Zamia bitkisi bakımı sıklıkla merak konusu oluyor. Sulama ve çoğaltma püf noktalarını ve tüm detayları anlatıyoruz.
Zamia bitkisinin ana vatanı Afrika kıtasında yer alan Kenya ile Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusu arasındaki bölgedir.Birden fazla ismi mevcuttur. Zeze, Zambia ya da zamioculcas isimleriylede bilinmektedir. İngilizce’de ise ZZ plants ismi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Zamia bitkisinin Araceae familyasında başka türü yoktur. Tektir ve yakın akrabaları yoktur.
Zamia bakımı zahmetsiz, dayanıklı bir iç mekan bitkisidir.
Uzun süre susuzluğa dayanabilir. Fakat düzensiz ve hiç sulamayıp bir anda bol su verdiğiniz takdirde ne yazık ki bitki köklerini çürütebilirsiniz. Kışın daha az sulama periyodu gerçekleştirebilirsiniz. Yaz döneminde ise toprak çok kurumadan yine çok suya boğmadan toprağı eşit nemlendirecek şekilde sulama gerçekleştirmelisiniz.
Saksı seçiminde çok büyük saksılar tercih etmemeye çalışın. Fakat bitki ağırlığı nedeniyle saksıyı devirme gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ağır olan seramik ya da toprak saksılar tercih edebilirsiniz. Saksıların alt tabanında mutlaka hava delikleri olmasına dikkat etmelisiniz.
Ve gelelim bu bitkinin en güzel özelliğine. Çok kolay bir şekilde ve farklı yöntemlerle çoğaltabiliyorsunuz. Nasıl mı? Çoğaltılması mutlaka bitki severler tarafından deneyimlenmelidir. İster dalı en alttan verevine kesin, ister bir dalı bir kaç parça yine verev olacak şekilde ayırın hatta yapraklarını suda köklendirin her türlü çoğaltma şansınız var.
Dal parçalarını hava delikleri olan nemli bir toprağa dikmeniz yeterli. Yapraktan çoğaltmak için orta büyüklükte, etli yaprak tercih etmelisiniz. Yaprakları ise şeffaf bir bardak, vazo gibi bir yardımcı içerisine 2-3 cm kadar suyun içerisine koyabilirsiniz. Suyu belli gün aralıklarıyla değiştirmeniz çok önemli. Sudaki oksijen kök üretiminde önemli bir role sahip olduğu için 3-5 günde bir suyunu yenilemeniz gerekiyor. Güneşe direk maruz kalmayacağı ve serin olmayan bir konumda yaklaşık 1 ay bekletebilirsiniz.
Yaprak uçlarında yumrular gözlemlendikten sonra toprağa aktarabilirsiniz. Çelik alma yöntemiyle çoğaltılabilen zamia bitkisi bakımında kullanılan toprağın özelliği %50 turba, %25 toprak, %25 kum karışımından oluşabilir.
Eğer uygun ortam koşullarında düzgün bir şekilde bitkiye bakım sağlanırsa Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenme görülür.
Yaşayabildiği ideal ortam ısısı 20°-24°C, kışın minimum 10°-12°C olmalıdır.
Zamia bitkisi tüketilmemelidir. Bebek ve patili dostlarımızın ulaşamayacağı uzak noktalarda bakım sağlamanız gerekir.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…