Sıcakta nasıl rahat uyuyabileceğinize dair ilginç uzman ipuçları

Yaz geldi ve her an kendinizi yatak örtülerinin arasında debelenip uyumaya çalışırken bulabilirsiniz. Çok sıcak olduğunda vücudumuz soğuma mücadelesi vererek gevşeme sürecini bozabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. 

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, iyi bir gece uykusu almanın her zamankinden daha acil olduğunu çünkü erken ölüm olasılığını yüzde 40 oranında azaltabileceğini buldu.

Uzmanlar, gece boyunca serin kalmak için az bilinen bazı ipuçlarını açıkladı.

Sıcakta nasıl rahat uyuyabileceğinize dair ilginç uzman ipuçları

SICAK SU ŞİŞESİ KULLANIN

Yazın sıcak su şişesi kullanmak kulağa mantıksız gelebilir, ancak uyku uzmanı James Wilson vücut ısınızı biraz yükseltmek için ayağınıza ılık bir şişe koymanızı tavsiye ediyor. Sonrasında yattığınızda vücut sıcaklığınız düşer.

Bu, vücudunuzun uykuya dalmasının önemli bir parçasıdır ve vücudun olduğundan daha soğuk olduğunu düşünmesi için kandırılmasına yardımcı olur. 

AYAKLARINIZI SUYA BATIRIN

Sıcak su şişesi gibi, ayaklarınızı ılık su dolu bir kaseye batırmak uzun süreli serinlik sağlar.

Ancak suyun sıcaklığına dikkat edin – buz gibi su kullanmak sizi şok ederek uyandırabilir ve uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.

KENDİ SOĞUK HAVANIZI YARATIN

Vantilatörün önüne konulan bir kase buz, mevcut sıcak havayı odanın içinde dolaştırmak yerine soğuk bir esinti üretecektir.

PİJAMALARINIZI DONDURUN

Pijamalarınızı hava almayan bir poşete koyup buzdolabında veya derin dondurucuda yatmadan önce birkaç dakika bekletmek size serinletici bir keyif verebilir.

Ayrıca, geceleri serin kalmanıza yardımcı olması için yastık kılıfınızı dondurucuya da koyabilirsiniz. 

ÇIPLAK UYUMAK

Soyunmak ne kadar cazip gelse de, Birleşik Krallık’taki bir psikolog bu uygulamaya karşı tavsiyede bulunuyor.

Suzy Reading, Birleşik Krallık’taki yatak şirketi Kudd.ly’ye şunları söylüyor: “Çıplak uyumayı tavsiye etmem, çünkü bu ne kadar çekici gelse de, ter giysinizin lifleri tarafından emilip sizi soğutmak yerine cildinizde toplanır.”

New York Post’un bildirdiğine göre, bunun yerine pamuk, ipek, okaliptüs veya bambu gibi ‘doğal liflerden bol, havadar, hafif giysiler’ giymeyi önerdi, ideal olarak daha açık renkli tonlarda.

SAÇINIZI NEMLENDİRİN

Sıcakta nasıl rahat uyuyabileceğinize dair ilginç uzman ipuçları

Duştan sonra saç kurutma makinenizi kullanmamak ve saçlarınızı ıslak bırakmak, kendinizi daha uzun süre serin hissetmenizi sağlayacaktır.

NEFES ALMA TEKNİKLERİ KULLANIN

Sitali nefesi, serinletici özelliğiyle bilinen bir yoga nefesi uygulamasıdır. 

Oturarak yapmayı deneyin. Sadece inhalasyonda, dilinizi bir saman gibi kıvırın ve nefesinizi içinize çekin. 

BAHARATLI YİYECEKLERDEN KAÇININ

Ne yediğiniz, ne kadar iyi uyuduğunuzu da etkileyebilir. 

Bayan Reading, baharatlı herhangi bir şey yememeniz konusunda uyardı. Reading “Teriyaki veya soya sosu, tofu ve miso gibi fermente gıdalar, ayrıca turunçgiller, tütsülenmiş etler ve yıllanmış peynirler konusunda dikkatli olun” dedi.

“Bunlar, beyin aktivitesini artırabilen ve uykuya dalmayı zorlaştırabilen amino asit tiramin içerir.” 

Vücudumuz büyük, zengin veya ağır bir yemeği teşhis etmek için daha fazla enerji kullanır ve daha fazla metabolik ısı üretir. Yazın hafif bir akşam yemeği buna karşı koyacaktır. 

AYRI BATTANİYELER KULLANIN

Bir partnerle yatıyorsanız, ayrı battaniyeler kullanmayı düşünebilirsiniz. Hayat arkadaşınıza sarılmak cazip gelse de, vücut ısısı yalnızca size aktarılacaktır.

Bayan Reading şunları söyledi: “Kişisel uyku ortamınızı daha etkili bir şekilde optimize etmenin basit bir yolu, ayrı örtüler kullanmaktır, böylece onu tercihlerinize göre düzenleyebilir ve yatma vakti çekişme olasılığını azaltabilirsiniz.” 

ALOE VERA KULLANIN

Kaliforniyalı meteoroloji uzmanı Jodi Kodesh, aloe veranın yatmadan önce kullanılmasının soğuk duştan daha etkili olduğunu, çünkü aloe veranın sudan dört kat daha hızlı emildiğini iddia etti.

Serinletici bir etki için yatmadan hemen önce tüm vücudunuzu köpürtmeyi öneriyor.

Yüksek sıcaklıklar için öneriliyor: Yazın yatağınızı kullanırken bunu yapmayı unutmayın