Yatak odasında düzeni sağlamakta zorlanıyorsanız en doğrusu işe küçük adımlarla başlamak ve pratik biçimde toparlanmak.
Hazırlayan Pelin Özkul
Yatak odasında düzensiz kıyafetler, etrafa dağılmış eşyalar karmaşa, uykusuzluk ve depresif ruh hali gibi pek çok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Odayı derleyip toplamanın pek çok yolu var ama yıllardır biriktirilenlere elveda demek o kadar kolay olmayabilir.
İçinden eşyalar taşan bir gardırobu düzenlemeye çalışmadan önce, işe gerçekte nelere ihtiyacınız olduğunu belirlemekle başlayın. Çünkü bir daha giyilmeyecek kıyafetleri düzenlemek için zaman harcamanın bir anlamı yok. Düzenli bir gardırobun anahtarı eşya atma konusunda acımasız olabilmek. Geçtiğimiz yıl belirli şeyler hiç giyilmediyse, bir daha giyilmeyecek olabilir. Hasar görmüş, modası geçmiş ya da dolaba sığmayan ve kullanılmayanları geri dönüştürerek veya ihtiyacı olanlara bağışlayarak gardıropta alan açabilirsiniz. Bir şeyi giydiğinizde askısını ters çevirmek, onu en son ne zaman giydiğinizi takip etmeye yardımcı olur ve böylece giyilmeyenleri kolayca görürsünüz.
Gardırobunuzu toplamanın en pratik yolu kıyafetleri kategorilere ayırmaktır. Mevsime ya da kullanım şekline göre düzenleyebilirsiniz. Mevsime göre düzenlerseniz kışlıkları bulmak için raf ve askılar arasında dolaşmak zorunda kalmazsınız. Kullanıma göre ayırmak ise gündelik ve gece giysilerini ayrı tutarak hazırlanırken size zaman kazandırır. Kıyafetleri kategorilere göre asın, ardından kolay görünmesi için kol uzunluğuna ve rengine göre sıralayın. Sık giyilenleri kolay ulaşılabilir bir noktaya, daha az giyilenleri gardırobun üst kısmına yerleştirin.
Tek bir parçayı bulmak için gardıroptaki her şeyi çıkarmak zorunda kalıyorsanız bu size daha dağınık bir dolap olarak geri döner. Oysa tüm seçenekleri göz önünde tutan bir düzen kıyafet seçimini ve hatta karar vermeyi kolaylaştırır. Günün sonunda bir adım geri çekilin ve her şeyin yerli yerinde olup olmadığını kontrol edin. Eğer bazı eşyaların nerede olduğunu hala sorguluyorsanız, o zaman yeterince düzen yoktur ve yeniden düşünmeniz gerekir.
1 Dağınıklık gideren 12-12-12 kuralını uygulayın. Peki, nedir bu kural? 12-12-12 kuralı, atılacak 12, bağışlanacak 12 ve saklanacak 12 eşyanın belirlenmesini içeren bir düzen sistemi. Karar vermekte zorlanıyorsanız, bir “Belki” kutusu oluşturup birkaç hafta/ay sonra kontrol edin. Eğer içindekileri hatırlamıyorsanız onları artık bağışlayabilirsiniz.
2 Önce hangisini düzenlemeli? Dolaba girişmeden önce, odanın toplanmış olduğundan emin olun. Bu, dolap içini düzenlerken elinizdeki işe odaklanmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer eşyaların da karışmasını önler.
3 Küçük dolaptan en iyi nasıl yararlanılır? Süper ince askılara, kapı içi raf sistemlerine ve her santimi kullanan elverişli birimlere yatırım yapın.
4 Bazalı yataklar pratik midir? Kesinlikle evet! Bazalı yataklar ve puflar günlük rutininize sorunsuz biçimde entegre olan ve odada konforu sağlayan optimum ürünler.
5 Renklere göre ayırmak faydalı mı? Renklerine göre düzenlemek estetik açıdan hoş görünmekle kalmaz, aynı zamanda belirli şeyleri bulmayı da kolaylaştırır.
6 Takılar için pratik düzen var mı? Takılarınızı birbirine karışmadan ve kolayca erişilebilir tutmak için mücevher tepsileri ve kancaları kullanın.
7 Yatak altında depolamak pratik mi? Kesinlikle evet! Yatak altını depolama alanına dönüştüren kapaklı kutu ve sepetlerle mevsimlik eşyaları, ayakkabı ve ekstra yatak tekstillerini saklayabilirsiniz.
8 Raf seperatörleri işe yarar mı? Kazak ve kotlar gibi hacimli şeyler çekmecede çok yer kaplar. Bunları uygun biçimde katlayarak raflarda düzenli tutmak için bölücüler işe yarar. Ancak devrilmemesi için yığınları kısa tutun.
9 Ayakkabılar dolapta saklanır mı? Elbette. Bunun için pencereli kutular ya da kendi kutuları kullanılabilir. Her kutuyu etiketleyin veya daha da iyisi, ayakkabıların fotoğraflarını kutuların önüne yapıştırın. Böylece istediğinizi tek bakışta bulabilirsiniz.
10 Bir dolap en hızlı nasıl düzenlenir? Her şeyi çıkarıp, kategorilere ayırmak için zaman yoksa, kendinize düzen gurusu Mari Kondo’nun meşhur sorusunu sorun: Bu şey sizi mutlu ediyor mu? Cevap “Hayır” veya “Bilmiyorum” ise, ondan vazgeçmenin zamanı da gelmiş demektir.
11 Bu iş daha sevimli hale getirilebilir mi? Dolapları düzenlemek genel olarak zorlayıcı ve biraz da sıkıcı bir deneyim. Ama bu hep böyle olmak zorunda değil. En sıradan işleri bile daha keyifli hale getiren müzik işe odaklanmanızı sağlar ve motivasyonu artırır. Sevdiğiniz müziklerden bir çalma listesi oluşturabilir veya bir podcast dinleyebilirsiniz.
12 Kullanılmayanlar ne olacak? Gardırobu düzenlerken etraf fazlaca dağılabilir. Panik olmayın, işiniz bittiğinde geri dönüşümleri, atılacaklar ve bağışlanacakları nereye yerleştireceğinizi önceden planlarsanız aylarca odanın bir köşesinde kalmaz. Giymediğiniz ama iyi durumda olanları online sitelerde satmak da iyi ve bütçe dostu bir fikir.
Dolap düzeninin birkaç hafta içinde kontrolden çıkması olası bir durum. Bu nedenle düzeni belli aralıklarla kontrol edin ve:
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Şeker gübresi çiçeklere verilir mi? Faydaları ya da zararları konusunda merak edilen soruları yanıtladık. İşte…