Devetabanı çoğaltılması ve bakımı nasıl yapılır? Devetabanı (Monstera deliciosa) çiçeği özellikleri nelerdir? sorularının yanıtları sıklıkla araştırılıyor. Naz Irmak Saf, Monstera diğer bir adıyla devetabanının bakımının püf noktalarını anlattı.
- Toprak: Zengin karışımlı toprakları sever.
- Işık: Yarı gölge ve gölge alanlardan hoşlanır.
- Isı: Ilık ortamları sever. Kışın en fazla 15 dereceye kadar dayanabilir.
- Su: Yazın bolca sulayın, arada sırada yapraklarına su püskürtün. Yeni çıkanlar dışında yapraklarını ıslak bir bezle düzenli olarak silin.
DEVETABANI BAKIMI NASIL YAPILIR?
Monster, aydınlık mekanları çok sever. Hava akımından çok çabuk etkilenir. Bu nedenle yaprak uç ve ortalarında kurumalar oluşur. Bitki bu tarz ortamdan korursanız o da zamanla yaralarını onarır.
Nemli ortamı çok sever. Yapraklarını su püskürtücü ile nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Toprak olarak torflu ya da kumlu bahçe toprağı sever.
Kökleri dar alanları sevmez. Bu nedenle derin saksılara dikmelisiniz.
SULAMASI NASIL OLMALI?
Monstera nem sever. Bu nedenle toprağı çok kurumadan sulaması yapılmalıdır.
DEVETABANI YAPRAKLARINDAN SU DAMLIYOR
Devetabanı yapraklarında su damlaması neden olur? sorusu sıklıkla merak edilen konulardan biri. Devetabanı yapraklarından ağlıyor gibi su damlıyorsa, bu aşırı sulamadan kaynaklanır. Sulamayı azaltmalısınız.
DEVETABANI ÇOĞALTILMASI NASIL YAPILIR?
Devetabanı çiçeğinin çoğaltılması çok kolaydır. Hava kökü olan dalın hemen altından düz uçlu kesici ile kesilir ve suda köklenmeye bırakılır.
Köklenmesi için uzun süre sabırla beklemeniz gerekir. Kökler en az 15 cm olduğunda yeni saksısına dikebilirsiniz.
DEVE TABANI BAKIMI KISACA
Latince ismi Philodendron monstera deliciosa olan devetabanı, Aracceae
Yılanyastığıgiller ailesinin bir üyesidir.
Philodendron ailesinin üyelerinin sayısı, 500’ü bulur. Bu zengin tür, meraklıları tarafından üretilen melezleriyle sayıca giderek zenginleşmektedir.
Bitkimizin kökeni, Florida, Meksika, Antiller başta olmak üzere nemli tropik ormanlardır. Kökleri genellikte toprak yüzeyinin dışına taşar ve çoğu epifittir. Epifit, bir ağaca tutunup gelişen bitkilere denir.
Kimi sarmaşıklar gibi ağaca zarar vermez. Bu iki özelliği, orkidelere benzer. Yaprakları biçim olarak oval, kalp ve adı üstünde devetabanı gibi kocaman el parmaklarını andırır.
Yüzeyleri parlaktır. Bazı türlerin yaprak altları ve dalları kırmızıdır.
Devetabanının boyu, budanmazsa 3-4 metreyi bulabilir. Budama yapmak yaprakları daha büyütüp gövdeyi genişletir. Kimi yaprakların çapının
1 metreyi bulduğu olur.
DEVETABANI TOPRAĞI NASIL OLMALI?
Toprak: İyi cins bahçe toprağı, yaprak gübresi karışımı uygundur.
Sıcaklık: Bitkinin doğasına uygun sıcaklık tüm sene 18 -22 derecedir.
DEVETABANI IŞIK İHTİYACI
Işık: Doğrudan güneş almayan, aydınlık yerde mutlu olur.
DEVETABANI SULAMA
Sulama: Sulamadan önce toprak yüzeyinin kurumasını bekleyin. Nemli ortamda gelişen tüm tropik kökenli ev içi bitkilerinde olduğu gibi yapraklarına sık sık su püskürtün. Bu işlemin yapılmadığı bitkilerin yaprakları geriye dönüşü olmayan bir şekilde uçlarından sararmaya başlar.
Yaz ayları boyunca yeşil bitkiler besini verin.
DEVETABANI NASIL ÇOĞALTILIR?
Çoğaltma: Tohumla ve çelik alma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.
Devetabanı yaklaşık 25 türü olan, tırmanıcı bir bitkidir. Monstera deliciosa, 2.5 metreye kadar boylanabilir. Uzun saplı, koyu yeşil, derimsi dokulu, oval delikli, 60 santimetreye kadar uzayan, gösterişli ve parlak yaprakları vardır. Torflu ve biraz kumlu toprak karışımında iyi gelişim gösterir.
Yarı gölge ve gölge alanlardan hoşlanır. Onu sakın direkt olarak güneş ışığına bırakmayın. 26˚C sıcaklık onun için uygundur. 15˚C altında durgunluğa geçer.
Yaz mevsiminde bolca su ister. Arada bir yapraklarına da su püskürtülmelidir. Kış mevsiminde sulama biraz daha azaltılmalıdır. Yeni çıkan yaprakları dışında, diğer yaprakları ıslak bir bezle düzenli olarak silinmelidir.
Çelikle üretilebilir. Saksıları üç yılda bir değiştirilmelidir. Akarlar ile mantar hastalıklarına karşı ilkbaharda ve eylül ayında iki defa uygun ürünle ilaçlanmalıdır.
DEVE TABANI (MONSTERA) SAKSISI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
DEVETABANI (MONSTERA ADASONII) BAKIMI VİDEOLU TARİF
Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?