Ev Stilleri

Kusurlu güzellik Wabi-Sabi stili evinizi sadeleştirecek

Wabi-Sabi stilini evinize uyarlamanız için bu stilin püf noktalarını anlatıyoruz. Sahip olduklarımız zamanla değişiyor ve değer kazanıyor. Tıpkı, renkli çiçekler ve dokularla yorum kazanan yalın Japon yaşam tarzı Wabi-Sabi’de olduğu gibi…

WABİ-SABİ STİLİ NEDİR?

Aslında bir Japon yaşam tarzı olan Wabi-Sabi için pek çok şey duymuş olabilirsiniz. İşin özünde Wabi sadelik ve yalınlık, Sabi zengin güzellik demek. Bu iki zıt kelime bir araya gelince ortaya yoğun, ama bir o kadar da sade bir estetik anlayışı çıkıyor. Bunun altında yatan felsefe ise hiçbir şey mükemmel değildir ve bu da doğal güzelliğin bir parçasıdır.

ÇOK MU POPÜLER?

Sosyal medyanın yarattığı görsel mükemmeliyetçiliğe kısa bir ara verip hayatta ve evde biraz sadeleşmek herkese iyi gelebilir. İşte tam da bu yüzden zaman içinde daha da popüler olacak gibi. Tıpkı Danimarkalı yaşam biçimi Hygge gibi…

Zara Home.

WABİ-SABİ STİLİNİ NASIL UYGULARIM?

Ahşap, taş, metal ve keten gibi organik materyalleri olabildiğince yalın, hatta basit formlarla buluşturun. Mevcut dekorasyonu hiç bozmadan, yıpratmadan küçük ve basit ilaveler yapın.

Mesela keten örtüleri, peçeteleri, nevresimleri ütülemekle uğraşmayın, bırakın her şey doğal akışında olduğu gibi kalsın. Çünkü asıl güzellik kusurlarla var olan bir olgu.

Eskimiş tahta kaşıklar, kenarları aşınmış seramik kaseler veya yıpranmış cam tabaklar… Günlük yaşama fonksiyonellik kazandıran her şeyi olduğu gibi bırakın ve koruyun. Hatta bunları sofranızda, bahçeden topladığınız taze mevsim çiçekleri ile buluşturarak çeşitlendirin.

Wabi-Sabi stilini minimalizm ile karıştırmayın. Çünkü işin sırrı etrafımızdaki şeylere daha dikkatli bakmakta ve değer kazandırmakta gizli. Mesela açık raf ünitelerinizi ya da büfenizi süslemek için hemen alışverişe çıkmak yerine eski fincanları mumluk gibi kullanarak veya ham iplerle bağladığınız yıpranmış ansiklopedileri çiçeklerle süsleyerek de şık ve dekoratif sunumlar hazırlayabilirsiniz.

HAZIRLAYAN: PELİN ÖZKUL

Zara Home

Evde farklı bir dekorasyon stili arayışınız mı var? O halde Doğu’nun gizemini, Uzakdoğu’nun ise naif yaşam tarzını kucaklayan Wabi-Sabi’den ilham alabilirsiniz.

WABİ-SABİ STİLİNİN ŞİFRELERİ

  • Son dönemlerde dekorasyon alanında evler İskandinav stili ile adeta kuşatıldı. Aslında hala popüleritesini devam ettiren bu stil şimdilerde aslında ona çok da uzak olmayan, benzer yalınlıkta devam eden bir başka stile yerini veriyor: Wabi-Sabi.
  • Bu stil aslında Japon felsefesine göre bir yaşam stili. Tam olarak doğuşu ise 15.yy’a rastlıyor. Döneminde abartılı dekorasyon stillerine, fazla gösterişli yaşam şekillerine bir tepki olarak ortaya çıkıyor. İşte Wabi-Sabi bu anlayışın tersi bir akım olarak ortaya çıkıyor. Tam olarak bu ifadeyi şöyle aktarabiliriz: Kusurların içindeki kusursuzluğu keşfetmek, mükemmel olamayanla güzeli yaratmak.
  • Doğal olana yer açın: Wabi-Sabi’nin büyük bir kısmı doğal olanı kucakladığı için bu dekorasyon stili bambu, ham ahşap, rattan gibi doğal malzemelerin sıklıkla kullanıldığı bir stildir. Döküm, paslı metaller de özellikle küçük objelerde rahatlıkla kullanabileceğiniz malzemelerden. Örneğin döküm bir demlik gibi.
  • Basit düşünün: Küçük ve yalın hatlı mobilyalar, ince  tasarımlar içe mekandaki ferahlık hissini beslediği için Wabi-Sabi de bu tarz mobilyalar ağırlıkta. Ayrıca Japon felsefesi ile uyuşan bir yanı da olduğu için yaşam alanlarını olabildiğince ferah dekore etmeye özen gösterin. Bunu başarabilmek için de fonksiyonelliği ön planda tutun. Hafif mobilya ve objeleri ya da farklı amaçlara yönelik kullanabileceğiniz eşyalara yer açın.
  • Kusurları kucaklayın: Eskileri atmayın. Onları mevcuttaki dekorasyonunuza yeniden nasıl kazandırabileceğinizi düşünün. Son derece modern bir masanın üzerinde bazen boyası dökülmüş bir vazo ona son derece sofistike bir görünüm katabilir.

WABİ SABİ STİLİ DEKORASYON ÖRNEKLERİ

cepaynasi.blogspot.com.tr
hellolovelystudio.com
H&M Home.
Zara Home.
Tasevim.com.tr
Kütahya Porselen

İskandinav stili – Doğal ve davetkar ev dekorasyonu

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

1 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

3 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

4 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

4 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce