Buz çiçeği bakımı, özellikleri, sulama, çoğaltma detayları, “Ne zaman dikilir, ne zaman çiçek açar, toprağı ve saksısı nasıl olmalı, hangi cephede yetişir?” sorularının yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Buz çiçeği az bakım gerektiren ve su almayan bahçeler için ideal bitkilerden biridir. Latince ismi Aptenia cordifolia’dır. “Aptenia” cinsi, kanatsız (“apten”) anlamına gelen Latince kelimeden türetilmiştir.
BUZ ÇİÇEĞİ BAKIMI
Buz çiçeği (Mesembryanthemum cordifolium) tam güneş alan alanlarda sağlıklı bir gelişim ve yayılım gösterir.
İyi drene edilmiş, kumlu toprak karışımlarında sağlıklı bir gelişim gösterir. İyi drenaja sahip toprak karışımı ve kullanılan saksı seçimi bitkinin sağlıklı yaşaması için önemli noktalardır.
Buz çiçeğinin bulunduğu toprak kurudukça sulaması yapılmalıdır. Fakat kışın toprağı kuru tutulmalıdır. İlkbahar mevsiminde toprağına hafif gübre desteği sağlanabilir.
Buz çiçeği ısıya, kuraklığa ve tuza dayanıklıdır. Kaya bahçelerinde sıkça rastlanabilmektedir. Buralarda kayanın üzerinde açan çiçekleriyle harika bir görüntü oluşturmaktadır. Sepet ve askılı saksılara rahatlıkla dikebileceğiniz bir türdür. Sarkarak gelişim gösterir. Ya da geniş alanlara yayılarak güzel bir görüntü oluşturur.
Buz çiçeğinin büyümesi ve gelişmesi çok kolaydır. Sulu bir yer örtüsü olarak veya yamaçların erozyonunu önlemek için içi bir seçimdir. Güneş alan kaya bahçelerine, kıyı bahçelerine rahatlıkla dikebilirsiniz. Yine hemen hemen ülkemizde birçok iklime ayak uydurabilecek bir bitki olduğu için rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
BUZ ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Buz çiçeğinin çoğaltılması çok kolaydır. Tohumla ya da çelik alma yöntemiyle rahatlıkla çoğaltabilirsiniz. Tohumları ilkbaharın erken dönemlerinde nemli toprak yüzeyinde ve sıcak bir ortamda filizlendirebilirsiniz.
Çelikten alma yöntemini yaz mevsimi boyunca gerçekleştirebilirsiniz. Bitkinin herhangi bir dalında küçük bir parça koparsanız dahi direk toprağa bu parçayı buluşturduğunuzda kısa sürede köklenecek ve bulunduğu yere adapte olacaktır. Kök kesimler yaklaşık 3 hafta içinde kolayca köklenir.
NE ZAMAN DİKİLİR?
Çelik aldığınız buz çiçeğini yaz mevsiminde dikebilirsiniz. Tohumları ise erken ilkbahar döneminde ekmelisiniz.
BUZ ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Buz çiçeği tropiklerde neredeyse yıl boyunca ilkbahar ve yaz mevsiminde parlak pembe veya morumsu, küçük papatyayı andıran çiçekler üretir.
Buz çiçeği genellikle haşere ve hastalıklara maruz kalmaz.
BUZ ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ
Buz çiçeği Güney Afrika’ya özgü bir bitki türüdür. Çok yıllık bir bitkidir.
Güneşte parıldayan, etli, kalp şeklinde, parlak yeşil yapraklardan oluşan, yüzeyde kalın bir halı oluşturan çok yıllık, sulu bir bitkidir. Açık yeşil, pürüzsüz, etli yapraklar oval veya kalp şeklinde olup, tüm yaprak kenarı 6 cm uzunluğunda, 2.5 cm genişliğindedir. Gövde 4 açılı veya yuvarlak (60 cm uzunluğunda) olabilir. Yerde secde ederek büyür. Parlak kırmızı veya turuncu çiçekler, sap uçlarında (1,5 cm genişliğinde) tek tek veya 3’lü kümeler halinde bulunur.
Çiçekler, birçok ince, doğrusal yaprakları ve küçük sarı bir merkezi olan asterlere benzer. Çiçekler öğlen veya öğleden sonra erken saatlerde açılır.
Referans, kanatları olmayan tohumlara yöneliktir. Tür sıfatı “cordifolia”, kalp (“kor”) ve yaprak (“folium”) için Latince kelimelerinden kaynaklanır. Kalp şeklindeki yaprakları ifade eder.
Kuru, çözülen meyveler kapsül olarak bilinir. Kapsüller, her bölmede bir kahverengi ila siyah, kaba dokulu tohum içeren 4 odacıklıdır.
Buz çiçeği bakımı ile ilgili detaylar bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Aslanağzı çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çoğaltma ve tüm detaylar
Sümbül çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi nasıl olmalı? Püf noktalar