Kitaplık hangi odada olmalı? Kitaplığı nasıl ve neye göre seçmeli? Salonda nasıl kullanmalı? Hazır mı almalı, yaptırmalı mı? Dekoratif sergileme ya da TV ünitesi ve kitaplığı bir arada nasıl kurgulamalı? Merak ediyorsanız yanıtlar Evim Dergisi arşivinden…
KİTAPLIK SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kitaplığınızı seçmeden önce göz önüne almanız gereken bazı kriterler bulunuyor. Bunların ilki kitaplarınızın sayısı. Böylece hangi ebatta bir kitaplığa ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.
Evinizin genel yapısı yani tarzınız da önemli bir nokta. Modern mi, klasik mi? Kitaplığınızın da bu tarz ile uyumlu olması gerekir. Oda ve eşyalarınızın renklerini de dikkate almalısınız.
Tüm bunların dışında kitaplık malzemesinin kalitesi, eğer taşınacaksanız demonte durumu, toz gösterip göstermediği, kolay temizlenebilir yapıda olması ve kitaplarınızın boyutlarının da önemli olduğunu atlamayın.
ATLAMAMANIZ GEREKENLER
Mekan:
Kitaplığı hangi mekanda kullanacağınız önemli. Salonunuzda kullanacağınız kitaplık ile çocuğunuzun odasında kullanacağınız kitaplıklar arasında fark olacaktır. Çocuğunuzun odasında, oda takımının içerisinde yer alan bir model yeterli olabilir.
Eğer yatak odanız için bir kitaplık düşünüyorsanız bu alanda raf sistemlerine başvurabilirsiniz. Salonda ise kitaplığınızın işlevselliğinin yanı sıra dekoratif bir unsur olduğunu da dikkate almalısınız.
Raflar:
En büyük kitaplarınızın yükseklik ve derinliğini ölçün, kitaplığınızın raf ölçülerini bu kitaplarınıza göre ayarlayın. Uzun kitaplarınız için kitaplığınızın en üst rafını ayırabilirsiniz.
Ölçü:
Önemli olanın kitaplığınızı koyacağınız alan olduğunu unutmayın. İlk önce kitaplığınızı koyacağınız alanı belirleyerek bu alanın ölçülerini almalısınız. Kitaplığınızı bu ölçüler olmadan almaya kalkarsanız sonunda hüsrana uğrayabilirsiniz. Ayrıca kitaplığınızı yerleştireceğiniz alanın yakınında kapı varsa, açılma durumunu da göz önünde bulundurun.
Eğer mekanınız genişse daha büyük ve gösterişli modelleri tercih edebilirsiniz. Ama alanınız darsa tercihinizi ince hatlı modellerden yana kullanabilirsiniz.
Dar mekanlarda raf sistemlerine de başvurabilirsiniz. Raf sistemleri dar mekanlarda modern bir görünüm yaratırken, geniş mekanlarda gereksiz boşluklara neden olabilir.
Odanın tek duvarını kaplayan büyük bir kitaplık düşünüyorsanız, mekanın olduğundan küçük görünmesini engellemek için kitaplığın gövde rengini duvarla aynı renkte tercih edebilirsiniz.
Malzeme:
Kitaplığınızın malzemesine karar verirken; sedir, ceviz, iroko, tik, maun gibi koyu renkli ağaçların çam, huş, akçaağaç gibi açık renkli ağaçlardan daha dayanıklı olduğunu göz önünde bulundurun. MDF kitaplıklar da kontraplak olanlara göre daha dayanaklıdır. Kitaplık sisteminde kullanılan metal ve dikmelerde A1 kalite, raf sistemlerinde 1. sınıf mobilya suntaları kullanılmış olmalı.
KİTAPLIK EVİN HANGİ ODASINDA OLMALI?
Eğer evinizde kitaplık koyacak bir alanınız olmadığını düşünüyorsanız, asla vazgeçmeyin ve alternatifleri değerlendirin:
Hol:
Evinizin holü boyunca duvarlarınıza özel tasarımlar olarak yaptıracağınız kitaplıkları asabilirsiniz. Hatta duvara raf yaptırarak kitaplarınız için alan yaratabilirsiniz.
Merdiven altı:
Yer darlığı nedeniyle kitaplıklarınızı koyacak yer bulamıyorsanız ve bir merdiven altına sahipseniz bu alanı değerlendirmeyi düşünün. Merdivenin altını raflarla kitaplık haline getirebilirsiniz. Böylece bu ölü alanı da değerlendirmiş olursunuz.
Niş:
Evinizdeki nişlerin içleri harika birer kitaplığa dönüşebilir. Niş ölçüsünde kestireceğiniz raflarla bu alanları değerlendirebilirsiniz. Bu alanı farklı bir renge boyayarak dekoratif bir görünüm de yakalayabilirsiniz.
Eğer evinizde niş yoksa bir duvarınıza niş yaparak bunu da kitaplığa dönüştürebilirsiniz.
TV üniteleri:
Bu üniteleri sadece televizyonun yerleştirildiği bir alan olmaktan çıkarıp bir kitaplık haline getirebilirsiniz. Televizyon dışında kalan alanları raflarla bölmelendirerek şık bir kitaplığa sahip olabilirsiniz.