Bahçe

Temmuz ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 6 farklı çiçek

Temmuz ayında açan çiçekler nelerdir? Bakım tüyolarını ve detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta bahçede neler yapılmalı?

ORKİDE

Temmuz ayında açan çiçekler listemizde ilk sırada orkide var. Pencere önü çiçeği olarak tabir edilen Orkide filtrelenmiş gün ışığı olan her yeri çok sever. Eğer bitkinin yerini sevdiğini nasıl anlayabilirim diyorsanız yeşil yapraklarının gün ışığına eğilimini gözlemleyebilirsiniz. Orkide yaprakları dik ve dolgun yapıda olmalıdır. Orkide bitkisi bakımında şeffaf saksı tercih ederseniz kökler ve bitkinin gelişimi açısından güzel sonuçlar elde etmiş olursunuz. Gün ışığına ihtiyacı çok fazla olan orkidenin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli husus güneş ışığına dik açıyla maruz kalmamalıdır.

Orkide toprağı ayrıdır. Yetiştirirken bu özel toprağı kullanmanız gerekir.

Orkide bakımında en önemli noktalardan biride toprak nemini  dengeli bir şekilde korumaktır. Kökleri çürütmeyecek şekilde sulama yapılmalıdır.

Haşlanmış yumurta suyunu dinlendirip orkide bitkinizi bu suyla sulayabilirsiniz.

Orkidenin çiçekleri solduğunda kendiliğinden düşmesine izin verilmelidir.Çiçeklerin solması bitkinizin ölmesi anlamına gelmez. Bitki bir süre sonra yeniden tomurcuk verir.

Orkide eğer belli bir yaşa geldiyse alt yapraklarını sarartması doğaldır. Yine yapraklarının kendiliğinden düşmesine izin verilmelidir. Aşırı sulama, güneş ışığına bağlı yanık ve mantari hastalıklar nedeniylede bazı sararmalar olabilir. Bu durumda bitkinin yeri değiştirilmeli ve bakımı uygun şekilde yapılmalıdır. Orkide kökleri çok sulamadan kaynaklı çürüme yapabilir. Bu durumda bitki saksıdan çıkarılıp köklerdeki nem bir bezle alınmalı, çürüyen ve içi boşalan kökler temizlenip yeniden saksıya dikilmelidir.

Orkide yeteri kadar hava ihtiyacını sağlayamazsa hava kökleri dışarı doğru büyüme gösterir.

Aslında orkide bir ‘Airplant’ üyesidir. Yani hava bitkisi. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız topraksız halde herhangi bir yere dekoratif olarak asarakta bakımını sağlayabilirsiniz.

Orkidelerin hava ihtiyacını iyi bir şekilde karşılamak  için hava delikleri geniş olan saksılar tercih edilmelidir.

Detaylar: Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

HAZERAN ÇİÇEĞİ

Delphiniumlar , mavi, pembe, beyaz ve morun muhteşem tonlarında renkli yaz çiçeklerinin gösterişli sivri uçları için yetiştirilen çok yıllık bitkilerdir. Yazlık tarzı bahçelerde ve kesme bahçelerinde popülerdirler.

Nemli, serin yazları tercih ederler ve sıcak, kuru havalarda sağlıklı gelişemezler. Ayrıca ani rüzgar veya yağmurdan hoşlanmazlar. Güçlü rüzgarlardan korunaklı, tam güneşte hafif gölgede verimli, iyi drene edilmiş toprakta büyütün. Toprak çok kurumadan sulamalarını gerçekleştirin. Nemli toprak sever.

İlkbaharda ekin.

ORTANCA

Gösteri çekiciliği olan bir bahçe çiçeği arıyorsanız, ortanca çiçekleri tamda size göre. Büyük çiçek küreleri yaz ve ilkbaharda tüm bahçeyi kaplar. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açan ortanca bir çalı olarak kabul edilir. Ortanca dikmek için en iyi mevsim sonbahardır ve bunu erken ilkbahar izler. Buradaki fikir, çalıya çiçeklenmeden önce sağlıklı bir kök sistemi kurması için bolca zaman vermektir.

Bitki yetiştirmek için günün en iyi zamanı sabah erken veya öğleden sonradır. Günün daha serin kısımları, ısı stresine karşı koruma sağlar. Yeni bitkileri kurulana kadar iyi sulayın. Ortanca dikmek için en iyi yer, güneşli sabahları ve gölgeli öğleden sonraları olan korunaklı bir yerdir. Bunu genellikle evinizin kuzey veya güney tarafında bulursunuz. Ortancalar, bol miktarda organik madde içeren toprakta iyi yetişir. İyi drenaj hayati önem taşır. Ortancalar nemli toprağı severken, su basmasına tahammül edemezler.

Detaylar: Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?

GARDENYA

Gardenia, listemizdeki diğer bitkilerden biraz daha yüksek bir bakıma ihtiyaç duyar. Ancak gereken ekstra bakım kesinlikle zamanınıza değecektir. Bu bitkiler, yatak odası için güzel bir seçim  olabilir. Muhteşem kokulu çiçekler açar. Araştırmalar , bu bitkilerin kaygıyı gidermenize ve daha kaliteli uyku elde etmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir . Bu bitkileri parlak dolaylı güneş ışığı altına yerleştirdiğinizden ve toprağı sürekli nemli tuttuğunuzdan emin olun. Kaygıyı gidermeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur.

YILDIZ ÇİÇEĞİ

Yıldız çiçeği, Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Dahlia cinsi bitkileridir.

Yıldız çiçeği güneşi çok seven bir bitkidir. Güneşi çok sevdiği için bolca güneşi bünyesinde toplar ve sonbaharda çiçeklerini açar. Ne kadar bol güneş alırsa o kadar çok çiçek verir.

Çok sıcakta ve bol havadar bir ortamda çimlenmeye başlar. Fazla sulanmayı sevmez. Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir.

Çok fazla türü olduğu için toprak olarak değişkenlik göstermektedir. Önemli olan drenajı iyi ve verimli bir toprak olmasıdır. Suyu çok sevmediği için suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen bir toprak olması da önemlidir.

Yıldız çiçeği yumru köklüdür. Her yıl yumruları koruyarak kısa sürede çiçeklenmelerini sağlayabilirsiniz.

İlkbahar ya da sonbaharda yumru ayırıp çoğaltabilirsiniz. Ya da bitkiyi tohumdan da çoğaltıp elde edebilirsiniz.

Kışın yumruları toprakta tutmamaya çalışın. Yoksa soğuktan etkilenip yeniden çiçek vermeyebilir. Yumruları çok hafif nemli ve ılık bir zeminde muhafaza edip uygun mevsimde yeniden dikebilirsiniz.

Detaylar: Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sulamada nelere dikkat edilmeli?

İRİS ÇİÇEĞİ

Temmuz ayında açan çiçekler listemizde son sırada iris çiçeği var. İris çiçeği, rizom ve yumru köklü bir bitkidir. Sığ köklü bir bitkidir. Bu nedenle çok derin saksılara dikilmemelidir.

Doğada en çok rastladığımız rengi mavidir. Ancak bunun haricinde sarı, mor, pembe, turuncu ve beyaz renktede çiçek açan türlerine rastlayabilirsiniz. İris çiçeği, çok yıllık bir bitkidir.

Formunu ve çiçeklerini uzun süre koruyabildiği için kesme çiçek olarak da oldukça yaygın şekildedir.

Park ve bahçelerde yer verilen bitkilerdir. Bu bitki genellikle ilaç yapımında ve parfümlerde kullanılır. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir.

Çiçeklerin anlamları nedir? 20 farklı çiçek ve anlamı

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

2 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

4 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

5 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

5 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce