Tavan arası boşluğunu yaşam alanına çevirmek, şık bir çatı katı oluşturmak istiyorsanız birkaç önerimiz var. Müstakil evinizin kullanmadığınız tavan arasını doğru yapı normları ve birkaç dekoratif ipucuyla herkesin yaşayabileceği işlevsel bir çatı katına dönüştürebilirsiniz.
Tavan arasını yaşanabilir bir şekilde düzenlemek için imar yönetmeliğine uygun olması gerekiyor. Aksi halde izinsiz kat çıkmış sayıldığınız için yıkılma riskiyle karşılaşmanız kaçınılmaz.
YÖNETMELİKLER ÇATI KATI HAKKINDA NE DİYOR?
İmar yönetmeliğine göre tavan arasının çatı katı olabilmesi için bitişik nizam bir konut söz konusu olduğunda ön ve arka bölümden 4 m çekme payı ve kalan bölüme çatı katı yapılması gerekiyor. Ayrık nizam binalarda ölçüler daha farklı.
Bu konutlarda bir önceki katın sınırları dikkate alınarak yüzde 45 eğim ile mi nimum kenar yüksekliği 150 cm olacak biçimde çatı katı yapılabiliyor.
YAŞAM ALANINA DÖNÜŞTÜRÜRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Çatı katını yaşam alanına dönüştürürken dikkat edeceğiniz iki önemli konu havalandırma ve aydınlatma. Yeterince ışık alabilmesi için doluluk, boşluk orantısının minimum 1/8 olması gerekli.
Minimum yükseklik yönetmeliklere göre değişse de oturma alanında 150 cm’in altında olmamalı. Bu ölçü dağ evlerinde 130-110 cm arasına kadar düşebiliyor.
Daha düşük yükseklikteki alanlar sadece depolama için değerlendirilebilir. Yaşam alanı olarak kullanılan çatı katlarında ortalama yüksekliği en düşük ve en yüksek ölçüyü toplayıp ikiye bölerek hesaplayabilirsiniz.
Evde ısı kaybının fazla olduğu çatı arasında doğru izolasyon uygulamak da önemli.
GÜN IŞIĞI KULLANIMI
Bilinenin aksine çatı ışıklık sistemleri dikey pencerelere göre daha fazla ışık geçişi sağlıyor. Çatı eğimi gün ışığının mekan içine yayılmasını sağlar ve böylece daha konforlu bir kullanıma imkan tanır. Ek olarak tek kanatlı dar ve uzun dikey pencereler kullanarak ışık yoğunluğunuzu da artırabilirsiniz. Bunun tam tersi ısı birikimini azaltmak ya da daha loş bir ortam sağlamak için çift cam arası güneş ışığını kesen özel panjur sistemlerini tercih edebilirsiniz. Polyester esaslı kumaştan, dış tarafı yansıtıcı, iç tarafı karartıcı özellikteki kumaşlar güneş ısısını da izole ederek yazın çatı katının fazla ısınmasını önlüyor.
MÜKEMMEL SİSTEMLER
Isı ve ışık dengesini sağlayan çatı pencere sistemlerinde maksimum konfor için düşük emisyonlu sistemler tercih edilebilir. Bunlar güneş ışınlarının belli düzeyde içeri girmesini sağlarken kış aylarında iç ısıyı koruyarak tasarruf ettirir. Yaz mevsiminin yoğun ve çok sıcak geçtiği bölgelerde içeriye giren ışığı kesmeden ısıyı filtre eden pencereler kullanılabilir. Böylece çatı katında istenilen loşluk da sağlanmış olur.
ÇATI KATI KIŞIN SOĞUK YAZIN SICAK MI?
Doğru bir çatı izolasyonuyla hangi hava koşulu olursa olsun yüzde100 konfor sağlayabilirsiniz.
Dıştan izolasyon:
Dış yüzey kaplaması için nefes alan malzemeler tercih edin. Böylece kiremitlerle çatı eteği arasında oluşan havalandırma kanalı yazın sıcak havanın girmesini ve kışın buhar oluşmasını engeller. Tasarruf sağlar.
İçten izolasyon:
Kirişlerle çatı döşemesi arasında yerleştirilen 4-10 cm kalınlığındaki ahşap elyafı termik bir katman oluşturur. Daha sonra 3-6 cm’lik alçıpanla izolasyon sağlanabilir.
EVİN EN İYİ ÇALIŞMA ALANI ÇATI KATLARI
Çatı katları evin en yüksek ve diğer bölümlerden soyutlanmış mekanları olduğu için genellikle yatak odası ya da okuma, dinlenme ve çalışma odası olarak kullanılıyor. Küçük bir çatı alanınız varsa en doğrusu çalışma/okuma odası olarak kullanmanız.
Böyle bir kullanımda masa gün ışığını en fazla alan kısımda konumlanmalı. Üstten açılımlı pencerelerin alt kısmı rahatça kullanılabildiği için bu alana, eğer yükseklik kurtarıyorsa masa derinliğinde bir tabla monte edebilirsiniz. Çatının eğimli kısmıysa açık raf sistemleriyle geçilebilir.