Sorunlu duvarlar ve tavanlar özellikle acil durumlarda sorun yaratabiliyor. Peki bu sorunların pratik bir şekilde nasıl üstesinden gelinir? Rutubet, çatlak ve duvar kağıdı gibi duvar ile tavan sorunlarını basit birkaç yöntemle çözebilirsiniz.
Yeni bir eve taşındığınızda en çok problem çıkartan konulardan bir tanesi de sorunlu duvarlar ve tavanlardır. Rutubet, çatlaklar ve nem herkesin korkulu rüyası olabilir. Ya da belki de yeni taşındığınız evin tavanı daha önce defalarca boyanmıştır. Peki hasarlı duvara ne yapmalı? İşte çözüm önerileri…
Isı ve nem dengesindeki değişimler yüzünden zamanla boya ve alçı yüzeyinde çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar kötü bir görüntü yaratır. Onlara henüz kılcal durumdayken müdahale ederseniz duvarlarınızı ilk günkü gibi pürüzsüz bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca zamanla büyüyen bu çatlaklar su sızıntısı ya da daha büyük deliklerin oluşmasına sebebiyet verir. Bu işlemi kendiniz de rahatlıkla yapabilirsiniz.
Tornavida ya da keskin uçlu bir alet ile duvardaki kırılan parçayı temizleyin. Eğer çatlak derin ise bir tabanca yardımıyla macunu bu yarığa sıkmanız gerekir. Eğer daha kılcal bir kırığı düzeltecekseniz, tornavida ile ilk yapmış olduğunuz temizlemeyi yapmanıza gerek yok. Bu durumda alçı ya da macun ile doldurmanız yeterli. Alçıyı doldururken bir spatula kullanabilirsiniz. Macun ya da alçı tam anlamıyla kuruduktan sonra bir zımpara yardımıyla fazlalıkları ya da yüzeyde kot yapan alanı düzleyin. Akabinde duvar boyanızı uygulayın. Eğer artmış boyanız yoksa minik tüp akrilik boyalarla benzer rengi elde edene kadar deneme yapabilirsiniz.
Bahçe katı, sızdıran tesisatlar, aşırı terleyen bitkiler ve banyo gibi ıslak hacimlerdeki nemin ve suyun tam olarak tahliye edilememesi gibi pek çok sebep neticesinde evde istenmeyen bir rutubet sorunu oluşabilir. Öncelikle rutubetin kaynağına inmeniz gerekir. Örneğin rutubet tavandaysa yukarıdan bir sızıntı olup olmadığını tespit edin. Eski tesisatı değiştirmeniz bile gerekebilir.
Eğer tesisat ile ilgili değilse evin içindeki nem dengesi yüzünden oluşuyor demektir. Rutubeti bir fırça ve zımpara yardımıyla temizleyin. Hatta derin ise duvarı kazımanız gerekebilir. Burayı bir macun ya da alçı ile doldurun. Üzerine mutlaka küf ve rutubet önleyici boya uygulamanız gerekir. Daha sonra oluşmasını engellemek için nem alıcı tabletlerde de faydalanabilirsiniz.
Eski boyalar ya da ısı dengesindeki değişimler zamanla boyada dökülmelere sebep olur. Ayrıca boyayı doğru uygulamamış olmak da bu sonucu yaratabilir. Örneğin boyayı ıslak bir zemin üzerine uygulamak ya da temizlenmemiş duvara uygulamak gibi… Kabaran yerleri temizlemenin tek bir yolu var yeniden boyamak.
Bunun için bir zımpara ile kabarcıkları temizleyin. Tozları nemli bir bezle alın. Eğer hava çok nemli ise boya yapmaktan kaçının. Yüzeye bir kat baz boya uyguladıktan sonra ana renginizi sürün ve tam kurumaya bırakın.
Yeni taşındığınız evdeki bu duvar kağıdının daha önce defalarca boyanmış olma ihtimali var, ancak duvar kağıdını sökecek vaktiniz yoksa daha kısa vadeli bir çözüm olarak, yeniden boyayabilirsiniz.
Duvar kağıtları günümüzde ilgi görüyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi de tavan gibi boyaması ve tadilatı zor olan bir bölgeyi kolaylıkla kapatıyor olması. Ancak boyanabilir duvar kağıtlarının bir süre sonra sökülmesi gerekiyor.
Evinizde rutubet sorunlu duvarlar olduğunu keşfettiyseniz ilk yapmanız gereken şey, sorunun nerden kaynaklandığını tespit etmektir. Eğer rutubet bir akıntı sonucu oluşmadıysa evinizi havalandırarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Rutubet bir akıntı sonucu oluşuyorsa profesyonel bir yardım almalısınız. Rutubetin büyüklüğüne göre tadilatın maliyeti de artabilir. Tekrar oluşmasını engellemek için de yalıtımlı boya ve malzemelerle çatınızı ve duvarlarınızı kaplayabilirsiniz.
Rutubeti önlemek için yapılabilecek diğer çözümler: Özellikle kış aylarından sonra çatınızı düzenli olarak kontrol edin. Olukları temiz tutun ve herhangi bir hasar meydana geldiğinde düzeltin veya değiştirin. Özel olarak tasarlanmış bir oluk temizleme aracı, bununla ilgili hafif işlerin yapılmasına yardımcı olur veya yaprakları ve döküntüleri dışarıda tutmak için oluk koruyucular takın. Dış cephe duvarlarını inceleyin ve parçalanan tuğla veya harç ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa onarımını gerçekleştirmek için bir uzmanla konuşun.
Ayrıca evin ısısı da rutubeti önleme konusunda yardımcı olabilir. Bu biraz daha yakıt masrafı demek olsa da sağlığınızdan daha önemli değil. Çünkü rutubetin sağlık üzerinde çok ciddi problemlere yol açtığı biliniyor.
Tavan üzerinde zamanla minik çatlaklar olması doğal bir durumdur. Eğer tavanınızda küçük birkaç çatlak varsa bunlar kolay kullanım imkanı sağlayan tüplü macunlarla kapatabilirsiniz.
Eğer tavanta çok fazla çatlak varsa bu daha büyük yapısal problemlerin de habercisi olabilir. Önleminizi önceden alarak, tüm tavanı zımparaladıktan ve çatlakları ortaya çıkarttıktan sonra alçı ile sıvayın ya da profesyonel yardım alın.
Eşyaları oynatırken zaman zaman çarpmalar sonucu duvarlarda derin yarıklar oluşabilir. Özellikle çocuklu evlerde bazen duvarda delikler bile açılabiliyor. Ancak bunları onarmanın da bir yolu var: Alçı! 1. Tüm alanı temiz bir bez yardımıyla temizleyin. 2. Alçı harcını paket üzerinde yazan direktifler doğrultusunda doğru su oranı ile karıştırıp uygun kıvama getirin. 3. Bir spatula yardımıyla alçıyı yarık ve deliklerin üzerine uygulayın. En üst tabakayı duvarla aynı seviyede olacak şekilde spatula ile düzeltin. Kurumaya bırakın. 4. Alçı kuruduktan sonra duvarınız ile aynı tonda olmasına çok dikkat ederek alanı boyayın ve tekrar kurumaya bırakın.
Evde alerji yapan şeyler | Evinizi nasıl anti-alerjik yaparsınız?
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…