Zinya çiçeği özellikleri nelerdir? Zinya çiçeği anlamı ve bakımı

Zinya çiçeği (Zinnia) bakımı, sulanması, çoğaltılması, budanması ve yetiştirilmesi ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Sıcak ayların sevilen çiçeği zinya hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Zinya çiçeği (Zinnia) bakımı, sulanması, çoğaltılması, budanması ve yetiştirilmesi ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Sıcak ayların sevilen çiçeği zinya hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Zinya çiçeği özellikleri, bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar, sulanması ve çoğaltılması ile ilgili detayları Evim Dergisi için anlattı.
ZİNYA ÇİÇEĞİ NEDİR?
Halk arasında ‘Kirli Hanım Çiçeği’ olarak bilinen Zinya (Zinnia), park ve bahçeleri renk renk süsler. Bakımıda oldukça kolay bir bitkidir. Ülkemizde de 16 çeşit Zinya bitkisi yetiştirilmektedir.
ZİNYA (KİRLİ HANIM ÇİÇEĞİ) ÖZELLİKLERİ
Zinya çiçeği püf noktası: Halk arasında kirli hanım çiçeği olarak da bilinir. Baharın sonu yazın başı gibi ekimini yapın. Mutlaka güneşli bir yere ektiğinizden emin olun. Papatyamsı bu bitkinin neredeyse her rengi mevcuttur. Yaz boyunca çiçekleri açmaya devam eder.
ZİNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Zinya çiçeği tek ve çok yıllık türlere sahiptir. Eğer düzgün bakım yapılırsa çiçeklerini uzun süre üzerlerinde tutabilirler. Dayanıklı bir bitkidir. Güneşli, nemli, verimli, iyi drene edilmiş olan topraklarda yetişirler. Sıcak iklimde yetişmeyi çok severler. Fakat bir çok yerede uyum sağlayabilen bitkiler olduğu için ülkemizde parklarda çok sık rastlayabilirsiniz.
ZİNYA ÇİÇEĞİ TOHUMLARI
Tohumdan rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Zinnia tohumları yüzeye belli aralıklarla dikilir. Tohumların doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları için hafifçe toprak ile yüzeyleri örtülür. Tohumları, toprağın yeteri kadar sıcak olduğu ve don ihtimalinin olmadığı dönemlerde ekilirse filizneme süresi bir o kadar hızlı gerçekleşir.
Zinnia tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık olarak 10 – 14 gündür.

ZİNYA (ZİNNİA) ÇİÇEĞİ BUDANMASI
Zinnia bitkisi dalları belli bir boya eriştiğinde budanırsa, o kadar fazla büyür ve kendini yeniler. İlk gerçek yaprakların üzerindeki sapı kesersek bitki enerjisini boşa harcamaz. Böylelikle bitkinin gelişimi daha sağlıklı ve verimli ilerler.
Her bitkinin amacı tohum üretmek ve böylece türünü çoğaltmaktır. Zinnia bitkisininde doğası tohum üretmek üzere ayarlanmıştır. Eğer zinnia çiçeklerinin tohum üretmesine izin verirsek, bitkiler tüm enerjilerini tohum üretmek için harcayacaklar ve böylece çiçeklenme durdurulacaktır.
ZİNYA ÇİÇEĞİNDE TEPE ALMA YÖNTEMİ
Sonuç olarak, bitkilerin çiçeklenme dönemini uzatmak istiyorsak olgunlaşmamış tohum içeren her bitki parçasını çıkarmak zorunda kalacağız. Bu olaya ‘tepe alma’ denir.
ZİNYA ÇİÇEĞİ SULAMASI
Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Sulamasını yaparken suyun bitkiye değmemesine özen gösterilmelidir. Sadece toprağına sulama yapılmalıdır. Eğer bitki yapraklarına değerek sulama yaparsanız bazı hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz.
ZİNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI PÜF NOKTALARI
Zinya bol güneş seven, tek yıllık bir bitkidir. Organik maddece zengin ve yazları hafif nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
Sıcak bölgelerde, mart ayında tohumları üretim torfuna atarak yetiştirebilirsiniz. Mayıs ayındaysa doğrudan toprağa ekin. Toprağa
ekilenlerin boyları 5-10 santimetre olduğunda fazlalıkları ayırmanız gerekir.
Tohumdan elde ettiğiniz fideler 15 günde filizlenir. Boyları 10 santimetreye gelince, küçük keselere ya da plastik saksılara geçirin. Nisan ayı içinde bahçenize ya da saksılarınıza dikebilirsiniz.
Sarıdan koyu kırmızıya bütün renkleri içerir. Kesme çiçek olarak da kullanabilirsiniz. Bol tomurcuk vermesini istiyorsanız, kuru çiçeklerini kesip atın.

ÇİÇEK BAKIMLARI, ÖZELLİKLERİ VE TÜM DETAYLAR
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor! -
Burcunuza göre kişiliğinizi yansıtan, enerjinize iyi gelen bitkiler -
Bakımı zor 10 iç mekan bitkisi -
Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları -
Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? -
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? -
Az ışık alan ya da ışık almayan banyolarda yetiştirilebilecek bitkiler -
Sinerelya çiçeği bakımının püf noktaları: Hikayesi ve özellikleri -
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı? -
Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi
Yorum Yaz