Doğal dokular, modern çizgiler, el işi yorumlar… Dekorasyondaki yeni natüralist akım iç mekanlara sade ama sofistike bir görünüm katmayı başarıyor.
Pek çoğumuzun aşina olduğu üzere aslında sade bir mekan dekore etmek göründüğünden çok daha zor olabiliyor. Bu sebeple doğal dokuları ve nötr tonları bir arada kullanmanın bazı yapı taşları var. Benzer tonları bir arada kullanarak kendini tekrar eden, sıkıcı bir yaşam alanı yaratmamak için birkaç ipucuna dikkat etmeniz yeterli.
SADE DEKORASYONUN STİL ŞİFRELERİ
- Natürel tonları bir arada kullanmanın en etkili silahlarından biri temanıza mutlaka doku ve desen eklemenizdir. Böylelikle konseptinizi zenginleştirebilirsiniz.
- Dengeli bir görünüm için hep aynı tonları kullanmaktansa farklı ton geçişlerine yer açın.
- Biraz kontrastlık ekleyebilirsiniz. Ama kontrast eklemenin kuralı bu tarz bir temada parlak kırmızılar ya da mor gibi vurgulayıcı tonlar değil. Dumanlı gri, dumanlı mavi, açık griler, amber, hardal ve yanık turuncu gibi tonlar olabilir.
- Biraz çarpıcılık katmak için sanki bir tuvale fırçanın ucuyla dokunuyormuş gibi sarılar, şeftali pembeleri, mint yeşili ekleyebilirsiniz.
- Natürellerin hakim olduğu bir yaşam alanında karışık ve düzensiz bir görünüm olmaması da çok önemli. Bu sebeple hasır ve rattan sepetler hem ortalığı düzenli tutmanızı sağlar, hem de biraz doku katmanıza yardımcı olur.
NATÜRALİZM NEDİR?
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki, natüralizm nedir? sorusunu yanıtladı. Natüralizm nedir? Natüralizm, hem resim ve edebiyat gibi sanat türlerini hem de felsefeyi kapsayan bir akımdır. 19. yüzyılda ortaya çıkan akım ”Doğalcılık” ismiyle de bilinir.
Türkçesi Doğalcılık olan akım Realist yani Gerçekçi akım ile beraber gelen bir akımdır.
Natüralizm hem sanatsal bir akım hem de felsefi bir disiplindir. Bu disiplinin içerisinde farklı yöntemlerin uygulanmasıyla birçok natüralizm türü ortaya çıkmıştır. Bunların başında ”bilimsel natüralizm” gelir. Bu bilimsel yöntemde doğa ve canlılar anatomik ve biyolojik açıdan incelenir. Doğanın yasaları ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için deney yapılmalı ve elde edilen bilgiler çeşitli yöntemlerle test edilmelidir. Gözleme, analize ve deneye dayalı olan bu bilim, Yöntemsel natüralizm adıyla da bilinir.
Metafizik natüralizm ise doğayı ve canlıları biyolojik ve anatomik açıdan değil ”ontolojik” açıdan ele alır.
Evinize natürel ve organik detaylar eklemenin 10 yolu