scindapsus sarmaşık bakımı Scindapsus Treubii

Scindapsus sarmaşık bakımı nasıl olmalı? (Ev sarmaşığı)

Scindapsus sarmaşık bakımı konusunda detayları biliyor musunuz? Scindapsus sarmaşık ülkemizde ev sarmaşığı adıyla da biliniyor. Yapraklarının güzelliğinden dolayı Ay ışığı sarmaşığı adı da kullanılabiliyor. Scindapsus sarmaşık (Scindapsus Treubii Moonlight) bakımı ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

Scindapsus treubii sarmaşığı bitki koleksiyoncusuysanız mutlaka edinmeniz gereken bitkilerden biridir. Asya kıtasına özgü güzel bir bitkidir. Scindapsus treubii, Philodendrons ve Syngoniums gibi aroid kategorisine uygun bir bitkidir. Bakımı kolay ve gelişmesi için fazla dikkat gerektirmeyen, dayanıklı bir bitki türüdür. Peki Scindapsus sarmaşık bakımı nasıl olmalı?

SCINDAPSUS SARMAŞIK BAKIMI

Fotoğraf: Pinterest

Scindapsus sarmaşık gölge alanları sever. Güneşe dik açıyla maruz kalırsa solgun bir görünüme sahip olur.

Yaprak kenarlarında kurumalar olmasına izin vermemek adına nemli bir ortam sağlamaya çalışın. Arada bir yapraklarına dinlendirilmiş su sıkın.

Scindapsus treubii toprak konusunda çok seçici bir bitki değildir. Normal bir bahçe toprağı karışımı kullanılabilir. Ancak iyi drenajlı ve nemli bir toprak istiyorsanız karışıma biraz perlit ekleyebilirsiniz.

Scindapsus treubii, geçirgen, taneli, sulama suyu saksı altına hızlı boşalan bir karışımda olmalıdır. Su basması ve kök çürümesini önlemek için her zaman en iyi seçenek drenajı yüksek bir toprak karışımı kullanmaktır. Kendi toprak karışımınızı yapacaksanız bir ölçek bahçe toprak, bir ölçek orkide kabuğu ve bir ölçek perliti karıştırabilirsiniz.

Scindapsus treubii, parlak dolaylı ışığı çok sever.  Bu da onu doğuya bakan bir pencere önüne yerleştirmeniz gerektiği anlamı taşır. Ya da güneye bakan bir pencereden daha uzakta bakım sağlanmalıdır.

Küçük olduğu dönemlerde doğrudan ışığa tolerans göstereceklerdir. Ancak çok yavaş büyümeye başlayacaklar ve karanlık bir yere yerleştirildiklerinde renkleri solmaya başlayacaktır.

SULAMA NASIL YAPILMALI?

zielony-parapet.pl

Sulamadan önce Scindapsus treubii toprağının tamamen kurumasına izin vermelisiniz.

Etli yapraklı bir çok bitkide olduğu gibi her zaman sulanmasına gerek yoktur ve sulama konusunda biraz ihmal edilmesine aldırış etmez. Susadığında ise size bunu yapraklarını kıvırarak belli eder. Yapraklar suya doyduğunda canlı hallerine geri döner. Yine de her zaman bu işareti beklemeyin. Çünkü bu durum bitkinizi strese sokar. Toprak nemi kontrol edilerek sulama periyodu oluşturun.

Tropikal bir bitki olduğu için, damıtılmış su veya damacana içme suyu ile sulandığında en iyi sonucu verir. Musluk suyu çok serttir ve yapraklarınızda mineral birikimine neden olabilir.

Sulama programınızı daima bitkinizin aldığı ışık miktarına göre ayarlayın.

Scindapsus treubii’niz güneye bakan bir pencerenin yanında bakılıyorsa muhtemelen kuzeydoğuya bakan bir pencerede oturan aynı bitkiden daha sık sulanması gerekecektir.

Aynı şey sıcaklık için de geçerli çünkü su sıcakken daha çabuk buharlaşıyor ve toprağın daha çabuk kurumasına neden oluyor.

SCINDAPSUS TREUBİİ SOĞUĞA DAYANIKLI MI?

Scindapsis treubii’nin ilginç bir özelliği, soğuk ortamlarda oldukça iyi bir şekilde kendini tolere edebilmektedir. Kış aylarında bile bir pencerenin yanında dayanabilir. Ancak donma riski yaşamamak için sıfırın altındaki sıcaklıklara maruz kalmasına izin vermeyin.

SCINDAPSUS SARMAŞIK ÇİÇEK AÇAR MI?

zielony-parapet.pl

Bazen doğal ortamında yani doğada çiçek açar. Ancak  bu çok nadiren gözlenir. Çiçeklerini genellikle Ekim ayında açar.

Wong Sin Yeng tarafından Researchgate’de yayınlanan bir makaleye göre, bu bitkiler genellikle turba bataklık ormanlarında büyüdükleri için turba yosununda da iyi büyüyorlar.

SCINDAPSUS SARMAŞIK NASIL ÇOĞALTILIR?

Çoğaltması kolaydır. İlkbaharda mevsimin başlamasıyla birlikte dalından çelikler alarak suda hızlıca köklendirmeye bırakabilirsiniz. İklim koşullarına bağı olarak 4 ila 6 hafta içerisinde köklenmeye başlayacaktır.

SCINDAPSUS SARMAŞIK (EV SARMAŞIĞI) ÖZELLİKLERİ

Simli-yeşil renkli (veya koyu renk Scindapsus treubii seçerseniz siyah), yoğun, kalın ve sağlam yapraklara sahiptir.

Tırmanacak bir ağaç bulana kadar yerde ilerleyerek gelişim gösterir. Sonrasında ise tam büyüme potansiyeline ulaşır ve yapraklar daha uzun, daha ince ve daha koyu hale gelir.

Scindapsus treubii nadir bir bitki olduğu için çoğu fidanlıkta ve bahçe merkezinde bulmak pek mümkün değildir. Özel bir tür olduğu için bulunması biraz zahmetlidir.

Scindapsus treubii, size normal bir ev bitkisinden daha pahalıya mal olacak bitkilerdendir. Ancak popüler olursa belki piyasada daha çok satışa sunulacağı için fiyatı da değişkenlik gösterecektir.

Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları

Ruj çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Aeschynanthus sarmaşığı)

Sarmaşık çeşitleri: Sarıp sarmalayan bitkiler