Sarmaşık çeşitleri: Sarıp sarmalayan bitkiler

Sarmaşık çeşitleri mi arıyorsunuz? İç ve dış mekan için etkileyici görüntüye sahip sarmaşık çeşitlerini bir araya getirdik. Duvarı, çiti ya da pergolayı sarmalayan bitki türlerini basit destek fikirleri ile güçlendirip onların daha da güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

TELGRAF ÇİÇEĞİ

Beyaz ya da pembe şeritli çiçeğin yapraklarının arkası ise mordur. Telgraf çiçekleri sarkan çiçeklerdendir. Yaprak dökmeyen bir bitkidir. Asarak yetiştirirseniz daha güzel bir görüntü kazanır ve gelişir.

Telgraf çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği) püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

MUM ÇİÇEĞİ

Mum çiçeği bakımı ve çoğaltılması oldukça kolay olan bir bitkidir. Bilimsel adı Hoya Carnosa olan mum çiçeği geçmişte evlerde, balkonlarda, bahçelerde sıklıkla görülen bir bitkiydi. Ancak son yıllarda popülerliği giderek azaldı. Oysa ki dayanıklı yaprakları ve güzel kokulu mumdan yapılmış hissi veren çiçekleri ile oldukça güzel bir bitki.

Mum çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Mum çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl olmalı? İşte 10 püf nokta” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

RUJ ÇİÇEĞİ

ruj-çiçeği-bakımı

Ruj çiçeği, ana vatanı Malay yarımadasının güneyi olan Gesneriaceae ailesinin Aeschynanthus cinsinden Aeschynanthus radicans türüdür. Aeschynanthus türlerinin hemen hemen hepsi süs çiçeği olarak kullanılmaktadır. Görüntüsü nedeniyle ruja benzetildiği için bitkiye bu isim verilmiştir.

Ruj çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Ruj çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Aeschynanthus sarmaşığı)” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

TESBİH ÇİÇEĞİ

tesbih-cicegi-bakimi

İnce bir dal üzerine yanyana boncuk dizilmiş gibi bir görünüme sahiptir tesbih çiçeği. Boncuk çiçeği, inci tanesi adlarıyla da bilinmektedir. Tesbih çiçeği Papatyagiller (Asteraceae) familyasına aittir. Çiçeklerini açtığında çiçeklerinin görünümü papatyayı andırır. Çiçekleri beyaz renkli, uzun saplı ve güzel kokuludur. Çok yıllık bir bitkilerdir. Otsu özelliktedir. Aydınlık ortamları çok sever. İç dış mekanda bakım için uygundur. Toprak kurudukça sulanmalıdır. Geçirgen, süzek, iyi drenaja sahip toprakları sever.

Tesbih çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KALP KALBE KARŞI ÇİÇEĞİ

Kalp kalbe karşı çiçeği (Ceropegia woodii) İnce bir dal üzerinde yaprakların karşılıklı dizilimiyle kalp şeklini andıran bir görüntüye sahiptir. Dalların üzerinde oluşan yumrular sayesinde dallar budandıkça yeniden köklendirme şansına sahip olursunuz. Aydınlık ortamları çok sever. Yerini çok severse 2 metreye kadar uzar. Susuzluğa karşı dayanıklıdır. Eğer bitki iyi bir ışık alırsa yaprak rengi morlu, pembeli bir renk alır. Aldığı ışık az ise yeşil bir görüntüde olur.

BUZ ÇİÇEĞİ

Buz çiçeği (Mesembryanthemum cordifolium) Güney Afrika kökenlidir. Pembe çiçekleri yıldızı andırır. Bulunduğu saksı ya da bahçeyi hızla sarar. Küçücük bir dal kısa sürede tüm yüzeyi kaplayacak şekilde gelişir. Buz çiçeğine ister tüm yüzeyi kaplayacak şekilde ister sarkabileceği şekilde bakım sağlayabilirsiniz. Dayanıklı bir bitkidir. Güneşi sever. Çok fazla sulanmak istemez. Kuru toprak sever. Yaz döneminde sulaması biraz daha fazla yapılabilir. Çoğaltmak çok kolaydır. Herhangi bir dalını kırıp direk toprağa dikebilirsiniz. Ya da daha hızlı köklenme için kırılan dalı suda köklendirip daha sonra toprağa dikebilirsiniz.

MONSTERA ADANSONİİ ÇİÇEĞİ

deve-tabanı-bakımı

Monstera, tropik ormanlarda uzun gövdeli ağaçlara tırmanan sarmaşık türüdür. Monstera adansonii’de delikli yapraklarıyla bulunduğu alanı gövdesinden uzanan dallarıyla zamanla sarıp sarmalar. Monstera adansonii iç mekanları süsleyen en güzel ve en dilkat çekici sarmaşık çeşitlerinden biridir. Yapraklarının nemlendirilmesinden çok hoşlanır. İyi bir drenaja sahip saksı ve toprakta bakım ister.  Filtrelenmiş gün ışığından bolca faydalanabileceği bir ortamda bakım sağlanmalıdır. Çoğaltmak çok kolaydır.

Dallarında yer alan kahverengi çıkıntılar hava köküdür. Hava kökünün hemen altından steril edilmiş düz uçlu kesici ile bitki kesilir. Kesilen uç birkaç saat bekletilir. Daha sonra oda sıcaklığında dinlendirilmiş su içerisinde köklenmeye bırakılır. Yaklaşık iki hafta sonunda kökler gözle görülecek şekilde gelişim gösterir ve bitki toprakla buluşturulur.

KOKULU BEZELYE ÇİÇEĞİ

Fındık ağacı dallarından yapılmış büyülü bir tünelde yürümek gibisi yok. Kokulu bezelye çiçeklerinin ise en sevdiği destek bu tüneldir.

Bezelye çiçeği hakkında detaylı bilgiye “Bezelye çiçeği nedir ve nasıl ekilir? Sweet pea bakımı” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SARMAŞIK GÜLLERİ

Dış mekan için sarmaşık çeşitleri arasında en fazla tercih edilenlerden biridir güller. Gövdesi kalın bir ağacın yakınına ekebilirsiniz. Böylelikle dallarını ağaca doğru sararak büyüyecektir.

PETUNYA

Petunya için kendi çitinizi yapın. Sağlam ve kalın ağaç dallarını toprağa iyice saplayarak dikmeler oluşturun. Üzerine de yatay dallar bağlayın.

Petunya bakımı hakkında detaylı bilgiye “Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KIRMIZI LATİN ÇİÇEĞİ

Kırmızı latin çiçeği gibi bütün yaz çiçeği olan bitkileri bahçenizdeki yeşil bitkilere sardırarak  daha renkli durmasını sağlayabilirsiniz.

Latin çiçeği hakkında detaylı bilgiye “Latin çiçeği özellikleri nelerdir? Bakımında püf noktalar” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

AHUDUDU

Destek yapmak için öncelikle uzun bambu çubuklarını birbirine bağlayarak aralarından kalınca bir sicimi çapraz örün. Ahudunuz ona sarılsın.

SARKAN ÇİÇEKLER

Sarkan çiçekler için demir konstrüksiyonlu bir pergola kullanın. Böylece özellikle bahar aylarında altından geçerken baş döndüren kokularıyla sizi sarmalar.

Sarmaşık çeşitleri muhteşemdir. Raflarınızdan mevsim yeşillikleri sarkıtarak evde çarpıcı bir köşe yaratabilirsiniz. Bitkileri yaşam alanlarında görmekten hoşlananlar için iyi bir fikir!

Küçük cennetler: İtalyan balkonları