Temmuz ayında bahçe ve bitki bakımı ile ilgili sorular ve yanıtları

Bu ay size kolaylık sağlayacak püf noktalarını bir araya getirdik. Ayrıca en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını da yazımızda bulabilirsiniz.

TEMMUZ AYINDA İÇ MEKANDAKİ BİTKİLERİ DIŞARI ÇIKARABİLİR MİYİM?

Yağmur yağma olasılığı varsa, yapraklarının ıslanmaması gereken Afrika menekşesi ve gloksinya dışında tüm bitkilerinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.

BİTKİLERİMİ NEREYE YERLEŞTİRMELİYİM? GÖLGE, GÜNEŞ FAKTÖRÜNÜ NASIL DEĞERLENDİREYİM?

Ev içi bitkilerin atası genellikle tropik orman ve orman altı bitkileridir. Bu geçmiş bize önemli bir ipucu verir: Yarı gölge ve nem. Bahçe ya da terasınızın kuytu ve yarı gölge alanlarını seçin. Doğuya bakan bir ağaç altı ya da sarmaşıklarla çevrili gölgelik bir alan size kolaylık sağlar. Yaprakları akşam yağmurlama sistemiyle sulayın. Yaprak arkalarını unutmayın. Kaktüs ve sukulent bitkiler yarı güneşi tercih eder. Yazların çok sıcak geçtiği bölgelerde kaktüs türleri tüm gün aşırı güneşi kaldırmaz. Ev içinden çıkıp + 40 derecenin üstünde bir sıcaklık onlara şok etkisi yapar. Bu bitkilerde sulamayı toprak yüzeyleri kurudukça yapın. Balkon ya da terasınız özellikle de kızgın batı güneşini alıyorsa bitkilerinizi gölgelikle koruyun.

BİTKİLERİMİ ZARARLILARDAN NASIL KORURUM?

Diğer bahçe bitkileri gibi, toprağı sık sık ince bir el tırmığı ile tırmıklamak zararlıların yumurta bırakmasını engeller. Ayrıca güneş altında ve gölge bile olsa aşırı sıcakta yaprakları ıslatmazsanız mantar hastalıklarını engellersiniz. Bu kural tüm bahçe bitkileri için geçerlidir.

SAKSILARIMIN ALTINA TABAK KOYMALI MIYIM?

Balkon ve terasta evet ama toprak üstüne yerleştirdikleriniz için gerekmez.

YOLCULUĞA ÇIKARSAK NE YAPMALIYIZ?

Şişeyle damlama sistemi, hepsini gölge bir alana çekip su dolu bir kapta tutmak ya da yakınlarınızdan rica etmek. İçinde bulunduğunuz koşullara göre buna siz karar verin.

İlginizi çekebilir: Siz tatildeyken çiçekleriniz kendini sulasın! Ölmemeleri için bunları yapın

BİTKİLERİMİ NE ZAMAN İÇERİ ALMALIYIM?

Buna, bulunduğunuz yörenin hava koşullarına göre karar verin. Bitkileriniz kuzey bölgelerinde eylül sonuna kadar, güney bölgelerinde kasım ortalarına değin dışarıda kalabilir.

DOMATESLERLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR

domates-bakımı-ve-sulaması
  • Diktiğiniz domates fidelerinin yanına yaprakları koku salan reyhan, fesleğen ya da Hint karanfili dikerseniz böcek ataklarını engellersiniz.
  • Yaprak ayalarının arasında oluşan sürgünleri koparın. En üst dallarda oluşanları koparmayın. Toprağa değen tüm yaprakları koparın. Bu, topraktan gelecek hastalıkları engeller.
  • Sırık türü tırmanıcı domatesleri sağlam bir desteğe bağlayın. Sulamayı seyrek ama dipten bol su vererek yapın. Bu işlem, köklerin sağlamlaşması ve derine gitmesini sağlar.
  • Çiçeklenme başladığında sık sulamayın. Yoksa bitki yeşile gider. Ayrıca domatesler fazla sudan çatlayabilir.
  • Eğer kıştan kalan odun külünüz varsa eleyin. Yaklaşık 1 kilogram külü 5 litrelik su dolu kovada iyice karıştırın. Domatesleri ve çiçekli bitkileri sularken bu karışımı kullanabilirsiniz. Sularken sık sık karıştırın, kül dibe çökebilir.
  • Bir kahve fincanı likit arap sabunu ya da saf beyaz sabun, iki çorba kaşığı sıvı yağ ve ezilmiş bir baş sarımsağı bir şişede saf suyla iyice çalkalayın. Hatta bir gece bekletin. Bitkilere dadanan böcek ve bitlere akşam püskürtün.

Detaylar: Saksıda domates nasıl yetiştirilir? Domates ekimi ve bakımı nasıl yapılır?

BİRKAÇ ÖNERİ

Çimlere dikkat! Çok sıcak havalarda güneşte sulamayın. İyice kontrol edin. Mantar belirtisi varsa hemen önlem alın. Çimlerinizi çok kısa biçmeyin. Biraz uzun kalırlarsa, toprak daha nemli kalır. Bu şekilde görece gölge oluşturur ve daha yeşil kalırlar.

Çiçekleri solan glayöl, zambak, kala gibi erken yaz soğanlarının solmuş çiçek saplarını kesin. Yapraklar solmaya başladığı zaman daha kısa kesersiniz. Yeşil yaprakları hemen kesmeyin, bir sene sonrasının besin depolama işlevini onlar görür. Süsenlerde durum değişir. Hem solan çiçekleri hem de yaprakların 2/3 kesebilirsiniz. Afrika zambağının ise sadece solan çiçeklerini kesin. Solup sararan yaprakları da temizleyin.

EvBahçe/Gülnar Önay

BU AY YAPILACAKLAR

  • Sardunyalarınıza sıvı çiçek gübresi verin.
  • Bahçeden topladığınız nane ile limonata yapmaya ne dersiniz?
  • Gölge alanda Hosta yetiştirebilirsiniz.
  • Kuru ve sararmış yaprakları makasla kesin.
  • Hanımeli çiçeklerinizi vazoya yerleştirebilir, oturma alanında kullanabilirsiniz.
  • Begonvil çiçeklerinin en güzel günleri, fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.
  • Bahçe yolunu ayaklı fenerlerle aydınlatın.

Su istemeyen dış mekan bitkileri: Susuzluğa dayanıklı 19 çiçek