Düşükler, hamilelik döneminde en sık rastlanan problemlerin başında gelir. Düşük (abortus), gebeliğin ilk 20 haftası içerisinde, cenin henüz 500 gramın altında iken hamileliğin sonlanmasıdır. Düşükler gebeliğin 20. haftasından önce gerçekleşir.
DÜŞÜK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kasık bölgesinde görülen ağrı ile seyreden vajinal kanama, bulantı gibi gebelik belirtilerinin artık hissedilmemesi düşük belirtilerindendir. Vajinal kanama düşüğün en önemli belirtisidir.
Düşükten kaynaklanan kanama, gebeliğin ilk evresinde embriyonun rahim duvarına tutunması aşamasında görülen lekelere benzemez. Kanamanın rengi açıktan koyu kahverengi renge kadar değişik tonlardadır. Vajinal kanama sırasında normalin üzerinde kasık ağrısı ve kramplar da görülür.
Aşermeye bağlı bulantı ve göğüslerde gerginlik belirtilerinin kaybolması gebeliğin sonlandığını akla getirmelidir.
TEKRARLAYAN DÜŞÜK (Habitüel Abortus)
Birden fazla sayıda yaşanan düşüklere verilen addır. Tekrarlayan düşüklerin görülme sıklığı %1-2 kadardır.
TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERİN NEDENLERİ
Gebeliğin sağlıklı seyretmesini engelleyen hastalıklar plasentadan alınan doku örneklerinin incelenmesiyle tespit edilmektedir. Plasentadan alınan doku örnekleri ile düşükler ve diğer problemlerin nedenlerini teşhis etmek mümkün olmaktadır.
Genetik faktörler: Ebeveynlerde görülen translokasyon gibi kromozomal bozukluklar sağlıklı yumurta veya sperm oluşumunu dolayısıyla sağlıklı gebelik oluşumunu engeller. Genetik faktörler düşüklerin de en önemli nedenlerindendir.
Tiroit Bezinin çalışma bozukluğu: Tiroit bezinin yetersiz çalışmasına bağlı hastalıklarda boyunda şişlik(guatr) hipotermi (vücut ısısı düşüklüğü), halsizlik gibi rahatsızlıklar yanında düşükler de görülür. Tiroit bezinin aşırı çalışması da tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Tiroit bezinin aşırı çalışması, kalp çarpıntısı, sinirlilik nefes darlığı, fazla iştah, zayıflama gibi rahatsızlıklara da yol açar.
Bağışıklık sistemi bozuklukları: Vücudun savunma mekanizmasını oluşturan bağışıklık sistemindeki bozuklukların, nedeni izah edilemeyen düşüklerin en önemli sebebi (%60) olduğu kabul edilmektedir.
Endokrin sistemindeki (hormonal) rahatsızlıklar: Gebelik srasında hormonal dengesizlik, bilakis progesteron hormonunun yetersizliği düşüğe yol açabilir. Progesteron hormonu yetersizliği, Luteal Faz yetmezliğinde ortaya çıkan bir durumdur.
Yumurtalık kistleri: yumurtalık kistleri ve bu kistler arasındaki dokular genellikle immun sistemle de ilişkilidir ve düşüklere yol açar.
Çevresel faktörler: kirli hava, soba zehirlenmesi, yoğun hava kirliliği, toksik maddelerle temas gibi yaşanılan ortamda maruz kalınan faktörler ve gebeliğe zarar verebilecek bazı ilaçların kullanılması düşüğe neden olur.
Döl yatağındaki (uterus) anomaliler: Rahim içi yapışıklıklar, çift rahim, rahim içi kisttik oluşumlar, rahim ağzı yetmezliği gibi Anatomik problemler de düşüğe yol açar. Tekrarlayan düşük yapan kadınların yüzde 12-15’inde çeşitli rahim ağzı (serviks) anomalileri bu grupta yer alan düşük nedenleridir. Serviks diğer adıyla rahim ağzı rahimin dışarıyla bağlantısını sağlayan ve vajinaya açılan rahmin en alt kısmıdır. Serviks hamilelik boyunca kapalıdır. Anormal bir serviks güçsüzdür ve ilerleyen bir gebeliği taşıyamaz, doğum başlamadan açılır. Bu durum servikal yetmezlik olarak bilinir. Bu durum düşük nedenidir.
Anne adayının yaşı: Anne adayının yaşı arttıkça gebelik şansı azalacağı gibi düşük riski de artar. 35 yaşın üzerindeki bayanlarda düşük riski, 20-24 yaşları arasındaki bayanlara göre iki kat daha fazladır. Baba adayının 50 yaşın üzerinde olması da düşük riskini artırır.
Beslenme: Anne adayının yetersiz beslenmesi, özellikle B12 vitamini yönünden eksik beslenmesi düşük riskini artırır.
Bazı hastalıklar Böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve bazı kronik hastalıklar, ağır egzersiz, Çeşitli enfeksiyonlar, stres, fiziksel ve ruhsal travmalar da düşüğe neden olabilir.
TEKRARLAYAN DÜŞÜK RİSKİ NEDİR?
Bir defa düşük yapmış bir kadının, bir sonraki hamileliğinde yeniden düşük yapma riski, hiç düşük yapmamış bir kadına göre daha fazladır. Bir defa düşük yapmış bir kadının düşük yapma riski %20 civarında iken, daha önceki hamileliklerinde tekrarlayan düşükler yapmış bir bayanın yeniden düşük yapma riski %50 civarında. İlerleyen yaş düşük riskini artırır. Düşük riskinin en az olduğu yaş 20-25 yaş aralığıdır.