Dekorasyon Fikirleri

Veranda, teras ya da balkon zemini nasıl döşenir? 3 adımda daha kullanışlı ve şık zeminler

Veranda, teras ya da balkon zemini nasıl döşenir? Havalar iyice ısındı ve artık hep dışarıdayız. Balkon, teras ya da verandadaki yaşam alanlarını farklı malzeme ve dokudaki zeminlerle şıklaştırma zamanı…

VERANDA, TERAS YA DA BALKON ZEMİNİ NASIL DÖŞENİR?

Veranda, teras ya da balkon zeminini kendiniz döşemek isterseniz yapılması gerekenler zor değil… Veranda, teras veya balkonda bahçe havası veren zemin uygulamasını siz de döşeyebilirsiniz:

İhtiyaç listesi: Kürek, mala, lastik çekiç, inşaat bandı, zemin çakılı, agrega, inşaat kumu, çimento ve su terazisi.

Zemin hazırlığı: Veranda için ayırdığınız alanı işaretleyin. Zeminde çim varsa, kürek ile çıkarın. Ama atmayın çünkü boşlukları doldurmak için kullanırsınız. Döşeme kalınlığı + temel bazı için 15 cm derinliğinde kazın. (10 cm’i temel bazı, 5 cm’i harç ve döşeme için). Dikkat! Veranda eve bitişik konumlanıyorsa bitmiş hali neme dayanıklı parkurun 15 cm altında olmalı.

Temelini atın: Veranda tabanını baz dolgusuyla doldurun ve eşit biçimde yayın. Üzerine bastırarak, yürüyerek veya titreşimli bir kompaktörle iki kez geçerek sıkıştırın. İnce bir tabaka inşaat kumu serip, düzleştirin.

Harcı hazırlayın: 5 ölçü inşaat kumuna 1 ölçü çimento karıştırın, hamur kıvamına gelinceye kadar su ekleyin. Seramik, porselen ve taş döşemeler harcı kurutacağından karoların altını ıslatın. Malayla zemine harcı yayın ve karoları, arasında 1 cm boşluk kalacak şekilde yerleştirin ve çekiçle hafifçe vurarak sabitleyin. Köşeden başlayıp dışa doğru devam edin ve mutlaka su terazisi kullanın.

Son rötuşlar: 24 saat boyunca üzerine basmayın. Tamamen kuruduktan sonra, 5/1 oranında ve ıslatmadan kum ve çimento karıştırın. Mala yardımıyla derzleri doldurun, yüzeydeki fazlalıkları fırçalayın.

3 ADIMDA DAHA KULLANIŞLI VE ŞIK ZEMİNLER

DIŞ MEKAN ZEMİN DÖŞEMENİZİ AKILLICA KURGULAYIN

Kendinize şunu sorun: Neden bir verandaya ihtiyaç var? İçeriyi dışarıya genişletmek mi istiyorsunuz? Sadece güneşlenmek için kullanacağınız bir alana mı ihtiyaç var? Veya dışarıda mutfağın da dahil olduğu bir yemek alanı mı planlıyorsunuz? Sorulara vereceğiniz cevaplar veranda planında ve yerleşim kurgusunda size fikir verir. Ayrıca güneşin geldiği açı ve ışık yoğunluğuna bağlı olarak, verandayı kısmen örtebilir veya tamamen açık kullanabilirsiniz. Baca deliği, su gideri, elektrik çıkışları veya mevcut ağaçlar, bitkiler gibi yer değiştirmesi zor detayları da hesaba katmayı unutmayın.

DOĞRU MALZEMEYİ, DEKORATİF DOKULARLA BULUŞTURUN

Evinize hakim olan stile uygun olarak neleri kombinleyip, neleri kullanamayacağınızı iyice düşünün. Rustik seçenekler, modern dekorasyon stilleriyle bütünlük sağlar. Şık ve modern karolar ise, ham tuğla veya antik taş dokularla uyumlu durmayabilir. Ayrıca ürün ölçeklerine de dikkat edin. Mesela geniş bir verandada küçük parke taşları yerine daha büyük ebatlı seçenekler tercih ederek ferahlık hissini pekiştirin; dar bir balkonda ise küçük algısı yaratmamak adına büyük boyutlu fayanslar kullanmayın. Aynı malzemenin farklı, renk ve ebatlarını kombinleyerek zemini hareketlendirin.

TERCİH YAPARKEN STİL VE KULLANIMA DİKKAT

Oldukça dayanıklı bir malzeme olan porselen, kolay çizilmez ve solmaz. Güçlü ve esnek yapılı granit, yoğun trafikli kalabalık alanlar için daha uygundur. Doğallık tercih edenlerdenseniz pek çok farklı renk ve boyuta sahip kumtaşı ve kireçtaşı iyi bir seçenek. Ama çok gözenekli olduğundan ekstra izolasyon gerektirir. Arduvaz taşı modern bir görünüm sunar ve yağmur geçirmez. Çeşitli renk ve dokuda bulabileceğiniz bürüt beton da sağlam ve uzun ömürlüdür. Çocuklara, hatta kendinize serinlemek için şişme havuz planlıyorsanız zemin malzemesi kaydırmaz özellikte olmalı.

AHŞAP SICAKLIĞI

Essence Biondo 15×90 cm sırlı porselen, Duratiles.

Doğal dokuların sıcak, samimi havasını hissetmek istiyorsanız ahşap lata görünümlü karolar kullanın. Üstelik her stille uyumu yakaladığından rustik İtalyan, kuzeyli İskandinav ya da etnik İspanyol gibi dilediğiniz efekti uygulamanıza olanak tanıyor.

NOSTALJİK DOKUNUŞLAR

Pera serisi 20×20 cm mat, sırlı porselen karolar, Çanakkale Seramik.

Çini motiflerinden ilham alarak tasarlanan nostaljik seramikler modern şehir evlerine bazen geleneksel bir kır evi havası, bazen de romantik vintage bir görünüm kazandırarak sıcak ve samimi kılıyor.

DOĞADAN KOPMAYIN

Ceppostone Terrace 20 mm mat porselen karo, Vitra.

İtalyan Ceppo di Gré’nin yeni yorumu colorbody porselen Ceppostone serisi, çakıl taşı dokusunu evlere taşıyor. Porselen karoları derz yerine çimle bütünleyerek doğallığı yansıtabilirsiniz. Modüler ebatlı ve çok dayanıklı karolar tüm hava koşullarına da uyumlu.

ZEMİNDE GEOMETRİ

Veranda Bute 45×45 cm antislip sırlı granit, Ege Seramik.

Farklı büyüklükteki taş karoları kombinlemek yerine, parke görünümlü dayanıklı porselen döşemeyi farklı geometride döşeyerek yapboz benzeri modern efektler oluşturabilirsiniz. Kaydırmaz özelliği sayesinde güvenli bir kullanım da sunuyor.

İÇERİSİ DIŞARISI BİR OLSUN

Samos 20×20 cm sırlı granit, Yurtbay Seramik.

Yükselişe geçen dışarıyı içeri taşıma konseptini zemin uygulamasıyla sağlamak mümkün. Aynı ya da benzer dokular kullanarak hem bütünlük sağlar hem de bahçe algısını ana yaşam alanınıza taşıyarak tüm yıl dışarıdaymış gibi hissedebilirsiniz.

Veranda, teras ya da balkon zemini nasıl döşenir? sorusunun yanıtı bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir…

Vinil mi lamine mi? Zemin kaplamalarının artıları ve eksileri

Ahşap zemin nasıl boyanır? Ne ile boyanabilir? İşte detaylar

Mutfak zemini nasıl olmalı? En iyi mutfak zemini örnekleri

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

9 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

11 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

12 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

12 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce