Derin dondurucu nasıl düzenlenir? Derin dondurucuda aradıklarınızı kolaylıkla bulmak konusunda yardıma ihtiyaç duyanlar… Kilitli poşetler, akıllı etiket ve raf düzenleyicilerle işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Etiketleyin!: Kilitli poşetlerin içeriklerini daha rahat seçebilmek için paketlerin üzerini etiketleyebilirsiniz.
- Düzen zamanı: Poşetleridik yerleştirip üzerlerini etiketlerseniz, dondurucuyu karıştırmanızagerek kalmadan ve halihazırdaki düzeni bozmadan istediğiniz poşetikolaylıkla çekip alabilirsiniz.
- Hazır dondurulmuş gıdalar: Hazır dondurulmuş gıdaları büyükçe düzenleyicilerde saklamanız mümkün.
- Aynı türler bir arada: Aynı tür ürünleri tek etiket altında toplayıp, her bir poşetin üzerine içerikleriyle ilgili kısa notlar yazabilirsiniz.
- Otlar özel kaplarda: Taze otları, onlar için özel tasarlanmış kaplarda saklayabilirsiniz.
DERİN DONDURUCU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Derin dondurucu seçerken ilk dikkat edilmesi gereken nokta enerji verimliliği. Dondurucular en fazla elektrik sarfiyatı yapan beyaz eşyalardan olduğu için A sınıfı olmasına dikkat edin. Eğer yeterli alanınız varsa yatay dondurucu tercih edebilirsiniz. Ancak dikey dondurucular derinliklerinin az olması ve zemin alanını daha az işgal etmeleriyle daha ideal bir seçenek olabilir. Düzen açısından da kolaylık sağlar.
DERİN DONDURUCU TEMİZLİĞİ VE BAKIM
Dondurucuyu temizlerken ağır kimyasal temizleyiciler kullanmayın. Ilık sabunlu suyla ya da sirkeli su ile temizleyebilirsiniz. Temizlik esnasında
et ürünlerinde herhangi bir çözülme olursa tekrar dondurmayın, bakteri üremesine sebep olur. Bu sebeple tehlike arz eden besinlerin temizlik esnasında buz takviyesi ile çözünmelerini engelleyebilirsiniz.
DONDURUCUDA KOKU SORUNU
Derin donduruculardaki kötü kokuların sebebi genelde buza sıkışıp kalan gıda artıklarıdır. Bu buzları temizleyebilirsiniz. Ayrıca dondurucuda yiyecek saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri gıdaların hava almamasıdır.
DERİN DONDURUCUNUN İÇİN NASIL DÜZENLEMELİ?
Derin dondurucu nasıl düzenlenir? Aslında yaşam alanlarında kullanılan pek çok düzenleyici, sepet ya da depolama elemanı derin dondurucunun da içine girebilir. Örneğin silikon sepetler, plastik ayırıcılar gibi.
Gıdaların düzeninin bozulmasını istemiyorsanız her gıda için ya da benzer gruptaki gıdalar için sepetler yapabilirsiniz. Sepetlerin şeklini dondurucunun şekline göre seçebilirsiniz. Böylelikle herhangi bir gıdaya ihtiyacınız olduğunda sadece o sepeti çekerek düzenin bozulmasını engellemiş olursunuz.
DERİN DONDURUCU KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Saklamak istediğiniz gıdaların kurumasını ve zararlı bakterilerin oluşmasını engellemek için hava geçirmeyen kaplarda saklamaya özen gösterin.
- Dondurduğunuz ürünlerin pratik kullanımını sağlamak için, hem dondurucuya hem de mikrodalgaya girebilen ürünler tercih edebilirsiniz. Böylelikle besinleri dondurucudan çıkardığınız kapta mikrodalgaya atıp çözdürebilirsiniz.
- Cam, porselen gibi malzemeler ani ısı değişikliklerine dayanıklı olmadıklarından dondurucularda plastik malzemeler kullanmaya özen gösterin.
- Gıdaları hava sızdırmayan kap ve poşetlerde sakladığınız taktirde, vitaminleri ve özsularını kaybetmelerini engelleyebilirsiniz.
- Gıdaları derin dondurucuda saklamak için -18 ve daha düşük ısılar tercih edebilirsiniz.
- Donduracağınız gıdaları porsiyonlarına ayırırsanız kullanım esnasında rahat edersiniz. Zira çözdürülen ürünleri tekrar dondurmak gıda zehirlenmelerine sebebiyet verdiği gibi sağlığı tehdit eden diğer pek çok duruma da zemin hazırlar.
- Et ürünlerini dondururken hava ile temasına engel olun. Aksi halde etin hava ile temas eden yerlerinde donma yanığı oluşur. Bu kısımların yapısı bozulduğundan etin lezzetinde ve görünümünde değişiklik olur.
- Et ürünlerini hızlı dondurup, yavaş çözmeye özen gösterin.
DERİN DONDURUCUDA SAKLARKEN
- Yiyecekler derin dondurucunun içine düzgün yerleştirilmelidir. Derin dondurucuların en etkin kullanımları dolu oldukları zamanlardır. Ancak gıdalar arasında mutlaka hava akımı için boşluklar bırakılmalıdır.
- Elektrik kesintisinde, içi tam dolu olan derin dondurucuyu açmayın. Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür. Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir.
- Evde olmadığınız zamanlarda derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, gitmeden önce bir kavanozu buz küpleriyle doldurup dondurucunun içine koyun. Döndüğünüzde buzlar erimiş, şekil değiştirmişse derin dondurucunuz çözülmüş ve tekrar donmuş demektir. Bu, içindeki yiyeceklerin gerektiği gibi saklanamadığını gösterir.
- Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın. Çünkü donunca genleşen sıvılar camın kırılmasına neden olabilir.
- Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurun.
- Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih yazın.
Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için yapılabilecekler
Mutfakta kış hazırlıkları: Turşu, marmelat, konserve tarifleri