi mutlaka belirtilir.
LAMBA ŞEKLİNİZİ BELİRLEYİN
Lambanın şekli, kullanılacak avize tipine bağlı olarak değişir. Oturma odası için spot LED lambalar kullanılabilir. Ancak mutfak, çocuk odası gibi her yöne ışık veren bir aydınlatma ihtiyacı varsa, standart şekle sahip LED lambalar idealdir.
PARLAKLIĞI SEÇİN
Geçmişte lamba kutusunun üzerinde yazan vat değerine (W) bakarak seçim yapılırdı, ancak bu kural artık geçerli değil. LED lambaların yaygınlaşmasından sonra “lümen değeri” kavramı önemli hale geldi. LED lamba seçimi yapılırken enerji tüketim değeri olan vat değerine (W) değil, ışık akısı olan lümen değerine bakılmalıdır. Seçilen lambanın lümen değeri ne kadar yüksekse, LED lamba daha parlak ışık verir.
İSTEDİĞİNİZ RENGE KARAR VERİN
Düşük değerli sıcaklık renkleri (örneğin 2700K) sıcak ve sarı aydınlatma ortamı sağlarken, yüksek değerli sıcaklık renkleri (örneğini 6500K) soğuk ve beyaz renkli aydınlatma ortamı yaratır.
AYARLANABİLİR PARLAKLIĞA İHTİYACINIZ VAR MI?
Kutu ambalajının üzerinde parlaklığı ayarlanabilir (dimmable) ibaresi bulunan LED lambaların parlaklığı ile oynanabilir.
KALİTE BELGELERİNİ KONTROL EDİN
Doğru LED lambayı seçerken önemli bir konu ise kalite belgeleridir. Türkiye’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 2 yeni tebliğ yürürlüğe girdi.
Yeni tebliğ sayesinde, enerji etiketindeki verimsiz F ve G enerji sınıfları kaldırılarak, 2 adet yeni enerji sınıfı A+ ve A++ eklendi. Sonuçta en yüksek enerji verimliliği sınıfı A++ oldu.
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Evinizde küflenme riskini artıran 8 kötü alışkanlık – Bu hataları yapıyor musunuz? -
Filizlenmiş sarımsak yiyebilir misiniz? Evet ama bir detay var… -
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur? -
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler -
Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir? -
Yoga matı nasıl temizlenir? Yoga matını kimyasallar olmadan temizlemenin kolay yolu -
Mart ayında evde yapılması gerekenler -
Çarşaflar nasıl yıkanır? Kaç günde değiştirilmeli? -
Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma
Yorum Yaz