Evin en işlek odası mutfağı yenilerken nelere ihtiyacınız var? Renkten aydınlatmaya, zeminden tezgaha kadar bu konuda size yardımcı olacak detayları konsantre olarak bu rehberde bulabilirsiniz.
Fludio, İntema Mutfak.
Mutfak bir evin en çok kullanılan alanlarından biridir. Bu yüzden burası için seçeceğiniz malzemeler diğer odalardakilerden çok daha kolay eskiyip yıpranabiliyor. Bu yüzden daha sık yenileme yapmak durumunda kalınabiliyor. Eğer mutfağınızda yenileme yapacaksanız zeminden tezgaha bir çok noktayı göz önünde bulundurmalısınız. Yenilerken sadece eskiyen bölümü ya da tüm mutfağı değiştirebilirsiniz. Eğer sadece mutfağınızın görünümünden sıkıldıysanız aksesuarlarda değişikliğe gidebilirsiniz ya da renklerle oynayabilirsiniz.
Tezgahınız için hangisini seçeceksiniz?
Ahşap
Ahşap, mutfağa sıcak bir görünüm katmak için idealdir. Ayrıca eğer yekpare bir mutfak mobilyanız varsa tezgaha kolaylıkla montaj yapabilirsiniz. Keskin bıçak, nem, sıcak tencereler ahşaba zarar verebilir. Su ile temas ederse su çekeceğinden kolaylıkla çürüyebilir. Kırılmalara karşı da ekstra dikkat etmeniz gerekebilir.
Bakım önerileri: Nemli bir bez ya da ılık sabunlu suyla temizleyin. Periyodik olarak ayda bir cilalayın. Uzun ömürlü olmasını istiyorsanız doğrudan üzerinde bir şey kesmeyin.
Granit
Geleneksel bir tezgah malzemesidir. Ayrıca zamansız bir seçim olduğu için modası kolay kolay geçmez. Çok fazla renk ve desen kombinasyonu bulunur. Granit doğal bir taş olduğu için geçirgen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple leke ve asitlere karşı ekstra dikkatli olmanız gerekir. Üzerine limon gibi asitli yiyecekler koymaktan çekinin.
Bakım önerileri: Asidik düzeyi yüksek olan sıvılar döküldüğünde bir an önce temizlemeye gayret edin. Sıcak şeyleri doğrudan koyduğunuzda taş üzerinde renk değişimleri olur. Yılda iki kez cilalayın.
Laminat
Laminat en hesaplıseçeneklerden biridir. Üstelik hemen hemen tüm yüzey görünümlerini laminant ile elde edilebilirsiniz. Örneğin granit görünümü gibi… Laminatın 10 yıllık bir ömrü vardır. Doğal taşlar kadar uzun ömürlü değildir. Ayrıca oldukça kolay çizilebilir. Bunları kamufle etmek de pek mümkün değildir.
Bakım önerileri: Yüzeyi aşındırabilecek temizleyicilerden uzak durmaya özen gösterin. Ilık sabunlu su ile temizleyin. Sıcak yüzeylerin altında her zaman nihale kullanmaya dikkat edin.
Mermer
Estetik, lüks ve klasik bir malzeme olan mermer modası geçmeyen bir seçenek. Beyaz, gri, kahverengi ve siyahın tüm tonlarını bulabilirsiniz. Doğal bir taş olduğu için çizilmelere karşı çok dayanıksızdır. Üzerine ağır bir şey düşürdüğünüz zaman kopma ve delinmeler olabilir.
Bakım önerileri: Bir ustası tarafından yılda bir kez cilasını yaptırmanız gerekiyor. Günlük bakım olarak da mermer için özel olarak üretilen yağları kullanabilirsiniz.
Lineadecor.
İtaldeko
Zeminde hangi malzemeleri kullanabilirsiniz?
Lamine
En üst katmanı gerçek ahşap olduğu için ahşabın tüm doğallığını taşır. Ayrıca alt segmenti de sunta olduğu için neme karşı çok daha fazla dayanıklıdır. İşlenmiş ahşap en az yekpare ahşaplar kadar pahalı olabilir. Eğer üst katmanına ekstra özen göstermezseniz zamanla çürümeler yapabilir.
Bakım önerileri: Tamamen ahşap bir yüzeymiş gibi kullanmanız gerekir. Sivri objelere karşı dikkatli olun çünkü delinmeler çatlamalar olabilir.
Laminant
Dayanıklı, hesaplı, montajı kolay ve pek çok renk ve doku alternatifi bulunan bir zemin kaplamasıdır. Bazı türleri geri dönüşümlü malzemelerden yapılır. Yeni nesil laminantlar her ne kadar tıpkı gerçek bir ahşap ya da taş görünümünü taklit edebiliyor olsa da fiyatları oldukça pahalı olabiliyor.
Bakım önerileri: Nemli bir mop kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak üzerlerine çok fazla temizleyici ya da sıvı dökerseniz şişmeler ya da yerinden çıkmalar olabilir.
Masif ahşap
Açık planlı yaşam alanları için en ideal seçeneklerden biridir. Doğal bir dokuya sahip olduğundan seramik ile kıyaslandığında daha konforlu bir his verir. Eğer üzerine dökülen su kalıntıları hemen alınmazsa izi kalabilir. Neme maruz kaldığında rengi ve görünümü değişebilir. Pahalı bir seçenektir.
Bakım önerileri: Düzenli olarak üzerini elektirk süpürgesi ile süpürün. Neredeyse kuruya yakın bir mop ile temizleyin. Direkt güneş ışınlarından korumaya çalışın.
Karo
Zemin karolarının porselen, seramik gibi çeşitleri bulunur. Neredeyse doku, desen ve renk kombinasyonları sınırsızdır. Çok dayanıklıdır. Karolar sert bir yüzeye sahip oldukları için ahşap kadar sıcaklık hissi vermezler. Montajı pahalı sayılır. Zaman zaman kırılma çatlamalar olabilir.
Bakım önerileri: Bakımları oldukça kolaydır. Düzenli olarak elektrik süpürgesi ile süpürün. Eğer zor lekeler oluşmuşsa seramik yüzey temizleyicilerini tercih edin.
Vinil
Vinil oldukça dayanıklı bir seçim. Üstelik de çok hesaplı bir zemin malzemesi. Yumuşak bir yüzeyi vardır. Aynı zamanda suya dayanıklıdır. Vinilin ömrü kalitesine göre bir yıldan beş yıla kadar uzanır. Eğer uzun süre kullanmak istiyorsanız LVT adı verilen türlerini tercih edebilirsiniz.
Bakım önerileri: Mat görünüm kazanabilir. Bu sebeple temizleyicilerle düzenli olarak yüzeyini silmeniz gerekir. Üzerine dökülen sıvıları hemen temizlemeye özen gösterin.
Vanucci.