Giderek popülerlik kazanan açık raf ünitelerini estetik bir görünüme kavuşturmak için hazırladığımız bu küçük ipuçlarına ve 4 stil önerimize göz atabilirsiniz.
Evin kalbi olarak tanımlanan mutfaklara, tüm aileye hitap edecek şekilde kullanışlı ve stil sahibi bir görünüm kazandırmak önemli. Bunu yapmanın bir yolu açık raflara yer vermekten geçiyor. Her zaman davetkar bir görünüm yaratmayı başaran raflar kolay erişim için de son derece pratik. Ayrıca bir mutfağa daha havadar bir görünüm katmanın da önemli yollarından biri bu raflar. Peki açık rafların hiç mi dezavantajı yok?
Burada karşımıza çıkan en önemli sorun dağınık ve düzensiz bir görünüm yaratmaları. Çünkü sıkıcı ve kapalı kapaklar arkasında ne kadar büyük bir dağınıklığı gizlerseniz gizleyin kimse görmeyecektir. Oysaki açık raflar her zaman iyi bir planlama gerektirir; çünkü her şey hep göz önünde olacaktır. Bu planlamanın başında düşünülmesi gereken noktalar: Kolay temizlenebilir olması, mutfağınızın stili ile uyumlu olması ve fonksiyonel bir kullanıma sahip olması.
DİNAMİK ENDÜSTRİYEL
Endüstriyel stilde raflar yaratmanın en önemli püf noktası mimari detayları dekorasyon stilinize entegre etmenizden geçiyor. Borular, oksitli metal yüzeyler, natamam vurgusu veren malzemeler, keskin hatlar, geometrik formlar… Metal malzemelerin sahip olduğu bu geometrik formlar ise oldukça dinamik bir atmosfer elde etmenizi sağlar. Mutfakta hareketli bir görünüm için endüstriyel stildeki rafları denemelisiniz. Akışkan bir görünüm için köşeli hatlar yerine daha yuvarlak raflar tercih edebilirsiniz. Benzer şekilde malzeme tercihi yaparken rafların üzerinde birbirini tamamlayan malzemelerde objeleri değerlendirebilirsiniz. Örneğin tuğla, çelik, bakır, beton, galvaniz gibi. Dahası eşyaları saklamak için metal sepetleri ya da ahşap kasaları tercih edebilirsiniz.
MİNİMALİST COUNTRY
Kır evi stilinde öncelikli hedefiniz doğru malzeme vurgusuna sahip raflar tercih etmenizden geçiyor. Ahşap her zaman ilk tercihimiz. Burada daha minimalist bir görünüm yaratmak için pürüzsüz yüzeyde iyi cilalanmış ahşap raflar tercih etmelisiniz. Beyaz ya da açık renk ahşaplar ferah ve bir o kadar davetkar bir ambiyans için güzel sonuçlar verir. Burada özellikle beyaz kartelası ya da açık renkli pastel tonlar tercih edilmesi, üzerine koyduğunuz objeleri de ön plana çıkaracaktır.
Objelerde de ağırlıklı olarak hasır, rattan ve ahşap gibi detaylara yer vermelisiniz. Örneğin ahşap tepsileri, ahşap kesme tahtalarını bir arada ve boylarına göre bu raflarda sergileyebilirsiniz. Hem sıklıkla kullandığınız için işlevsel olur hem de temanızı tamamlar. Benzer şekilde el yapımı seramik parçalar da davetkarlığın dozunu artırmak için birebir. Her zaman kullandığınız fincanları dizebilirsiniz.
MODERN RUSTİK
Samimi, sıcak görüntüsü ve nostaljik vurgularıyla öne çıkan rustik stilde, kır evi mutfaklarının aksine bu kez tam anlamıyla ahşabın en işlem görmemiş hallerine rastlıyoruz. Neredeyse tüm budak dokusunu görebildiğimiz, cilasız ve ham yüzeyler bu stilin olmazsa olmazı. Dolayısıyla raflarınızda mutlaka bu tarz yüzeyler tercih etmelisiniz. Raflarınızı taş panel bir duvara yaslanacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Bu etkiyi duvar kağıtları ile de yaratabilirsiniz.
Objelerde de benzer şekilde cilasız olanları, seramik gibi objelerde eskitme olanları tercih etmelisiniz. Burada sıcak bir görünüm için çokça obje kullanabilirsiniz. Ancak kuralınız şu olmalı onları mutlaka renk ve ebatları iyi bir biçimde orantılayarak dizmeniz. Kahve-beyaz arası tüm tonlardaki çok sayıdaki objeyi bu alanda sergilemeniz zengin ama kalabalık olmayan sımsıcak bir ambiyans elde etmenizi sağlar.
Kapak gotoğrafı: Selene mutfak, Kelebek Mutfak.
Çok sayıda objeyi sergilemek yaşanmışlık hissini pekiştirir ve burada bir sergi alanı oluşturmanızı sağlar. Yemek kitaplarını renklerine, kase ve tabakları ebatlarına göre gruplayarak sergileyebilirsiniz.
DAVETKAR İSKANDİNAV
eçimleriyle bilinir. Bunu kısmen güneşin yokluğuna kısmen de düzen anlayışlarına bağlayabiliriz. Bu ikisi onları her koşulda mutfaklarında bolca raf kullanmaya itiyor. Bu rafların çoğu ilk görüşte içimizi ısıtan nitelikte olmayı başarıyor. Natüralist malzemeler, bolca bitki bu mutfakların en çok dikkat çeken özellikleri. Huş rengi raflardan pek çok sarkan bitki görürseniz şaşırmayın. Raflarda daha çok organik, natüralist malzemeler ve pastel tonlar görürüz. Sıcak bir tema oluşturmak için genellikle objeler gruplanarak kullanılır. Bu açıdan aslında kır evi stilini de biraz andırdığını söyleyebiliriz. Ahşap servis tahtaları, el örgüsü rattan servisler, Amerikan servisler, ahşap kaseler, Kuzey stillerine özgü pürüzsüz yüzeyli seramik kaplar, geometrik formda sıra dışı bitki saksıları gibi objeler bu rafların olmazsa olmazları arasında. Cilalı parlak porselen kaplar da raflarda şık durur. Biraz daha endüstriyel bir hava için terazzo ve granit gibi objeleri de ekleyebilirsiniz.
Organik vurguları kucaklayan İskandinav stili raflara yenilebilir bitkiler ekleyebilirsiniz. Bu bitkiler raflara sadece renk katmakla kalmaz aynı zamanda baş döndüren kokularıyla mutfağa bambaşka bir hava verir.