Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Mevsime en çok yakışan yeşilin tonları ve elbette yemyeşil bitkilerle yatak odanızda huzur dolu bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Bitkileri yatak odasında tutmanın en büyük faydalarından biri iç mekan hava kalitesini iyileştirme yeteneğine sahip olmalarıdır. Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler, terleme sırasında su buharı yayarak nem seviyelerini korumaya ve bazı durumlarda artırmaya yardımcı olur. Ve oksijen ve nem yaymanın yanı sıra bitkiler, birçok havalı hava temizleme makinesine benzer şekilde negatif iyonlar üretir. Negatif iyonlar, havadaki toz, küf sporları, bakteriler ve alerjenler gibi partiküllere tutunur ve bunları etkili bir şekilde giderir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yatak odasında bulunması faydalı olan bitkiler
Negatif iyonların varlığının da psikolojik sağlığı, üretkenliği ve genel refahı artırdığı gösterilmiştir. Bazı yaygın ev bitkileri, formaldehit, trikloretilen, ksilen, toluen ve benzen gibi iç mekan hava kirleticileri doğal olarak filtreleyerek hava kalitesi kontrolünde bir adım daha ileri götürür.
YATAK ODASINDA YETİŞTİRİLEBİLEN BİTKİLER
Yatak odası için en uygun canlı bitkiler hangileri? Ev bitkilerinin faydalarından biri sahip oldukları sakinleştirici etkisidir. Bir ev bitkisinin uyku miktarınızı artırabileceğine dair bilimsel bir kanıt bulunmasa da, daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olabilirler. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler listesini paylaştı.
AREKA PALMİYESİ
Soğuk algınlığı için areka palmiyesi… Areka, soğuk algınlığı ve sinüs problemleri için ideal. Areka bitkisi havada asılı duran kimyasalları da temizleyebiliyor.
Detaylar: Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Sulama ve püf noktalar
POTHOS (SALON SARMAŞIĞI, EPIPREMNUM AUREUM)
Pothos, muhtemelen büyümesi en kolay ev bitkisidir. Parlak, kalp şeklinde yaprakları ve birkaç metre uzunluğa kadar büyüyebilen asma gövdeleri vardır. Orta ila parlak ışığı tercih eden Pothos, aslında sulamalar arasında toprağının biraz kurumasını tercih eder.
Detaylar: Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları
EĞRELTİ ÇİÇEĞİ
Eğrelti çiçeği ya da aşk merdiveni toksinlerle savaşıyor. Toksik maddeleri temizleyen bitkilere uyku odanızda yer vermeniz baş ağrısı, depresyon gibi şikayetlerin de önüne geçmenizi sağlar. Bunların en güçlülerinden biri de eğrelti çiçeği.
Detaylar: Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma nasıl yapılır?
KURDELE ÇİÇEĞİ
Anneniz veya büyükanneniz bu klasik ev bitkisini 70’lerde yetiştirmiş olabilir. Ancak bugün hala evinizde bir yerde konumlanması gereken bitkilerden biridir. Çizgili yaprakları, mis kokulu çiçekleri ve ürettiği yavrularla sizi mutlu eden nadir bitkilerden biridir.
Detaylar: Kurdele çiçeği bakımı ve çoğaltma detayları: Kurdele çiçek açar mı?
ALOE VERA
Bitkilerin tamamı gece boyunca karbondioksit salınımı yapmıyor. Örneğin Aloe Vera geceleri de havaya oksijen salmaya devam ediyor.
Detaylar: Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!
DİFENBAHYA
Bu bitkinin gösterişli iri yaprakları vardır. Ancak içindeki öz, mukoza zarlarını tahriş edebilen kristaller içerir. Yeşillikleri çiğnemekten hoşlanan bir evcil hayvanınız varsa bakım sağlama konusunda düşünmenizi öneririz. Aksi takdirde, yalnızca orta miktarda filtrelenmiş ışığa ihtiyaç duyan, genellikle bakımıyla üzmeyen bir bitkidir. Toprağı hafifçe nemli tutun, ancak asla ıslak bırakmayın.
Detaylar: Difenbahya bakımı ve sulanmasının püf noktaları…
BARIŞ ÇİÇEĞİ
Yelken çiçeği (barış çiçeği olarak da adlandırılır) yatak odasındaki havayı temizleyerek geceleri rahat uyku uyumanızı sağlar.
Detaylar: Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi
DANTELLİ AĞAÇ PHILODENDRON
Dantelli Ağaç Philodendron (Philodendron bipinnatifidum) yatak odasında yetiştirilebilen bitkilerden biridir. Bu muhteşem bitkinin bakımı da kolaydır. Narin, lacivert kenarları olan devasa yapraklara sahiptir. Daha küçük olduğunda dik formda gelişir. Ancak büyüdükçe yayılıcı bir forma bürünür. Philodendron’a orta derecede ışık sever ve toprak kurudukça sulaması yapılır.
DRACAENA (ÇEŞİTLİ TÜRLER)
Birkaç farklı dracaena türünün havayı temizlediği ve arındırdığı kanıtlanmıştır. Orta ila parlak dolaylı ışık ve hafif nemli tutulan topraklarda yaşamayı sever.
Detaylar: Dracaena marginata bakımı nasıl yapılır? Çiçek açar mı?
KILIÇ ÇİÇEĞİ
- Toprak: Zengin karışımlı toprak sever.
- Işık: Yarı gölge ya da gölge yerlerden hoşlanır.
- Isı: Ilık ortamları sever. En düşük 10 dereceye kadar dayanır.
- Su: Yazın toprağı kurudukça sulayın, hatta yapraklarına su püskürtün. Kışın ise sulamayı azaltın.
Detaylar: Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?
SARMAŞIK (HEDERA HELIX)
İngiliz sarmaşıkları, herhangi bir sıkıcı duvarı yeni bir sanat eserine dönüştürebilen güzel tırmanma bitkileridir. Sarmaşık ayrıca kafeslerde, çitlerde ve sarmaşıklarının büyümesine izin veren diğer yerlerde harikadır. Bununla birlikte, tohumdan büyütüyorsanız sarmaşıkların büyümesinin birkaç yıl aldığını unutmayın.
İngiliz sarmaşığı parlak dolaylı ışığı tercih eder. Ancak düşük ışığı tolere edebilir. Bu sarmaşık ne kadar çok ışık alırsa, yapraklarından o kadar güzel renk görünecektir. Bununla birlikte, doğrudan ışık onun ölümüne yol açabilir.
KAUÇUK (FICUS ELASTICA)
Büyük parlak yapraklara sahiptir. Orta ila parlak ışık sever. Nemden hoşlanan bir bitkidir. Budama ihtiyacı hissederseniz kesilince çıkan yapışkan özünü parmaklarınızdan uzak tutmak için bahçe eldivenleri giymeye çalışın.
Detaylar: Kauçuk çiçeği bakımı: Sulama, çoğaltma ve tüm püf noktalar
GARDENYA
Gardenia, listemizdeki diğer bitkilerden biraz daha yüksek bir bakıma ihtiyaç duyar. Ancak gereken ekstra bakım kesinlikle zamanınıza değecektir. Bu bitkiler, yatak odası için güzel bir seçim olabilir. Muhteşem kokulu çiçekler açar. Araştırmalar , bu bitkilerin kaygıyı gidermenize ve daha kaliteli uyku elde etmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir . Bu bitkileri parlak dolaylı güneş ışığı altına yerleştirdiğinizden ve toprağı sürekli nemli tuttuğunuzdan emin olun. Kaygıyı gidermeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur.
YATAK ODASINDA BİR MANZARA YARATIN
Pastoral desenli nevresim takımları ve bol bitki ile odanıza bir botanik bahçesi havası katabilirsiniz.
Yatak odanızın bir köşesinde kendi botanik bahçenizi oluşturabilirsiniz. Ayaklı çiçeklikler, taburelerin yanı sıra makrome çiçeklikler de duvar alanını değerlendirmenizi ve her yeri bol bol yeşillikle doldurmanızı sağlar.
Salon bitkileri nelerdir? En popüler 28 iç mekan bitkisi
Banyoda yetiştirebileceğiniz nemi seven 30 bitki
Mutfakta yetişen çiçekler: İşte en güzel mutfak bitkileri
Ayda sadece 1 kez sulamanız gereken 13 iç mekan bitkisi
Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Evinizin pencere cephelerine göre bitki seçin