Okuyoruz, dinleniyoruz, misafir ağırlıyoruz, TV izliyoruz ya da yemek yiyoruz… Kısacası birden fazla işlev gerçekleştirdiğimiz yaşam alanlarında her şeye farklı bir ışık gerekiyor.
Sadece kitap okumak ya da yemek için bir evde ayrı ayrı odalar olmadığı düşünülürse, evde her aktivite için farklı ve birden çok ışık kaynağına ihtiyaç duyulur. Dekoratif ve teknik açıdan bu kurgu uygun şekilde yapmalı.
Doğru aydınlatılmış bir mekanda farklı ışık katmanları işin temelini oluşturur. Bu ışık katmanları odaya hacim, işlev kazandırır, atmosfer yaratmaya yardımcı olur. Bu yüzden ortam ışığı ve dekoratif lamba gibi en az iki tür ışık kullanmaya dikkat edin. Böylece farklı aydınlatmalarla yaşam alanlarına çok yönlü bir ruh ve yorum kazandırırsınız.
Beş kollu bir avize ya da ilginç formlu bir sarkıt ile odak noktası oluştururken önemli olan şey bu kaynağın mekanda dikkati fazla dağıtmaması. Işık kaynakları teknik olarak bir sanat eseri veya şömine gibi odada herhangi bir öğeye odaklanmak için bir araçtır. Spot ve aplikler dikkati ışık vasıtasıyla belli yerlere yönlendirir.
Bu planda ışık kaynakları kullanırken alan geçişlerine dikkat edin. En çok oturma, yemek ve mutfağın planlandığı açık yerleşimde, aydınlatmaların malzeme ve stillerinin uyumlu olması da gerekmiyor. Bu üç alanın ışık yoğunluğu açısından iyi bir şekilde koordine ve ayırt edici olması yeterli olur.
Herkesin belli bir konfor alanı olduğunu düşünürsek, aydınlatma tercihlerinde bu alışkanlıkların dışına çıkıp, aykırı şeyler kullanmak gündelik yaşamda zorlayıcı da olabilir. Belli bir bütçe gerektiren armatürleri alırken estetik kaygıları göz ardı etmeden doğru işlevler için uygun ürünler seçin. Mesela mutfağa bakır bir avize beğenseniz de aslında sizin işlevsel dolap için spotlarına ihtiyacınız olabilir.
Hiç şüphe yok ki günümüzde evlerde uzun ömürlü olması ve tasarruf sağladığı için LED ampuller daha çok tercih ediliyor. Işığın sıcaklık değeri insanların konforu üzerinde çok etkilidir. Kullanım amaçlarımıza göre ampul değerleri de farklılık gösterir. Örneğin yatak odası ve salon gibi alanlarda 2700-3000 Kelvin değer aralığında ve sıcak beyaz ışık kullanılması rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki yaratır, uyku problemini azaltmaya yardımcı olur. 4000-4500 Kelvin aralığındaki doğal beyaz ışığı mutfak veya çalışma odasına önerilir. 5500-6500 Kelvin aralığı yani soğuk beyaz ışıksa genellikle endüstriyel tesislerde kullanılır.
Peki, birden fazla ışık kaynağı için teknik olarak mekanda nasıl bir yerleşim yapılır, ışık kaynaklarının yeri nasıl belirlenir?
Mekan aydınlatması yerleşimi yapılırken genel olarak ışık dağılımının eşit olması ve aydınlatma seviyesinin çok düşük veya çok yüksek olmamasına, ışık kaynağının gözü yormamasına özen gösterin. Işık kaynaklarının yerleri belirlenirken, huzmelerinin birbirleri ile örtüşmesini mutlaka göz önünde bulundurun. Önerilen ışık sıcaklık değeri aynı olmadığı gibi aydınlatma seviyeleri de farklılık göstermelidir. Pozitif Mimarlık, Evimitasarla.net
HAZIRLAYAN: PELİN ÖZKUL
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…