Sabahtan akşama, sevdiklerimizle birlikte etrafında toplandığımız sofraların keyfi de, tadı da bir başka oluyor. Peki neyi, neyle, nasıl kullanmalısınız?
Kuracağınız sofraları, stilinizle paralel, kişisel dokunuşlar ekleyerek daha da keyifli kılabilirsiniz.
SADE VE ROMANTİK Eğer misafirlerinizi bahçe, teras ya da balkonda ağırlamayı düşünüyorsanız, güzelliğin yanı sıra pratik çözümleri de planlayarak keyifli bir dekorasyona imza atabilirsiniz. Sadelikten yanaysanız düz beyaz bir masa örtüsü her zaman işinizi görür. Masa örtüsünün üzerinde dantel tüller de kullanabilirsiniz. Üzerinde bolca muma ve taze beyaz çiçeklere yer verebilirsiniz. Dantel peçeteler kullanarak masanıza romantik bir hava da katabilirsiniz. Makrome işler, isim kartları, kuş tüyleri ise masanızın diğer tamamlayıcıları olabilir. Sade desenli porselen bir yemek takımı da sofranızın baştacı olabilir. Onu klasik bir çatal bıçak takımı ile tamamlayabilirsiniz.
DOĞAL TAVIR Japon yaşam felsefesi Wabi Sabi’yi sofranıza da taşıyabilirsiniz. Eşyaları kusurlarıyla kullanmayı savunan bu eğilime göre, mesela yemek davetlerinizde eski ahşap bir masaya yer açabilirsiniz. Onu doğal malzemelerle süsleyebilir, etrafında farklı stillerde ahşap sandalyelere yer verebilirsiniz. Hasır Amerikan servisler, ahşap suplalar, peynirlerinizi ve mezelerinizi servis edeceğiniz ahşap servis tabakları, ham keten masa örtüsü ve peçeteler, düz cam bardaklar da sofranın başrol oyuncuları olsun.
TROPİK ESİNTİLER Arkadaşlarınıza kendilerini tropik bir adada yemeğe gelmiş gibi hissettirmek ister misiniz? Bunun için listenizde; palmiye yaprakları, egzotik çiçekli bir masa örtüsü, boncuklu fenerler, dekoratif ya da gerçek kaktüsler ve ananas, mango gibi tropik meyveler olmalı. Konsepte uygun flamingo, papağan ya da ananas desenli tabaklar, renkli peçete halkalarını da unutmayın. Yemek öncesinde ikram edeceğiniz kokteyller de bu havayı tamamlar.
YARATICILIK ÖN PLANDA Sofralarda yaratıcılığınızı ön plana çıkarmaktan çekinmeyin. Özellikle sofranızı bahçede kuruyorsanız, masanızın üzerine ağaçtan sarkıtacağınız bir tül bile sofranıza farklılık katar. Ağacın dallarına fenerler asabilir, büyük kaselerin içine su doldurup mumlarınızı içinde yüzdürebilir, çimlerin üzerine minderler atabilirsiniz. Kendi yaptığınız isimlikleri, peçete halkalarını da sofrada kullanın. Kavanozları boyayarak içlerine mumlar yerleştirin mesela. Ya da Amerikan servislerinizin üzerine cepler dikerek çatal bıçaklarınızı içlerine yerleştirin.
Peçetelerinizi bardakların içerisine koyarak, renkli çiçeklerle de süsleyebilirsiniz. Büyük bir kasenin içerisine yaz meyvelerini rengarenk doldurabilirsiniz. Meyveleri sadece yemek için değil sofranıza renk katmaları içinde kullanın. Büyük bir cam çanağı su doldurarak içerisine lime ve limonları atıp sofranın ortasında sarıyeşil bir renk cümbüşü yaratabilirsiniz. Tropikal bir sofrada soyulmamış bir ananasın üzerine renkli kürdanlarla peynirler ya da meyveler saplayarak onu bir servis aracı olarak da kullanabilirsiniz. Hatta büyük deve tabanı yapraklarını Amerikan servis ya da sofra ortasında birkaç tanesini yan yana kullanıp mumlarla süsleyerek kullanabilirsiniz. Rengarenk çiçekleriyle hoş bir görüntü yaratan enginar çiçeklerini de sofranızın ortasında kullanabilirsiniz.
KLASİKTEN VAZGEÇEMEYENLERE Uzun ahşap bir masa, etrafında klasik sandalyeler, çoğumuzun vazgeçemediği sofra düzenidir. Bu düzene sıcaklık katmak için klasik, düz renkli, porselen yemek tabaklarının altında kareli masa örtüsü ya da Amerikan servisler kullanabilirsiniz. Eğer daha sade olsun istiyorsanız, düz renkli peçeteleri tabakların altından sarkıtın. Kumaş peçeteleri biberiye dalları ile birlikte sararak tabağınızın ortasına da yerleştirebilirsiniz.
Benim tüm sofralarımın olmazsa olmazı yaratıcı dokunuşlar. Küçük büyük farketmez, mutlama ama mutlaka o sofrada bana özel bir dokunuş, ‘aa ne güzel olmuş, hiç aklıma gelmemişti’ dedirtecek bir cin fikir olmalı. Sofra üstü ürünleri de bu anlamda hep farklı amaçlar için kullanırım. Tıpkı bu karede olduğu gibi…” Sevda Barandır Sungurtekin.
Olmazsa olmazlarım yaz ruhunu yansıtan malzeme ve tekstiller. Yıkanmış ketenler hafiflik hissiyle bir yaz sofrasını baştan yaratıyor, diyebilirim. Kumsalın büyüleyici atmosferini masama taşımayı da seviyorum. Kum rengi, deniz kabuğu tonları, lacivert, marin teması bu sofralara çok yakışıyor.” İlke Yılmaz
“Denizle ilgili şeyleri soframa taşımayı seviyorum. Mavi ve beyaz favori renklerim genelde. Aksesuar olarak ise deniz kabukları, fenerler olmalı. Ama her soframda mutlaka olan şey ise taze çiçekler. Özellikle de gül ve frezyalar.” Günseli Büyüksağiş
“Benim için keyifli bir sofra değişik lezzetleriyle ve rengerenk sunumuyla bir bütün oluşturmalı. Farklı kültürlerin ilginç yerel tatlarını sevdiğim gibi soframda da parlak renkler, bol doku, desen kullanmak ve bunları egzotik çiçeklerle harmanlamak ruhuma çok iyi geliyor.” Pelin
HAZIRLAYAN GÜNSELİ BÜYÜKSAĞİŞ