Bitkilerle uğraşırken kendinizi dinleyebileceğinizi, aynı zamanda da kendinizi iyileştirebileceğinizi biliyor musunuz? Buna yeşil terapi de diyebiliriz. Doğadan gelen huzur ve dinginlik aslında avuçlarımızın arasında, bir saksı uzaklıkta…

Üstteki fotoğraf: bmstores.co.uk

YEŞİL TERAPİ

Fotoğraf: H&M Home.

Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden sonra hepimizin duyguları, yaşam tarzları, korkuları gündem değiştirdi. Bu dönemde kimimiz günlük yaşam rutinlerinin dışında yeni uğraşlar ararken kimimiz de hiçbir şey yapmak istemedik. Şöyle bir çevrenize baktığınızda ruhunuza en iyi gelecek şeylerden birinin bitkiler olduğunu düşünebilirsiniz. Hatta bunu “yeşil terapi” olarak da adlandırabilirsiniz. “Nereden başlamalıyım?”… Bu soru zihninize düştüyse bunu baharla buluşturabiliriz. Mevsimler birbirine karışmış olsa da bahar ayları içindeyiz. Bu da doğanın yeniden uyanışı demek! Bahçede, evde bitkiye dair her ne varsa sahneye çıkabilir. Tohumdan yaprak temizliğine, bahçede bitki düzenlemeden yeni bir oturma alanı tasarlamaya, çimlere bakımdan yeni çim tohumu ekmeye kadar uzanan geniş bir liste! Her bir madde emin olun ki size iyi gelecek. “Stres atmak için toprakla uğraşmalısınız” cümlesini de hayata geçirmek için gelin kolları sıvayalım.

BAHÇEYE ÇIKMADAN ÖNCE EVDE NELER YAPABİLİRİZ?

Saksı içinde iç mekan bitkilerini kontrol ederek işe başlayın. Aslına bakarsanız bitkiler, size mesaj gönderir. Siz de bu mesajlardan isteklerini, ihtiyaçlarını anlayabilirsiniz. Sararan yapraklardan suyunun az olduğunu, kökleri dışarı çıkmış bitkiden saksısının küçük kaldığını gözlemleyebilirsiniz. Ardından zaman kaybetmeden müdahale etmelisiniz. Küçük saksılar için bir boy büyük saksı seçerken altında delik olması gerektiğini unutmayın. Bitkinin formuyla uyumlu saksı modeli olmalıdır. Bu sayede bitkiniz yeni saksısında mutlu olur. Bahar döneminde, iç mekan bitkileri için saksı değiştirmek idealdir. İç mekanda olan bitkilerin yapraklarının üzerinde zamanla toz birikir. Bunu da düzenli olarak nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Bu işlem bitkinizi canlandırır. Toprağına da bitkinin türüne uygun sıvı gübresi eklediniz mi ondan mutlusu olmaz! Bitki gübreleri, çiçekli ve yeşil yapraklılar için farklı kullanılır. Sukulentler ve orkideler için özel gübreler de mevcut. Her bitkinin farklı istekleri ve ihtiyaçları olacağı için türüne özel ürün kullanmak gerekir.

PENCERE ÖNLERİ ŞENLENSİN

Yeşil terapinin ikinci aşamasında artık evin dışına çıkabiliriz. Bunun için ilk sırada bahar çiçekleri ve pencere önü saksıları geliyor. Pencereden dışarı baktığınız zaman renkli çiçeklerin oradan size göz kırpması size güzel bir enerji verecek. Soğanlı bitkileri bu noktalarda kullanabilirsiniz. Muscari, sümbül, lale direk topraklı saksılarda pencere önlerinde yer alabilir. Havaların ısınmasıyla buraya mevsimlik çiçeklerden begonya, ateş çiçekleri, kadife gibi renkli çiçekler de eklenebilir. Sardunya gibi daha yüksek çiçeklere verbena, küpe çiçekleri eşlik edebilir. Bu noktada yeşil tonlu bitkiler olmasını isterseniz de o zaman hedera, hosta, ligustrum, carex gibi dört mevsim yeşil olan türler kullanılabilir.

BAHÇENİZ NE İSTER?

Terapinin bir sonraki aşamasında ise toprağa yani bahçeye basıyoruz. Bahçenin genel bir planı varsa işiniz kolay ama yeniden yapılandıracaksanız o zaman kemerlerinizi bağlayın ve yeni fikirlerle buluşmaya hazır olun! Bu işin en keyifli kısmı hayal etmek ve örnek fotoğraflarla bunu canlandırmak olabilir. Örnek fotoğraflara bakın, kaydedin ve kendinize bir moodboard hazırlayın. Yer döşemesinden çim kenarı bitki seçimine, oturma grubu mobilyasından dekoratif duvar üstü saksılarına kadar… Kalabalık bir liste sizi bekliyor. Elbette tüm bu listeyi hazırlarken hangi iklimde yaşadığınızı ve bu iklim koşullarına uygun bitki türleri seçmeniz gerektiğini unutmayın. Yaptığımız en büyük hatalardan biri de bu! Her bitki her iklim koşulunda yaşayamaz. Egzotik iklimde yetişen starliçe bitkisini yağmuru çok, kış dönemi karlı ve soğuk bir şehirde bahçede yetiştiremezsiniz. Ama kış bahçesinde ona uygun koşulları sağlarsanız yaşayabilir. Bahar döneminde çim alanlarda göze batar. Kış sezonunda bozulmalar olduysa bahçe sezonunda bir anda düzelmesi istenir. Oysa çim bakımı oldukça zor bir alan. Bol su ister ve çok sıcaklardan mutsuz olur. Küresel ısınma gibi dünya sorunlarının ortasında bol su harcamak yerine ikliminize uygun yer örtücüler tercih edebilirsiniz. Daha az su harcayabilir ve güzel yeşil bir görüntüye sahip olabilirsiniz.

Bahçenin bir bölümünde veya küçük saksılar içinde de sebze fideleri yetiştirebilirsiniz. Bahar döneminde yazlık sebzeleri tohumdan fideye dönüştürebilirsiniz.

Ama bu noktada da ihtiyacınız kadar bir alan hazırlayın. Unutmayın ki su krizine karşı bahçede fazla sebze ve suyu çok seven bitki tercih etmemeliyiz. Bahçede özellikle saz türü bitkiler kullanabilirsiniz. Hem biraz bohem etki verir hem de az su tüketirsiniz. Bitkilerle uğraşırken onların isteklerini araştırmalı ve notlar almalısınız. Bu sayede bilgileri atlamaz, ihtiyaçlarını da karıştırmazsınız. Hayat her zaman kitaplarda yazıldığı gibi değil, tecrübeyle de bu bilgilerin şekilleneceğini unutmayın. Doğada olmak, bitkilerle uğraşmak, onlarla konuşmak, ilgilenmek, kuruyan dalları temizlemek, onlara su vermek… Tüm bunları yaparken kendi yolculuğunuzda kalmak… Ve kendinizin de iyileştiğini göreceksiniz. Yeşil terapinin keyfini çıkarın!

Mayıs ayında bitkiler için yapılması gerekenler! Hangi bitkiler ekilir?