Bitkilerin daha uzun ömürlü olmaları için neler yapılabilir? Bahar, çiçeklerin açtığı ancak bakıma gereksinim duydukları bir mevsim. Evde uygulayabileceğiniz temel bakım önerileriyle, bitkilerinizin daha uzun ömürlü olmalarını sağlayabilirsiniz.
Hayatınızı renklendiren saksı çiçeklerini uzun süre canlı tutabilmek için ufak tefek bakım tekniklerini bilmekte fayda var. Saksı çiçeklerinin, ortamın ısı, ışık ve nem durumuna göre doğru biçimde konumlandırılmaları gerekir.
KONUMLANDIRMA
Çiçeğin yetişmesi için ideal koşulları yaratmaya, aynı tür bitkileri bir araya toplayarak başlayabilirsiniz. Tam ya da yarı gölgede bulunan bitkilerle aydınlıkta kalan çiçeklerin yerlerini her ay birbirleriyle değiştirin.
Saksıları on beş günde bir kendi eksenleri etrafında döndürerek bitkinin her yüzünün eşit ışık almasını sağlayın.
Hemen hemen her bitki aydınlık ister. Ancak bu çoğu kez yanlış anlaşıldığı için bitkiler yakıcı güneşe bırakılır. Bu durumda saksı çiçeğinizin solması da kaçınılmaz olur.
İlginizi çekebilir: Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Evinizin pencere cephelerine göre bitki seçin
SULAMA
Bitkiler, diğer canlılar gibi sürekli suya gereksinim duymazlar. Fazla su bitkiyi çürütür. Bitkinize toprağı kurudukça su vermelisiniz. Ne zaman sulamanız gerektiğini anlamak için parmağınızı saksının toprağına iki santimetre kadar batırın. Nem hissetmiyorsanız, çiçeğinizi sulamanızın vakti gelmiş demektir.
Bitkilerinizin daha canlı görünmesi için sulama dışında yapraklarına su da püskürtebilirsiniz.
ÇİÇEKLERİ TEMİZLEYİN
Çiçeklerin yaprakları temizlenir. Küçük yapraklı bitkilerin yapraklarını ılık suyla yıkayarak temizlemelisiniz. Büyük yapraklı bitkiler, ıslak bez veya süngerle silinir. Tüylü yapraklı bitkilerin yapraklarıysa ufak, kuru bir fırça yardımıyla temizlenir.
KÖK TEMİZLİĞİ
Bitkilerin daha uzun ömürlü olmaları için kök temizliği önemli. Kurumuş kökleri ayıklayın. Bunun için elinizi kullanın. Nazik davranın, yoksa bitkiye zarar verirsiniz.
SAKSI VE TOPRAK DEĞİŞİMİ
Çiçeğiniz belirli bir yaşa gelip saksı boyu sabitlendikten sonra, iki yılda bir köklerine zarar vermeden saksı ve toprağını değiştirmelisiniz. Bahar dönemi, saksı ve toprak değişimi yapmak için en uygun zamandır. Saksıları küçük gelen bitkilerin yaprakları alttan sararmaya başlar. Bu belirtiyi gördüğünüz bitkilerin saksısını bir boy büyütmeli ve ona uygun özellikte torf (çiçekçilerde bulabileceğiniz azot bakımından zengin toprak türü) kullanarak toprak değişimini yapmalısınız.
Yeni saksınız eskisine oranla bir boy büyük olmalıdır.
VİTAMİN
Çiçeğiniz size gelmeden önce çiçekçide vitaminlerle beslenmiş olduğu için iki ayda bir vitamin takviyesi gerekir. Kışın ayda bir kez yaptığınız gübrelemeyi ilkbaharda 15 günde bir-iki kereye çıkarabilirsiniz. Çiçekli bitkiler için fosfor ağırlıklı gübreleri, yapraklı bitkiler için azotlu gübreleri tercih etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları
En kolay bitki bakımı hilesi! Deneyimli bitkiseverler bile yapmayı bilmiyor!
Saksı toprağında beyaz küf neden olur? Çözümü basit
Saksılara neden taş eklemeliyiz? İşte saksıdaki taşların yararları