Bitkilerde bir sorun olduğunu anlamanın yolları

Bitkinizde kuru yapraklar, lekeli yapraklar ya da soluk renk gibi sorunlar görüyorsanız, bunların neden kaynaklandığını ve çözüm önerilerini anlatıyoruz.

Siz de bitkinizdeki sorunu anlamak ve onu eski sağlıklı haline getirmek istiyorsanız, önerilerimizi incelemelisiniz.

AŞIRI SULAMAYA DİKKAT

Aşırı sulama bitkilerin köklerini çürüttüğünden, yapraklar dökülür ve bitkiniz sanki kurumuş ve susuz kalmış gibi sararmaya başlar.

BİTKİDE TAMAMEN KURUMUŞ, KAHVERENGİ YAPRAKLAR NEDEN OLUR?

Bitkinizde tamamen kahverengileşmiş, ölü yapraklar oluşuyorsa, bu bitkinin bakımı ile ilgili değildir. Bitkinin doğal büyüme ve yaşlanma süreci ile ilgilidir. Ancak kahverengileşme yaprağın ucundan başlamış ve yayılmışsa bu muhtemelen yetersiz sulama kaynaklıdır. Detay için bir sonraki maddeyi inceleyin.

BİTKİNİN UÇLARI NEDEN KURUR? ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Bitkinizin yapraklarının ucu kahverengileşiyor, bozuluyorsa bunun nedeni genellikle yetersiz sulamadır.

  • Bitkilerinizi yeterince sık sulamıyorsunuz.
  • Toprak kalitesi düşük ve suyu yeterince iyi tutmuyor.
  • Daha önce fazla sulandıkları için veya saksısı çok küçük olduğu için kökleri zarar görmüş olabilir.

Çözümü için yapılması gerekenler: Evde çok fazla bulunmuyorsanız ve bitkilerinizin gün boyunca yeterli su almasını istiyorsanız, bitkinizin sürekli su akışı elde etmesine yardımcı olabilecek birkaç püf nokta vardır.

  • Saksının altına ıslak bir sünger koyun. Bu fazla suyu emer ve bitki suya ihtiyaç duyduğunda serbest bırakır.
  • Toprağa küçük delikleri olan bir su şişesi gömün : şişeyi suyla doldurabilirsiniz. Bitki, ihtiyaç duyduğu anda buradan su alacaktır.
Kaynak

BİTKİNİN YAPRAKLARININ ORTASI NEDEN KAHVERENGİLEŞİR? ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Yaprakların ortasında renk değişikliği görüyorsanız bu da genellikle aşırı sulamanın işaretidir. Her zaman ıslak olan toprak, mantarların oluşması için mükemmel bir ortam haline gelir. Bu hastalık yaprağın ortasında kahverengi lekeler olarak karşımıza çıkar. Bu leke büyüyerek yaprağı öldürebilir.

BİTKİNİN ALT YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Bitkiniz olgunlaştıkça bazı yaprakları sararır ve düşer. Ancak çok sayıda sararmış ve ölü yaprak bir sorunun olduğunu gösterir. Bitkiniz çok gölgede, soğukta ya da sıcakta bulunuyor olabilir.

Çözüm: Ona uygun bir ortama taşımanız gereklidir. Yerini severse, eski sağlığına kavuşabilir. Bitkiler çevrelerine yavaş yavaş alışırlar. Bitkinizi çok fazla hareket ettirmeyin . Bitkiyi daha iyi bir yere taşımak zorunda kalırsanız, günde bir saat yeni alana götürün. Tamamen alışana kadar yeni alanda kalan süreyi yavaşça artırın.

YAPRAKLARIN KENARINDA SARARMALAR VE LEKELER NEDEN OLUR?

Genellikle bu, bitkinizin mantar hastalığına sahip olduğu anlamına gelir. Bitkiler çok fazla güneş alırsa soluk renkli lekeler de gelişebilir.

Yapılması gerekenler: Noktaların geliştiğini gördüğünüzde, mantarın diğer bitkilerinize yayılmasını önlemek için bitkiyi hemen izole edin. Etkilenen yaprağı kesin ve bitkinin iyileşmesine izin verin.

YAPRAKLARDA SOLUK RENK NEDEN OLUR? ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Soluk yeşil veya hatta sarı yapraklar, zayıf büyüme ve birlikte, besin  eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu besin maddelerinin çoğu gübrelerde bulunur.

Yapılması gerekenler: Toprağa haşlanmış yumurta kabuğu ve bu yumurtaların kaynatıldığı suyu ekleyin . Haşlanmış yumurtaların suyunun eklenmesi, bitkilerinizin kalsiyum ve potasyum seviyelerini artıracaktır.

BİTKİNİN YAPRAKLARI NEDEN KÜÇÜK KALIR? ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Çok küçük yapraklar bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Önce bitkinizin gerçekten evde karanlık bir yerde olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer güneş ışığı almıyorsa, bir pencereye veya daha açık bir alana yaklaştırmaya çalışın.

Çözüm: Bitkiniz zaten güneşli bir yerdeyse ve yapraklar hala çok küçükse, bitkiniz tozlanmış olabilir. Bir  toz tabakası yapraklardaki güneş ışığını engeller ve fotosentez yapmasını önler.

BİTKİNİN YAPRAKLARI NEDEN KIVRILIR?

En popüler ev bitkileri, genellikle tropikal alanlarda yaşayan büyük bitkilerdir. Ormanın nemli ortamında gelişen bu bitkiler nemin çok düşük olduğu bir ortamda kıvrık yaprak belirtileri gösterir.

Yapılması gerekenler: Bitkilerinizi havalandırmalardan uzaklaştırın. Genel nem iyi olsa bile ( yaklaşık %50), bir ısıtıcıya veya hava menfezine çok yakın yerleştirilirse bitkiniz hala acı çekecektir.

Kaynak

BİTKİLERDE BESLEME-GÜBRELEME DE ÖNEMLİ

Bitkileriniz güçlü ve güzel olsun istiyorsanız, onları beslemelisiniz. Bahardan başlayarak yaza kadar toprağı gübrelemek gerekir. Hazır bir bitkiyi alıyorsanız, toprağı zaten gübreli olacaktır. Bir süre sonra büyümesi yavaşlarsa, yapraklar sararmaya başlayabilir. Bu durumda gübrelemek gerekir. Eksik olan besinin ne olduğu tespit edilmelidir.

Hem büyüme hem de yeşil renk için bitkiye gereken madde azottur. Çiçek açmak ve meyve vermek içinse, fosfor gerekir. Dayanıklılık veren madde galyumdur. Ama en doğrusu, kombine hazır gübrelerden almaktır.

IŞIK OLMADAN SERPİLMEZLER

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp serpilmesi için ışık çok önemlidir. Bitkilerinizin rengi gittikçe açılıyor ve yaprakları düzensiz bir şekilde yayılıyorsa bu onun ışığa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Bazı saksı çiçekleri loş ışıkta aylarca yaşayabilirler ama sonuçta onlar da solar ve ne yazık ki ölürler.

BİTKİNİN TOMURCUKLARI KURUYORSA…

Tomurcuklar mı kurumaya başladı? Bazı bitkiler dönme dolap gibi çevrilmekten hiç hoşlanmazlar. Bu gruptaki bitkileri, saksının bir tarafını işaretleyerek, hep aynı tarafı cama doğru gelecek şekilde koymak gerekir.

BİTKİ SOLUP YAPRAK DÖKÜYORSA BUNUN NEDENİ SULAMA HATASI

Saksı bitkilerinin solup yapraklarını dökmesinin ve ölmesinin en büyük nedeni, fazla sulamadır. Bir çiçeğin suya gereksinim duyup duymadığını anlamanın en etkili yolu, parmağınızı toprağın içine birkaç santim daldırmak ve nemini kontrol etmek. Eğer bitkinin kökleri hafif bile olsa nemliyse, bu durum sulamanıza gerek olmadığının bir göstergesidir. Şayet hala bir şüpheniz varsa, sulamayı erteleyebilirsiniz.

Çimin alternatifi nedir? 10 çim sorunu çözümü