Virüsler yüzeylerde ne kadar süre kalır? Plastik, çelik, kumaş ve diğerleri
Corona virüsü (SARS-CoV-2) paslanmaz çelik üzerinde 72 saat yaşayabilir ve yine de bulaşıcı olabilir. İşte virüslerin farklı yüzeylerde yaşama süresi…
Virüsler yüzeylerde ne kadar kalır? Corona Virüsü salgınının ardından virüsler konusunda ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzu gördük. Peki virüsler hangi yüzeyde daha uzun süre yaşayabiliyor?
Peki metro direklerinde, giysilerinizde ve kapı tokmağında bulunan virüsler ne kadar yaşar? İşte kumaş, karton, çelik, plastik ve daha pek çok yüzeyde virüslerin yaşama süreleri…
Aşağıdaki bilgiler, Santa Monica’daki Providence Saint John Hastanesi’nde enfeksiyon hastalığı uzmanı Doktor Andres Romero tarafından tıbbi olarak gözden geçirildi.
CORONA VİRÜSÜ YÜZEYLERDE NE KADAR YAŞAYABİLİYOR?
Corona Virüsü (SARS-CoV-2) 72 saate kadar paslanmaz çelik yüzeylerde, 24 saate kadar karton yüzeylerde ve 4 saat bakır yüzeylerde yaşayabiliyor ve bulaşabiliyor.
CORONA VİRÜSÜ PLASTİK, METAL VE CAM YÜZEYLERİ SEVİYOR
Journal of Hospital Infection’da 2020’de yayınlanan bir başka araştırmaya göre Corona Virüsü metal, plastik ve cam yüzeylerde dört ila beş gün yaşayabiliyor ve bu süre sıcaklık ve neme bağlı olarak dokuz güne kadar uzayabiliyor.
Bazı çalışmalarda hiçbir temizlik uygulaması yapılmadığında virüsün oda sıcaklığında metal yüzeylerde 5 gün, alüminyum yüzeylerde 2-8 saat, ahşap yüzeylerde 4 gün, kâğıtta 4-5 gün, cam yüzeylerde 4 gün, plastik yüzeylerde 9 güne kadar, aerosol içinde kuru yüzeylerde 6 güne kadar aktivitesini sürdürebildiği bildirilmiştir.
KUMAŞTA VİRÜSÜN YAŞAMA SÜRESİ NE KADAR?
Virüslerin kumaş üzerinde ne kadar süre yaşayabileceği belirsiz, ancak bir araştırmada, yün ve pamuk gibi doğal kumaşların ipek ve sentetik kumaşlara kıyasla daha fazla miktarda bakteri ve mantar içermesinin daha olası olduğunu ortaya çıkarmıştır. (Bu araştırma Polonya’daki Medycyna Pracy dergisinde 2015 yılında yayınlandı.)
Ancak Mayo Clinic’e göre virüsler genellikle paslanmaz çelik gibi sert yüzeylere kıyasla kumaş üzerinde daha kısa bir süre dayanma eğilimindedirler. Ayrıca yaşama süresi kumaşın hangi malzemeden yapıldığına da bağlı olabilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Corona Virüsü kıyafette ne kadar yaşar? Poşet ile eve gelir mi?
YÜZEYLERİ VİRÜSTEN TEMİZLEMEK İÇİN ALKOL ORANI NE OLMALI?
Yüzeyleri düzgün bir şekilde dezenfekte etmek için, sert yüzeyler en az % 70 alkol olan alkollü temizleyicilerle temizlenmeli. Kumaşlar ise en az 86 derece suda yıkanmalı.
CORONA VİRÜSÜ DEZENFEKTESİ İÇİN SERT YÜZEYLER NASIL TEMİZLENMELİ?
CDC, masa üstü, kapı tokmağı, tezgah üstü, lavabo ve cam gibi sert yüzeyler için, alkol bazlı dezenfekte edici mendiller veya en az %70 alkol, seyreltilmiş çamaşır suyu çözeltileri kullanılması gerektiğini duyurdu.
(CDC: ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri – ABD’nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi’nin, kamu sağlığı ve kamu güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan bir birimidir. )
Dezenfekte işlemine başlarken ilk olarak, eldiven giyerek cildinizi koruduğunuzdan emin olmalısınız. Ardından, yüzeyi düzgün bir şekilde dezenfekte etmek için yeterli temizleme solüsyonu kullandığınızdan emin olun.
KUMAŞLAR VİRÜSTEN NASIL TEMİZLENİR?
Virüslere ve diğer mikroplara maruz kalmanızı azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, giysilerinizi ve diğer kumaşlarınızı düzenli olarak yıkamaktır. En az 86 derece suda çamaşır yıkamak virüsleri önemli ölçüde azalır, ancak bakterileri tamamen ortadan kaldırmaz.
EVDE BİRİ HASTALANDIYSA NE YAPILMALI?
Evinizde biri hastalandıysa, çamaşır sepetinizi veya çamaşır makinesinin kendisini dezenfekte ettiğinizden emin olun. Çamaşır makinasının talimatlarına bakarak temizleyebilirsiniz. Tüm bu temizliklerden sonra kendi ellerinizi de yıkamayı unutmayın .
Evde koronavirüs önlemleri – Hangi yüzey nasıl temizlenmeli?
Evde Corona Virüsü hastası varsa ne yapılmalı? Karantina önlemleri ve hasta odası
Corona Virüsü önlemek için evde yapılabilecekler
Sabun mu dezenfektan mı daha etkili? Farkları nedir?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler -
Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir? -
Yoga matı nasıl temizlenir? Yoga matını kimyasallar olmadan temizlemenin kolay yolu -
Mart ayında evde yapılması gerekenler -
Çarşaflar nasıl yıkanır? Kaç günde değiştirilmeli? -
Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma -
Evde güve neden olur? Güvelerden nasıl kurtulabilirim? -
Evinizdeki Yüksek Nem: 5 Belirti ve Çözüm Yolları -
Alüminyum folyonun iki yüzü gerçekten farklı amaçlar için mi kullanılıyor?
Yorum Yaz