Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı gözler gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Uzmanlar, küf sporlarını solumanın veya bunlara dokunmanın, hapşırma, kırmızı gözler ve deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlara ve ayrıca astım ataklarına neden olabileceğini söylüyor.
Bir annenin geçen hafta kızının su şişesinde küf birikmesi nedeniyle rahatsızlandığını açıklamasının ardından konu gündem haline geldi.
Pirinç, kabartma tozu ve sirke kullanarak bir temizlik tüyosu paylaşan @bobbibillard, küf kaplı plastik su şişesini paylaştı.
ABD merkezli waterfilterguru.com’un arkasındaki araştırmacılar, su şişelerimizde kalan böceklerle ilgili şimdiye kadarki en korkunç çalışmalardan birini gerçekleştirdi. Çalışma, koloni oluşturan birimlerin (CFU’lar) dört popüler su şişesi türünün içinde nasıl olduğunu inceledi. Bu, bir test numunesindeki bakteri konsantrasyonunu tahmin etmek için yaygın olarak kullanılan bir birimdir. Ortalama olarak, 20.8 milyon CFU gram-negatif bakteri içeriyorlardı.
Küf, nemli koşullarda gelişen bir mantar türüdür.
Çok az hava akışı olan veya hiç hava akışı olmayan sürekli ıslak bir su şişesi, küf için mükemmel bir üreme alanıdır.
100.000 benzersiz türü bulunan küf, yıkanana kadar büyümeye devam eder, bu nedenle su şişesi temizliğinizi takip etmek çok önemlidir.
Bazı türleri zararsızdır, bazıları ise zehirlidir.
Ve yaygın olarak su şişelerinde bulunan siyah küf en etkili olanlardan biridir.
KÜFLÜ ŞİŞEDEN İÇMEK TEHLİKELİ
Putney’deki Chartfield Surgery’de pratisyen hekim olan Dr Ross Perry, küflü bir su şişesinden birkaç yudum almanın zarar vermeyeceğini söyledi, ancak bunu düzenli olarak yapmanın tehlikeleri konusunda uyardı:
“Siyah küf bulunan su şişesinden içmek, onu yutarsan seni hasta eder. Mide kramplarına, ishale, kusmaya neden olabilir ve genellikle kendinizi iyi hissetmemenize neden olabilir. Diğer sağlık sorunları arasında hapşırma, burun tıkanıklığı, kuru, pullu cilt, öksürük, burunda, gözlerde ve/veya boğazda kaşıntı olabilir. Siyah küflü bir şişeden içmeye devam etmek, en güçlü bağışıklık sistemlerini bile zayıflatır. Ancak astımı, alerjisi veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan kişiler için küfle dolu bir şişeden içmek daha da tehlikeli olabilir.”
Ayrıca, bir şişe desenli veya koyu renkli olduğunda küfü tespit etmenin zor olabileceğini söylediği için, açık renkli düz şişeleri tercih etmenizi önerdi.
Aynı zamanda cilt kliniği Cosmedics’in kurucusu olan Dr. Perry, kalıbı temizlemenin birkaç yöntemi olsa da küf görünüyorsa şişeyi atmayı öneriyor.
Hava ne kadar sıcaksa, küf bulma olasılığınız o kadar yüksektir.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli tabletler veya ev ilaçları ile su şişenizi temizlemenin birçok yolu vardır.
Bazı insanlar şişeyi gece boyunca beyaz sirke ve suda bekletmeyi önerirken, diğerleri Milton gibi temizleme tabletlerini tercih ediyor.
ŞİŞE KAPAKLARINDA DA KÜF OLABİLİR
İngiltere’deki bir Facebook grubunda paylaşım yapan Toni, kızının karpuz ve kola gibi tatların suyu tatlandıran AirUp şişesinin kapağının çatlaklarında siyah küf olduğunu iddia etti.
AirUp Şişeleri başlıklı gönderide şunları yazdı: “Arkadaşlar, bu şişelerin konseptinin gerçek bir hayranıyım ama lütfen kapaklarınızı kontrol edin. Her gün sabun ve suyla iyice yıkıyoruz. Yine de beş şişemizden birinin kapaklarındaki yarıklarda siyah küf kalıntıları var. Küçük kızım uzun zamandır kötü hissettiğini söyledikten sonra fark ettim.”
Yanıt olarak, bir AirUp sözcüsü şunları söyledi: “İçme sistemimiz, yenilikçi olmasına rağmen, diğer yeniden kullanılabilir içme kapları gibi, yine de düzenli temizliğe ihtiyaç duyuyor. Kapak dahil olmak üzere şişelerimizi temizlemek için, ulaşılması zor alanlara girmeye yardımcı olan, su ve hafif deterjanlı küçük bir fırça kullanmanızı öneririz.”