Salonda düzeni sağlamanın yolları

Salonda düzeni sağlamanın yolları nelerdir? Oyun odasından sinema salonuna ya da sosyalleşme alanına kadar pek çok fonksiyonun aynı anda yüklendiği ana yaşam alanı salonlarda düzeni sağlamak da ayrı bir önem taşıyor.

Evlerimiz son derece kişisel alanlardır. Dolayısıyla evin her bir odası da bizim kişisel kozamızdır. Ne kadar genel bir amaca hizmet ediyor olsa da onu nasıl kullandığımız tamamen bizimle ilgilidir. Salonlar ise evlerin adeta kalbi gibidir. Ailenizle vakit geçirir, burada dinlenirsiniz. Belki siz sosyal zamanınızın büyük çoğunluğunu mutfakta geçirmekten hoşlanıyorsunuzdur. Ama öyle bile olsa yine de salonunuzda dostlarınızı ağırlar, yine de burayı sosyal etkileşimin merkezi olarak tutmaya devam edersiniz. Bu sebeple düzen buranın altın kurallarından biri.

SALONDA DÜZENİ SAĞLAMANIN YOLLARI

Libra Koltuk Takımı, Divanev.

Daha düzenli salonlar için bu püf noktalarından ilham alabilirsiniz.

• Salonda düzen harekatına başlar başlamaz öncelikle durup dağınıklığın hangi noktalarda toplandığını belirleyin ve bu dağınıklığı oluşturan parçaları bulun. Bunun akabinde de bu odaya ait olmayan tüm eşyalardan hatta fazlalık gibi gözüken şeylerden kurtulun.

HAFIZANIZDA DÜZEN İPUÇLARI OLUŞTURUN

• Odada düzenleme yaparken kendinize şu soruyu sorun: Bu eşyayı aradığımda bulmak için ilk nereye bakarım? Böylelikle kategorilere ayırmış, hafızanızda basit düzen ipuçları oluşturmuş olursunuz.

FAZLALIKLARDAN KURTULUN

• Görünürdeki tüm dağınıklıktan kurutulun. Yüzeylerde çok az eşya bırakırsanız bu doğrudan odanın düzenli görünmesini sağlayacaktır. Ama iş bu kadarla da bitmiyor. Çünkü bu işlemin hemen akabinde raflara ve çekmece içlerine geçmeniz gerekir. Dergiler, kitaplar, DVD’ler. Gerçekten hangilerini tutmak istiyorsunuz karar vermelisiniz.

SEPETLERDEN YARDIM ALIN

• Burası sizin film izlediğiniz, kitaplarınızı okuduğunuz bir mekan ama odada bunlar içinde boğulmak da istemezsiniz. Eğer çocuklarınız varsa oyuncakları konusunda da kuralcı davranmaya özen gösterin. Oyuncaklar için genellikle sepetler ve hareketli arabalar hızlı bir düzen sihirbazı görevini üstlenir.

SADELEŞTİRİN

• Detayların çok fazla olduğu, pofuduk, hantal ya da çok büyük mobilyalar da dağınık bir görünüme sebep olabilir. Örneğin kanepenizin üzerinde çok fazla yastık varsa sadeleştirin. Gereksiz kahve sehpalarından da kurtulun.

GÖMME SİSTEMLER

• Genellikle mekanlardaki en ideal depolama çözümleri gömme sistemlerdir. Mevcut depolama ünitelerinizi bir yere bağışlayarak bir adım atabilirsiniz. Sonrasında bir usta ile de evde nerelere gömme sistem yaptırabileceğinizi konuşabilirsiniz.

KULLANMADIĞINIZ EŞYALARI ATIN

• Salonlar düzenli tutması en zor alanlardan biridir. Bunun asıl sebeplerinden biri de günlük trafiğin çok fazla olmasından kaynaklanır. Bu yüzden devamlı olarak dağınıklık toplamanız tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda, neyin gerekli neyin olmadığını da tespit etmeniz önemlidir. Mesela 6 ay kullanmadığınız bir eşya atılmayı hak ediyordur.

Salonda düzeni sağlamanın yolları nelerdir
Ikea.

DÜZENLERKEN DE YARATICI OLUN!

Salonda düzeni sağlamanın yolları sadece bu adımlarla sağlanmaz. Yaratıcılık da önemli. Bazı eşyalara ne kadar ihtiyacınız olup olmadığı konusunda kendinizi test edin. Eğer bir deponuz ya da yeterli saklama alanınız varsa bazı eşyaları kolileyin. Gerçekten bu eşyayı aramıyor ya da özlemiyorsanız koliyi bir daha hiç açmadan birilerine verebilirsiniz.

1- SEHPALARIN ÜZERİ

Kahve sehpanızı her gün düzenlemeye dikkat edin. Nasıl ki her gün yatağınızı topluyorsanız sehpalarınızın üzerini de her gün düzenlemeniz gerekir. Düz yüzeylerin, dağınıklığı üzerinde toplamak gibi bir özelliği vardır. Çünkü eldekini bırakması en kolay yerlerdir. Ev sakinlerinin alışkanlıklarını gözden geçirmesine yardımcı olun. Herkesin eşyalarını ait oldukları yere bırakmasını sağlayın. Bir de bu sehpalarda daha çok hangi eşyalar birikiyor, tespit edin. Bu eşyalar için ayrıca düzenleyiciler geliştirebilirsiniz. Eğer sehpaların üzerinde daha çok fincan, tabak gibi eşyalar birikiyorsa bu konuda son derece disiplinli davranarak herkesi kullandıkları eşyaları işleri bittikten sonra mutfağa götürmeleri konusunda teşvik edin.

Sehpalar

2- AKSESUARLAR

Aslında dekoratif olarak kullandığımız pek çok eşya bazen ıvır zıvır olabiliyor. Nasıl ki şehirde her zaman bizi rahatsız eden aslında bir uğultu, gürültü vardır ama biz bunu fark etmeyiz. İşte aksesuarlar da çoğunlukla böyledir. Mekanda gürültü yaparlar. Ama siz o gürültüyü fark etmezsiniz. Sıkıldığınız, uzun süredir kullandığınız aksesuarları elden çıkarabilirsiniz. Çok fazla aksesuar görsel açıdan çok şık mekan yaratmayacaktır. Sadeleştirin, her zaman sadelikten yana olun. Kişisel koleksiyonlarınız, biriktirdiğiniz özel aksesuarlar dışında bazı şeyleri elden çıkarabilirsiniz.

Salonda düzeni sağlamanın yolları

3- TEKNOLOJİ TUTKUSU

Raflardaki DVD, CD, bilgisayar oyunlarını elde geçirin. Pek çok kişinin adeta tutkusu gibidir. Hatta duygusal bağ bile geliştirenlerimiz vardır. Koleksiyon yapmanın gerçekten çok keyifli olduğu şeylerden biri bu tip koleksiyonlar, ancak zamanla çok büyük bir yığılma ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Sizin için sadece özel parçaları ayırıp geri kalanı arkadaşlarınıza dağıtmayı düşünebilirsiniz. Rafların nasıl boşaldığını, salonunuzun ne kadar sakinlediğini gördüğünüzde siz bile sonuca inanamayacaksınız.

4- YASTIK, BATTANİYE VE THROW’LAR

Yastık, battaniye ve koltuk örtüleri çoğu kez bir odayı davetkar kılmakla birlikte, fazlası her zaman bir odayı olduğundan daha dağınık gösterebilir. Tüm yastık ve battaniyeleri elden geçirin. Temiz, ütülü, katlanmış ve simetrik bir biçimde yerleştirilen örtüler de düzenin önemli bir parçasını oluşturur. Ayrıca içi boşalan yastıkları da belirleyin. Dolgusu iyi olan yeni iç yastıklar edinebilirsiniz. Sökülen, rengi solan, modası geçen desenleri elden çıkarın. Genellikle 3’lü bir kanepenin 5’ten fazla yastığa ihtiyacı yoktur. 2’den daha fazla throw’unuz olmasın. Yazın depolamak için de pratik bir yer belirleyin. Kanepenizde yastıklar için şöyle bir kural izleyebilirsiniz: 2 büyük, 2 küçük ve ortada ayrıca tek bir yastık.

Mükemmel salona adım adım sahip olun: İşte püf noktalar

Sehpa sırları: Daha düzenli sehpalarla şık sunum ipuçları