Banyo renovasyonları kimi zaman riskli ve biraz problemli olsa da; doğru dolap seçimleri, depolama, oturma birimleri ve aksesuarlar ile hem benzersiz, hem de keyifli bir alan yaratabilirsiniz.
LAVABO DOLABI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Lavabo dolabı banyonun çalışma alanıdır. Gün boyunca aile bireyleri ve eve gelen konuklar tarafından defalarca kullanılan bu mobilya banyoda tüm ailenin her türlü ihtiyacına cevap verir nitelikte olmanın yanı sıra, kolay temizlenme, pratiklik ve dekoratif açıdan tamamlayıcılık gibi çok yönlü olmalı. Bunun için iki seçeneğiniz var: Hazır dolaplar ve özel üretim.
Hazır dolap satın alırken: Aslında mağazada gördüğünüz, dokunup deneyimlediğiniz bir ürünü satın almak sizin adınıza pek çok şeyi kolaylaştırır ve maliyetleri düşürür. Yüzey, doku ve renk tercihlerinde daha sınırlı olsanız da biraz yaratıcılık, bir kutu boya ya da dekoratif çıkarmalar ve stencil ile zevkinize göre dönüştürebilirsiniz. Hazır dolap seçeneğinin en büyük avantajı, tercihlerinize mükemmel şekilde uyan bir alternatif bulacağınız için şanslı olmanız. Ancak bunun dezavantajıysa her zaman doğru ölçüyü tutturamayacağınızdan banyoda boş ve atıl alanlar yaratma ihtimalinin yüksek olması. İşte bu noktada devreye yere özel üretim seçeneği giriyor.
Özel üretim dolaplar: Banyo ölçülerine göre özel üretilen dolap seçenekleri elbette her tip ihtiyacınızı karşılamanın dışında dilediğiniz yüzey kaplaması, renk ve kulp seçenekleri kombinasyonu sunarken mevcut alanı da optimum biçimde kullanmaya imkan tanıyor. Ancak her zaman olduğu gibi marangoza yaptırılan yere özel dolaplar hazır olanlara göre daha pahalı bir seçenek. Bu yüzden geri dönüştürülmüş kereste, mermer görünümlü laminat tezgah gibi daha hesaplı malzemeler kullanarak maliyetleri düşürebilirsiniz.
BANYODA ESKİLERİ DÖNÜŞTÜR VE YENİDEN KULLAN
Eskileri atmayıp, yeniden kullanmak son yıllarda yükselişe geçen eğilimler arasında. Çekmeceli bir dolap, büfe veya eski çalışma masası gibi eski ama hala kullanılır halde olan mobilyaları yeniden tasarlayarak banyoda şık bir lavabo dolabı kazanabilirsiniz. Üstelik tamamen size aitmiş hissi de yaratır.
Ancak, seçimlerinizi dikkatli bir şekilde yapmak gerekiyor. Seçtiğiniz parçanın banyoya uygun olup olmayacağı, yeterli lavabo ve tezgah alanı sunup sunmadığı ve ne kadar yüksek olduğu gibi detayları çözümlemeden işe başlamayın. Kullanmak istediğiniz dolap kısa kaldıysa uygun yükseklikte ve L aparatlarla duvara sabitleyerek kullanabilirsiniz.
Eğer tamamen bir dönüştürme projesine imza atmak istiyorsanız seçtiğiniz mobilyanın lavabo dolabına uygun olup olmadığı konusunda profesyonel birinden yardım alın. Çünkü mobilyanın ıslak hacimlere uygunluğu, kullanacağınız boya ve lavabo bağlantı elemanlarını takacağınız yeterince yer olması çok önemli. Çoğu ahşap mobilya su sıçramalarına ve neme karşı dayanıksızdır. Su geçirmezlik kazandırmak için özel yüzey işlemi uygulamanız gerekir. Ayrıca daha lavaboyu güvenle kullanmak için üstüne ekstra bir tezgah yerleştirmeyi de unutmayın.
BANYODA DÜZEN SİHİRBAZLARI
Lavabo dolapları belli ölçüde bir düzen sağlasa da pek çoğumuzun günlük temizlik ürünleri, küçük el havluları, tuvalet kağıdı ve mum, banyo oyuncakları gibi dekoratif aksesuarlar için ekstra bir yere ihtiyacımız olur. Bu noktada imdadımıza açık raflar ya da dar ama işlevsel boy dolapları yetişir.
Sabit raflar: Sabit raf ve boy dolaplarının en büyük avantajı, banyonun planına ve stilinize göre dekorasyonu tamamlayıcı olması ve daha fazla işlevsellik katması. Aksi halde banyo gibi küçük ve biçimsiz alanlarda atıl köşelerin kalması çok mümkün. Eğer yükseklik elveriyorsa tavana kadar bir dolap kullanmayı tercih edin.
Hareketli raf sistemleri: Hareketli dolap ve açık raf üniteleri geniş banyolara depolama fonksiyonu eklemenin kolay ve dekoratif bir yolu. Depolayacağınız ürün ve eşyalara göre yüksekliği ayarlanabilen raflarla deterjan ya da makyaj aynası gibi yüksek şeyleri, hem de dekoratif kokular, sabunlar ve el havluları gibi küçük aksesuarları düzenleyebilirsiniz. Açık raflara erişmek daha kolaydır ama dağınık görünme riskini de unutmayın. Bu yüzden her şeyi düzenli tutmak için sepetler, askılı organizerler veya kutular kullanabilirsiniz.
HAZIRLAYAN: PELİN ÖZKUL
Banyoda yetiştirebileceğiniz nemi seven 15 bitki
3 farklı banyo stilinden birini seçin ve rüya takımınızı kurun