yerden-ısıtma
yerden-ısıtma

Yerden ısıtma nedir? Artıları ve eksileri – Sonradan yapılabilir mi?

Yerden ısıtma sistemi ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını bir araya getirdik. Duvarlarınızda radyatör olmasını istemiyor, ama evinizin içi sıcacık olsun istiyorsanız, sizin için en uygun çözüm zeminden ısıtma olabilir.

Konforlu, enerji dostu, pek çok zemin döşemesi ile uyumlu olan zeminden ısıtma kış ayları için ideal bir seçenek. Adından da anlaşılacağı üzere zeminden ısıtma zeminin altına döşenir ve zemine bastığınızda da ayağınıza sıcacık bir his verir.

YERDEN ISITMA SİSTEMİ NEDİR?

Yerden ısıtma sistemleriyle ilgili pek çok şehir efsanesi duymuş olabilirsiniz. Uygulamasının, montajının, kullanımının ne kadar zor olduğu; evinizde bu tarz bir ısıtma sistemine sahip olmanın ne kadar pahalı olduğuna dair duyumlar almış olabilirsiniz.

Ancak günümüzün teknolojileriyle geliştirilen yerden ısıtma sistemleri parke, taş, seramik ve laminant gibi pek çok yer döşemesi ile kullanılabiliyor. Zeminden ısıtma, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir.

Günümüzde zeminden ısıtma sistemleri sulu ve elektrikli yerden ısıtma olarak iki şekilde uygulanabilmektedir.  Bunlardan en yaygını ise sulu yerden ısıtmadır.

YERDEN ISITMA ÇEŞİTLERİ

Elektrikli (kuru yöntem) zeminden ısıtma sistemlerinde zemine elektrik
kabloları bir ağ gibi döşenir. Su bazlı (ıslak yöntem) ısıtmada boru sistemi
vardır ve bu sistem sizin merkezi ısıtma ya da kombinize bağlıdır. Borular içinde su devir daim oldukça iç mekanlar ısınır.

“Zeminden ısıtma homojen bir ısı dağılımı sağlar, aynı zamanda da küçük mekanlarda hatırı sayılır oranda alan kazanmanıza yardımcı olur.”

YERDEN ISITMA SİSTEMLERİNDEN HANGİSİNİ SEÇMELİYİZ?

Elektrikli zeminden ısıtma daha hesaplı bir tercihtir. Döşemesi de daha az tadilat gerektirir. Ancak sorun bundan sonra başlıyor. Çünkü elektrik pahalı bir enerji kaynağı olduğundan ısıtma maliyetleri de yüksek oluyor. Ama küçük alanlar için bu yöntemin daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Mesela küçük bir banyonuz varsa elektrikli zeminden ısıtma pratik bir çözüm olabilir. Su bazlı ısıtmanın maliyetleri düşüktür ancak döşenmesi esnasında zeminde kot farkı oluşturulmak zorunda kalınabilir. Bu da çok fazla tadilata yol açabileceğinden maliyeti ve zahmeti artıracaktır.

HANGİ ZEMİN TİPLERİ İLE KULLANABİLİRİM?

Zeminden ısıtmada gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz iki zemin tipi, seramik ve taştır. Bu iki zemin de çok çabuk ısınır ve ısıyı daha verimli bir biçimde mekanın tamamına dağıtır. Elbette siz ahşap, lamine, halı, vinil gibi farklı zemin kaplamalarını da tercih edebilirsiniz ama ısıyı transfer etme konusunda çok verimli olmayacaklardır.

Döşeme yaptırmadan önce bir uzmanından ne kadar ısıya ihtiyacınız olduğu ve tercih ettiğiniz zemin tipi yüzünden ne kadar ısı kaybettiğinizi öğrenebilirsiniz.

EN FAZLA KULLANILAN YERDEN ISITMA ÇEŞİTLERİ

Yerden ısıtmanın en yaygın kullanılan modülleri sulu ve kablolu yerden ısıtma sistemleri. Peki, bunlar nelerdir?

SULU YERDEN ISITMA SİSTEMİ NEDİR?

Halihazırda bilinen kalorifer petekli boru tesisatında, borular gömme ya da duvara entegre şekilde ısıyı peteklere iletir. Bu sistemlerde 70- 90 derecelik sıcak su kullanılır.

Yerden ısıtma sistemlerinde borular yalıtım malzemesi ile birlikte yer döşemelerinin altına döşenir. Bu sistemlerde, 30-50 °C sıcak su kullanılarak istenilen düzeyde ısı veren bir verim elde edilir.

Yerden ısıtma sistemiyle zemin altına döşenen izolasyonun üzerine yerleştirilen plastik borularda (PE-X, PE-Xb, PE-Xc, PE-RT) sıcak su dolaştırılması sonucu ortamın, insan vücuduna en uygun yöntem olan serbest taşınım ve ışınım yöntemi ile sağlıklı ısıtması gerçekleştirilir.

Dolaştırılan düşük sıcaklıktaki su sayesinde daha az enerji harcanır. Yapı elemanları ısındığından dolayı dışarıdaki anlık ısı değişimi ya da mekanın havalandırılması sonucu ısı hemen kaybolmaz.

Aynı zamanda döşeme altı kullanılan izolasyon malzemeleri (EPS, naylon branda) ses ve ısı yalıtımı yapar. Sulu yerden ısıtma sisteminde estetik olarak kolayca gizlenebilen birkaç ağızlı kollektör bulunur. Bu sayede her oda modülasyonu ayrı vana ile manuel, termostatik ve otomatik kontrol edilebildiğinden, ihtiyaca ve yaşayan sakinlerin isteğine göre kolaylıkla ayar yapma olanağı da sağlanır.

İlk yatırım maliyeti biraz yüksek görünen sulu zeminden ısıtma sistemi, kendini kısa zamanda düşük yakıt masrafı ile amorte ettiği gibi homojen ısı dağılımıyla da sağlıklı bir yaşam alanı yaratır.

KABLOLU YERDEN ISITMA SİSTEMİ NEDİR?

Kablolu sistemlerle evde büyük çaplı bir tadilat gerekmeden kolay uygulama yapabilirsiniz. Elektrikli zeminden ısıtma sistemlerinde üç katman bulunuyor. Plastik köpük, alüminyum levha ve ısıtma işini yapan kablolar. En alttaki tabakanın yalıtım ve yansıtıcı özelliği sayesinde tüm ısıl enerji yukarı doğru ivmelenir.

Bu özelliği ile mekan çok kısa bir sürede ısıtılabiliyor. Wireless termostatik ünitesiyle odaların ısılarını birbirine eşitleyebilirsiniz. Dilerseniz, hafta sonu ve hafta içi sıcaklık ayarlarını farklılaştırabilirsiniz. Sabah, gündüz ya da gece sıcaklık ayarını hafızaya alıp kişiselleştirebilirsiniz. 

Kablolu/elektrikli yerden ısıtma sistemleriyle, konutlardaki kilowatt ücreti olan 360 kuruşluk elektrik tüketim fiyatını baz alırsak 1 m2’lik bir alanı saatte 18 kuruş ile ısıtabilirsiniz.

SONRADAN YERDEN ISITMA YAPILIR MI?

Sonradan yerden ısıtma yapılabilir. Hatta bu tarz bir zeminden ısıtma sistemini evinize kendiniz de uygulayabilirsiniz.

Zemin döşemelerini söktükten sonra, en altta brüt beton kalır. Yerden ısıtma sisteminizi zemine serin. Isıtma sisteminde entegre kablo sistemleri göreceksiniz. Böylesi bir sistemle hiçbir yeri kırıp dökmenize gerek kalmadan ve zemine boru döşemeden sistemi kolaylıkla kurabilirsiniz.

HAVA SİRKÜLASYONU RADYATÖRLERDEN DAHA İYİ Mİ?

Burada ısının fiziki olarak hareketine bakmak bizi cevaba götürecektir. Isınan hava yükselici bir etki gösterdiği için daha homojen ve tatlı bir sıcaklık sağlar.

YERDEN ISITMANIN ARTILARI

  1. Çocuklar sağlık açısından kendilerine fazla dikkat etmezler. Koridor veya mutfak gibi alanlarda zemin seramik kaplı olduğu için zemin soğuk olur. Zeminden ısıtma sayesinde bu sorun ortadan kalkar, bastığınız her yer sıcaktır.
  2. Yakıttan %10 ile %15 arası tasarruf sağlar (metrekareye bağlı olarak değişir).
  3. Petek gibi fazla yer kaplamadığı için eşya yerleştirmesinde kolaylık aynı zamanda yerden tasarruf sağlar.
  4. Petek gibi is yapmadığı için evde temizlik problemi yaşanmaz.
  5. Radyatör kullanılan dairelerde her yıl petek temizliği yaptırmak gereklidir.
  6. Zeminden ısıtma sisteminde temizliği iki yılda bir yaptırmanız yeterli olacaktır.

YERDEN ISITMANIN EKSİLERİ

  1. Zemin ısıtması olacağı için geç ısınan bir sistemdir. Ortalama 2 ile 4 saat arasında ısınma sağlanabilir.
  2. Kapatıldığında geç ısındığı için sistemin sürekli çalışması gerekmektedir. Bunların dışında, yerden ısıtma astım ve solunum hastaları için iyi değil gibi bir söylenti var, fakat bu hastaları rahatsız eden şey aslında toz. Eğer ortamda toz yoksa, rahatsız olmayacaklardır.
  3. Bu sistemlerin bakımlarının düzenli yapılması gerekir. Petekli kalorifer sistemine göre daha çabuk kirleniyor. 2 yılda bir temizliğinin yapılmaması durumunda ısı verimi düşüyor. Tesisatın ilk döşendiği yıllarda hemen kir tutmadığı için 4-5 yıl sorunsuz çalışıyor, ancak bir kere kirlenince daha sık temizliğe ihtiyaç duyuyor.
  4. Yerden ısıtma problemleri, düzenli bakım ve temizlik yapıldığında ortadan kalkıyor.

Kaynak istanbultesisat.org

Tasarruf ettiren mevsim fikirleri