Çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Renklerine göre ayırma, etiketlere göre hareket etme, deterjan kullanımı ve daha pek çok şey. İşte çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda en merak edilen soruların yanıtları…
ÇAMAŞIR YIKARKEN RENKLER NASIL AYRILIR?
Yıkama öncesinde tüm giysilerinizi renklerine, yıkama sıcaklıklarına ve kumaş cinslerine göre ayırmalısınız. Genelde bilinenin aksine çamaşırları ikiye değil üçe hatta dörde ayırmak en iyisidir: İç çamaşırları, diğer beyazlar, açık renkliler ve koyu renkliler.
ÖN YIKAMA NEDİR? HANGİ ÇAMAŞIRLARA ÖN YIKAMA YAPILMALI?
Ön yıkama programları, kirli çamaşırların ana yıkamadan önce bir miktar deterjan ve suyla çalkalanması ve kir kalıntılarının kabaca atılması amacıyla düşünülmüştür. Jel kapsül deterjan tercih ediyorsanız ön yıkama yapmayınız. Ancak tercihiniz toz deterjandan yanaysa çok gerekli olmamakla birlikte, daha da iyi sonuç elde etmek için arzu ediyorsanız ön yıkama yapabilirsiniz. Renkli çamaşırlarda ise ön yıkama yapılması tavsiye edilmez zira renkli çamaşırların gereksiz yere renk kaybına neden olabilir.
ÇAMAŞIR ETİKETLERİNE DİKKAT EDİN
Hazır tekstil ürünlerinin etiketlerinde yıkama, kurutma ve ütüleme ile ilgili semboller bulunur. Giysilerinizin ilk günkü güzelliklerini korumaları için bu sembollere dikkat etmeli ve mutlaka buna uygun yıkama yapılmalıdır. Aksi takdirde hem deterjanınızdan hem de makinenizden yeterli performansı göremezsiniz.
Çamaşır makineniz çamaşırlarınızın en iyi şekilde yıkanması ve formunu uzun süre koruması için her kumaş cinsine ve yıkama tercihine göre farklı programlara sahiptir. Giysilerinizi üzerinde yazan yıkama talimatına en uygun programı seçerek yıkamaya dikkat ediniz.
Bu yazımızdan etiketlerin anlamlarını öğrenebilirsiniz: Çamaşır etiketlerindeki semboller ne anlama geliyor? Yıkama sembolleri
ÇAMAŞIR YIKARKEN NE KADAR DETERJAN KULLANILMALI?
Kullanılması gereken deterjan miktarı ve çeşidi çamaşırlarınızın kirlilik derecesine, çamaşır makinenizin hacmine ve suyun sertliğine göre değişir. Deterjan paketleri üzerinde bu noktalarla ilgili uyarıları mutlaka okuyun ve önerilen deterjan miktarına mutlaka uyun. Önerilenden daha çok miktarda deterjan kullanmanız halinde durulanma yeterli olmayacaktır ve giysileriniz üzerinde deterjan kalıntıları kalacaktır. Üstelik bütçeniz de bundan zarar görecektir! Önerilen dozdan daha az deterjan kullanmanız halinde ise deterjanınızın temizlik gücü azalacak ve giysileriniz yeterince temizlenmeyecektir.
ÇAMAŞIR YIKARKEN YUMUŞATICI NE ZAMAN KONUR?
Yumuşatıcı çamaşır makinesini başlatmadan önce, deterjan koyduğunuz sırada konur. Makineniz döngü sırasında sırası geldiğinde yumuşatıcıyı da alacaktır.
Yumuşacık havlular, mis kokulu nevresim takımları herkesin hoşuna gider. Çok etkili, güzel çiçek, lavanta veya vanilya kokularını uzun süre koruyabilen birkaç çeşit dışında piyasada bulunan birçok yumuşatıcı ürün kokularını muhafaza etmekte bir süre sonra yetersiz kalır. Bu noktada yumuşatıcı çeşitlerini tecrübe ederek kendi tercihlerinizi belirleyebilirsiniz. Yumuşatıcı kullanımıyla ilgili uzmanların üzerinde durduğu bir diğer önemli nokta da şudur ki yumuşatıcı sayesinde çamaşırların dokuları yumuşamakta ve yıkanmadan dolayı meydana gelen yıpranmalar en aza indirilmektedir.
HANGİ PROGRAMI SEÇMELİ?
Çamaşırları makineye atmadan önce kirlilik derecesine göre de ayırmak gereklidir. Az kirlileri ve çok kirlileri birlikte atarsanız ortalama bir programda çok kirli çamaşırlar yeterince temizlenmeyecek, az kirliler ise uzun süre yıkanmadan dolayı gereksiz yere yıpranacaktır. Bu nedenle az kirli çamaşırlarınız için kısa programları, çok kirli çamaşırlarınız için daha uzun programları tercih etmelisiniz.
Uzun programlar genellikle pamuklu kumaşlar, iç çamaşırları veya nevresim takımları için idealdir. Kısa programlar ise renklilerde mümkün olan en az deterjan miktarı ile uygulanmalıdır. Bu tercihiniz hem sudan, hem elektrikten hem de deterjandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Üstelik çevreye de daha az zarar vermiş olacaksınız.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler arasında aşağıdaki maddeler de yer alıyor. Peki siz bunları biliyor musunuz?
- Yıkamayı başlatmadan önce giysilerinizdeki açık fermuarları kapatınız çünkü açık fermuarlar diğer giysilere zarar verebilir.
- Küçük parçaları çamaşır filesi veya yastık kılıfı içinde yıkayın.
- Çamaşırların birbirine sürtünmesi tüylenmeye yol açar. Tüylenme ihtimali olan giysileri çamaşır filesi veya bir yastık kılıfı içinde yıkayın.
- Çoraplarınızın eşlerinin karışmaması için lastiklerinden birbirine geçirerek hiç ayrılmadan yıkanmalarını sağlayabilirsiniz.
- Sökükleri yıkamadan önce dikin çünkü yıkama sırasında daha da büyüyebilir.
- Makinenin haznesini çok fazla doldurmayın. Etkili bir yıkama için çamaşırların rahat hareket edebilecekleri kadar boş alan bırakın.
- Renkli çamaşırlar için özel olarak önerilen deterjanlar giysilerinizin renklerini korumada çok etkilidir. Bunları tercih edin.
- İlk defa kullanacağınız bir kumaşı diğer çamaşırlara karıştırmadan önce mutlaka ayrı bir yerde elinizde yıkayıp tepkimesini gözlemleyin.
- Çamaşırlarınızı soğuk suyla durulamayı tercih edin zira bu yöntem giysilerinizin hem daha az kırışmasını hem de enerji tasarrufu sağlar.
- Yıkama işlemi bittikten sonra nemli çamaşırları makinede bekletmeyerek inatçı kırışıklıkların oluşmasını önleyin.
Çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz şaşırtıcı şeyler
Çamaşır birikintilerinden kurtulmak için 9 pratik ipucu
Hangi deterjanı tercih etmeli? Toz, sıvı, jel deterjan farkları nelerdir?