Böcek yiyen bitkiler geçmişten bugüne en fazla dikkat çeken bitkiler oldu. Bitkileri sakin yapılarıyla biliriz. Fakat bazı bitkilerin böcek yemeleri ve avını yakalayabilmek için tuzak kurduklarını biliyor musunuz?
Peki bu bitkiler neden et yiyorlar diye merak ediyorsanız sebebini hemen açıklayalım. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim Dergisi için anlattı…
BÖCEK YİYEN BİTKİLER NEDEN BÖCEKLE BESLENİR?
Asitli besinlerden yoksun yerlerde yetiştiklerinden, besinlerini toprak dışından karşılama ihtiyacı duyup yeterince azot alamadıkları için yakaladıkları böceğin proteinini sindirerek azot ihtiyaçlarını giderirler. Bu bitkiler illa böcek yemek zorunda değildir. Fakat yemezlerse azot eksikliği nedeniyle gelişimleri yavaş ilerler. Peki et yiyen bitkiler nelerdir?
SAKSIDA ET YİYEN BİTKİLER
SİNEK KAPAN NEDİR?
Böcek yiyen bitkiler arasında en bilinen türlerden biri sinek kapandır. Güzel kokusuyla bitkileri kendine çeker. Çanağı andıran tüyle kaplı yapraklarına böcek değdiği anda kendini hızla kapatır. Yaydığı enzimlerle bitkiyi sindirir.
SU İBRİĞİ NEDİR?
Yaprakları dibinde su bulunan bir tüp şeklindedir. İçi sindirim sıvısı ile dolu olan sürahiye bu bitkiye yaklaşan canlılar kaygan yüzeye tutunamaz ve kayar. Bu sıvı içerisinde boğulurlar.
Genellikle tuzaklarına düşen böceklerle beslenirler. Böceklerin bu bitkinin etrafında dolaşma nedeni ise lezzetli şekerli sıvı üretmesidir. Böcekler dışında kurbağa larvaları da bu tuzağa düşebilmektedir. Bitki avladığı böcekleri sindirebilmek için özel yardımcıları olan sinek larvaları ile sindirime başlarlar.
GÜNEŞ GÜLÜ NEDİR?
Yaprakları elips şekildedir. Yapraklar üzerinde uzun tüyler vardır. Yapraklar canlı yüzeye yaklaştığında yapışkan bir sıvı salgılar ve böceğin kaçmasını önlemek için kıvrılır.
Böylece av boğularak ölür ve sindirilir. Bu bitkiyle ilgili ilginç bir durum var ki bu bitkinin yapraklarında Apiomerus türü böcekler yaşıyor fakat bu bitkinin salgısı bu canlıları yakalayamıyor ve bu böcekler bitkinin avlarından kalanlarla besleniyor.
Bu böceğin dışkısı da bu bitki tarafından sindiriliyor, bu ilişkileri mutualist yaşam olarak nitelendirilebilir. Mutualist yaşam, farklı türden iki canlının karşılıklı yardımlaşarak her iki tarafada yarar sağlamasına dayalı olan bir ortak yaşam biçimidir.
Campanula çiçeği bakımı (Tüylü çan çiçeği) Campanula nasıl çoğaltılır?