Sağlıklı bir uykunun etmenleri saymakla bitmez. Ama ilk akla gelenler ve en önemlileri, yatak tekstili, oda konforu ve düzenli bir atmosfer… Eğer siz de uykunuza değer veriyor ve yeni sezonda neler var merak ediyorsanız, mini rehberimizi okumayı unutmayın.
Herkesin bildiği bir gerçek var ki o da gece uykusunu almış kişiler güne daha zinde ve sağlıklı başlar. Peki, ne kadar uyumalı veya aldığımız uyku yeterli mi? Cevap kişiye göre değişiyor. Kimi altı saatlik uyku ile dinç kalkarken, kimine sekiz saatten fazla zaman gerekiyor. Ama değişmeyen şey uykunun kalitesi. Bunu artırmak için rahatlatıcı oda kokuları, doğru şilte ve yastık, terletmeyen nevresim ve yatak örtüleri, yumuşak ışık, oda ısısı gibi pek çok etmen var. Tüm bu etmenlerse oda dekorasyonunun şekillenmesinin de çıkış noktası. Bu yüzden önceliklerinizi sıralayın ve sonra dekorasyona başlayın.
IŞIK SÖNDÜĞÜNDE UYUMAK
Elbette hayatta kalmanın en önemli şartı iyi şarj etmiş bir beden. Bu da en doğru şekilde uyku sırasında yapılıyor. Hafif uyku ile derin uyku arasındaki döngü 5 adımdan oluşuyor ve bunların hepsini hakkıyla uygulamak gerekiyor. Her döngü yaklaşık 90 dakika sürüyor. Kişilerin döngü adedi değişse de, döngü kalitesi geç uyumak, erken kalkmak, alkol ve stres gibi faktörlerle doğru orantılı.
DEKORASYONUN TEMEL TAŞLARI
Doğru uyku düzenini sağlarken tüm odayı baştan döşemek de gerekmiyor. Sadece bazı temel ürün tercihlerini gözden geçirmek ve revize etmek yeterli. Önce odanın ışık dengesini kontrol edin ve buna bağlı olarak boya renklerine ve ışık türüne karar verin. Yoğun doğal ışık alan bir odada sadece beyaz kullanmak atmosferi monotonlaştırır ve bir süre sonra mood’unuz düşer, sıkılırsınız. Bunun yerine açık tonlu renk kontrastları uygulayın. Eğer yatak nisbeten karanlık bir alandaysa başucu lambasına ihtiyaç
olabilir. Üstelik bu ana aydınlatmadan daha yumuşak ışık yayar. Doğal ışık iyidir ama kontrol altına almak gerekir. Bu yüzden black-out storlar ya da kalın kumaş güneşliklerle tülleri destekleyin.
KIŞ UYKUSUNA YATAR GİBİ
Dengeli bir oda rengi uyku üzerinde büyük rol oynar. Aydınlık kılmak için yalnızca beyaza başvurmaksa her zaman çözüm olmaz. Bunun yerine pastel ve daha yumuşak tonlar uygulayın. Oda renklerinizi seçerken sadece duvar olarak düşünmeyin. Çünkü gözümüz odadaki herşeyi aynı anda algılar. Bu yüzden tekstiller ve aksesuarlarla yaratacağınız kontrastlar ve renk geçişleri genel atmosferin konforu için de çok önemli.
Odanızı dekore ederken baz alacağınız şeylerden biri oda ölçüsüne göre karyola, diğeriyse uyku halinize göre şilte seçimi olmalı:
Karyola seçerken: Çift kişilik bir yatağın standart ölçüsü bazı ülkelerde değişiklik gösterse de genel olarak 160×200 cm veya 180×200 cm’dir. 200×200 cm ise king size olarak bilinen büyük boy yatak
ölçüsüdür. Ancak günümüzde küçülen oda ebatları yüzünden 1,5’luk yani 150×200 cm ve 140×90 cm gibi ara ölçüler de bulunuyor. Bu yüzden dar bir odanız varsa bile buna göre bir yatak bulmanız o kadar da zor değil. Yapacağınız tek şey yatağı odaya orantıladıktan sonra yanlarda en az 5 cm komodin aralığı ve 50 cm komodin mesafesi kalmasına dikkat etmek. Kısaca 160/180 cm eni olan yatağın minimum 300 cm’lik bir duvarda durması gerekir. Bunun dışında elbette yatağın modeli, fazla teferruatlı olması ya da farklı yatak başları gibi etmenleri de değelendirmeye katmalısınız.
Şilte seçerken: Yeni teknolojiler sayesinde şiltelerin hepsi mükemmel. Ancak içlerinde en iyisi elbette size iyi geleni. Bu yüzden ilk kural denemeden satın almayın. Yatağa yayılın ve en az 10 dakika üzerinde dönerek her açıdan değerlendirin. Günümüzde geleneksel yay siteminin haricinde paketlenmiş (pocked) yani her bir yayın kaplanmış olduğu yataklar, visco teknolojisi, lateks teknolojisi gibi farklı sistemler mevcut. Uzmanların tavsiye ettiği vücut formunu alan, uyku formuna göre şekillenen yataklar içinden kenarları güçlendirilmiş, standartlara göre yüzde 21 daha dayanıklı olan verticoil yay sistemi ve ısıyı, nemi anında emerek terletmeyen özel kumaş kaplama olanlar. Doğru olanı biraz pahalı olsa da uzun süre kullanabileceğiniz bir şilte seçmek.
Renkler, yaşam alanlarının enerjisini ve atmosferini belirleyen önemli unsurlardır. Renk Uzmanı Ayşe Ayşen Bulut, Evim…
Sakız enginarlı pirinç pilavı tarifi ile karşınızdayız. Bu leziz tarif, hem tadıyla hem de görüntüsüyle…
Köpekler bitkileri kazıp kemirmenin yanı sıra, çiçeklere ve bitkilerin çevresine idrar ve dışkılama yaparak zarar verirler. Peki Köpekleri…
Spor Eğitmeni Aylin Anter, Bodrum'a tepeden bakan evinde spor ile iç içe bir yaşam sürüyor.…
Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir? Yılbaşı ağacınızı her yıl ortaya çıkardığınızda temizlemelisiniz. Ancak dekorasyon öncesi…
Aralık ayında ne ekilir? Aralık ayında ekilecek, dikilecek çiçek, sebze ve meyveler nelerdir? Ay takvimine…